Tüketici Dernekleri Yasa Taslağındaki Cayma Sürelerini Olumlu Buldu

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, hükümet tarafından hazırlanan Tüketici Yasa Taslağı'nda cayma süreleri...

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, hükümet tarafından hazırlanan Tüketici Yasa Taslağı'nda cayma süreleri ve genel yaklaşımı olumlu bulduklarını bildirdi.

Yazılı açıklama yapan Yılmaz, tüketici yasasında devrim olarak ifade edilen yasa tasarısını değerlendirdi. Taslaktaki düzenlemeler için tüketici örgütlerinin görüşünün alınmadığını belirten Yılmaz, “Devrim olarak sunulan tüketici yasa taslağındaki düzenlemeler tüketici örgütlerinin de dile getirdiği ve 2008 yılında TBMM’de yasa tasarısı haline gelen ve bir yıl içinde Genel Kurul'a indirilemediği için kadük olan yasa tasarısındaki düzenlemelerle hemen hemen aynıdır. Yeni bir şey söz konusu değildir.” dedi.

Reklam
Reklam

Hükümet yetkililerine seslenen Yılmaz, şunları dile getirdi: “Sayın Bakanın, bankaların tüketiciden 31 kalem üzerinden yılda 17 milyar TL alındığı tespiti bulunmaktadır. Bu haksız kazançla ilgili bugüne kadar neden tedbir alınmadığı tüketici tarafından sorgulanmaktadır. Yapılacak yeni düzenlemelere gelince, bakanlığın tüketici lehine aldığı her kararı destekleyeceğimizi ve genel olarak taslaktaki cayma sürelerini ve yaklaşımını olumlu değerlendirmekle birlikte yetersiz bulmaktayız. Sorunların daha çok uygulamalardan kaynaklandığına inanmaktayız.”

Yapılması gerekenleri tek tek sıralayan Yılmaz, şöyle devam etti: “Bu güne kadar yasal denetim görevi yapılamadığı için tüketici son derece mağdur olmuştur. Yeni düzenleme ihtiyacın yanında önemli olan tüketici hakları kapsamının genişletilmesidir. Eser sözleşmeleri, sigortacılık hizmetleri ve kargo taşımacılığı gibi hizmetler de tüketici hakları kapsamına alınmalıdır. Bakanlık hazırladığı taslağı bir an önce tüketici örgütleriyle paylaşmalı ve uygulamada karşılaşılan sorunlar giderilmelidir. Tüketici haklarının mağdur tarafı tüketicidir. Piyasanın zayıf ve korunması gereken tarafı tüketicidir. Bu nedenle tüketici örgütlerinin görüşü alınmadan yapılan düzenlemelerin ve alınacak tedbirlerin başarılı sonuçlar doğurmaları mümkün değildir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz