Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay:

Taşeron işçiliğin tüketiciyi, açlık sınırının altında maaşlarla geçinmeye mecbur bıraktığını bildiren Tüketici Hak Arama Derneği...

Taşeron işçiliğin tüketiciyi, açlık sınırının altında maaşlarla geçinmeye mecbur bıraktığını bildiren Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı ve Tüketiciler Birliği Federasyonu Üyesi Nihat Altay “Tüketicinin maaşına yansıtılabilecek ücretler alt işveren şirket sahiplerine verilerek zengin daha da zenginleştiriliyor” dedi.

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Ülkemizde taşeron firmalarda çalışan işçilerin çok büyük bölümü mutlu değil. Hem maddi yönden hem de sosyal hayat da kendilerine gereken değer verilmiyor. Hiçbir hakka sahip olmayan taşeron işçileri, emeklerinin karşılığını alamayarak açlık sınırının altında yaşıyorlar. Bir iş yeri çalıştırdığı işçiye verdiği ücret kadar o işçinin hayatındaki süreçten de sorumludur. Sabah 08:00’dan akşam geç saatlere kadar fazla mesai ücreti verilmeden çalıştırılan işçilerin bu yapılanlar karşısında itiraz hakkı yoktur. Çünkü itiraz halinde işten çıkarılma tehdidiyle sindirilme politikası uygulanıyor. Taşeron firmalarda çalışan birçok işçi korkutma, sindirme ve tehditle çalıştırılmaktadır. Bunun nedenlerinin başında işçinin bir kadrosu veya sendikası olmamasıdır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Pek çok taşeron işçilerinin sendikalı olamadığı, iş güvencelerinin, statülerinin, yıllık izinlerinin bulunmadığından sıkıntı yaşadıklarını gözlemlediklerini anlatan Altay, “Taşeron işçilerinin yani tüketicilerin en muzdarip olduğu nokta alt yüklenici şirket değişikliklerinde işçinin ya tazminatsız olarak kapının önüne koyulduğu ya da tazminatı önceki taşeron firma ile beraber gittiğidir. Yani alt yüklenici firmalar tazminat vermemek için birçok yola başvuruyorlar. Yargıtay’ın taşeron sistemi, alt ve üst yüklenici işletmelerle alakalı peş peşe açılan binlerce davaya ilişkin işçi lehine olan kararlarının yanında önemli olan başka bir konu da taşeron sisteminin işçiye yani tüketiciye hizmet etmemesidir. Taşeron işletmeci zaten zengin, tüketicinin alacağı üç kuruş fazla ücreti alıp taşeron şirket sahibine vermek kapitalist düzenin ta kendisidir. Vatandaşın cebine yansıyacak 3 kuruş fazla ücret taşeron şirket sahiplerine verilerek zengin daha da zengin yapılıyor. Yönetimlerin sıkıntılarıyla uğraşmamak ve maliyeti düşürmek amacıya tercih edilen “taşeron işçilik” ülkemizin kanayan yarasıdır. Ancak Kamu kurumları ve büyük şirketlerin kendi bünyelerinde bir güvenlik, temizlik, yemek, depo vb birimler kurmaları hiç zor değildir. Eğer bu birimler kurulursa alt yüklenici firmaların her işçi karşılığı aldığı ücret işçiye verilerek tüketici birazda olsa rahatlayabilir.” Şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: