Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, damacana suların tüketici sağlığını tehlikeye düşürdüğünü belirterek, “Yerel yönetimlere bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Tüketiciye içilebilir ve sağlıklı su sağlayınız ki tüketici parasıyla sağlığını riske eden su almasın. Musluk suyunu güven içinde içebilsin.” dedi.
Yazılı açıklama yapan Yılmaz, damacana sularında sorulması gereken sorunun ‘neden damacana sularına ihtiyaç duyuyoruz?’ sorusu olduğunu söyledi. Tüketicinin içtiği musluk suyuna güven duymadığını dile getiren Yılmaz, suyun ticari bir meta olarak kullanılmasına karşı olduklarını kaydetti. Devletten tüketiciye içilebilir sağlıklı temiz su sunmak zorunda olduğuna dikkat çeken Yılmaz, bu konuda Sağlık Bakanlığı ve yerel yönetimlere büyük sorumluluklar düştüğünü ifade etti.
Sıtkı Yılmaz, şöyle konuştu: “Sayın Sağlık Bakanı'nın bu olaya el koyması ve 81 ilde tahlil sonuçlarını açıklamasını başlangıç için olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Burada önemli olan tahlil sürecindeki eksikliklere ve yetersizliklere takılmak yerine bu denetimlerin sürekli ve güven verecek şekilde devam edip etmeyeceğidir. TÜDEF bu sürecin takipçisi olacaktır. Damacana suları sadece dolum tesislerinde değil, satış noktalarına ulaşıncaya kadar (nakliye ve depolama dahil) çeşitli risklerle karşı karşıya kalmaktadır. Damacananın kendi yapısından kaynaklanan riskleri de söz konusudur. Su ve gıda denetimleri süreklilik gerektiren en temel ihtiyaçlarımızın başında gelmektedir. Bu nedenle üreticinin sorumluluğu sadece üretim süreci ile sınırlı değildir. Satış noktalarına kadar devam etmektedir.”
Satış noktalarında belirlenen risklerden büyük firmaları sorumlu tutmayan açıklamalarına katılmadıklarını ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti: “Çünkü üretici firmalar, tüketicinin sağlığını riske eden satıcılara su vermek zorunda değildir. Sorumluluk içinde hareket etmek durumundadırlar. Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa başta olmak üzere tüm illerde büfelerin etrafında güneş ışığı görecek şekilde pet şişelerinin istif edildiğini görmeyen yerel yönetimlere ve denetimden sorumlu yerel yetkililere ihbarda bulunuyoruz. Büfelerin etrafında tüketici sağlığını riske eden sular satılmaktadır. Buna bir standart getiriniz ve halkın sağlığını koruyunuz. Üretimden tüketim noktalarına kadar gereken denetim tedbirlerini alınız. Ya da tüketici örgütlerinin laboratuvarlardan ücretsiz olarak yararlanmasını sağlayacak tedbirleri alınız. Bu hakla tüketici kendi sağlığını korusun.”
Yerel yönetimlere de çağrıda bulunan Yılmaz, “Tüketiciye İçilebilir ve sağlıklı su sağlayınız ki tüketici parasıyla sağlığını riske eden su almasın.Musluk suyunu güven içinde içebilsin.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz