ANKARA (İHA) - Mayıs ayında Tüketici kredilerindeki ve kredi kartlarındaki artış bir önceki aya göre sırasıyla yüzde 7.9 ve yüzde 4.5 oranında gerçekleşti.
Foreks'in Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'nun (BDDK) Temmuz ayı raporuna dayandırdığı haberine göre, Bankacılık sektörü kredi dağılımını incelendiğinde, mali sektöre verilenler hariç olmak üzere kamu kesimine kullandırılan kredilerde bir önceki yılın aynı dönemine göre ve bir önceki aya göre büyük bir değişim gözlenmemekle birlikte, Mayıs ayında kamu kesimine kullandırılan kredilerin 4.1 milyar YTL civarında gerçekleştiği görüldü.
Özel sektöre kullandırılan krediler, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 41,3 oranında artarken, 2005 Nisan ayına göre yüzde 4,2 oranında artarak 110 milyar YTL olarak gerçekleşti. Toplam kredilerin yüzde 94'ü yurt içine kullandırılırken yüzde 6'sı yurt dışına kullandırıldı.
Diğer yandan sendikasyon ve sekuritizasyon kredilerindeki artış, son dönemdeki ekonomik gidişatın olumlu olduğuna dair işaretler barındırmakla birlikte, incelenen dönemde son bir yıl içerisinde dış ticaretin finansmanı amaçlı sendikasyon kredilerindeki yüzde 72.5'lik artış dikkat çekerken, securitizasyon kredilerinin son bir ay içerisinde yüzde 82.5 oranında arttığı gözlendi.
2004 yılı sonunda yüzde 28.8 olarak gerçekleşen sermaye yeterliliği standart rasyosu da Nisan 2005'te yüzde 26,9, Mayıs ayında da yüzde 27,1 olarak gerçekleşti.
Banka grupları bazında bakıldığında ise Aralık 2004'te kamu bankaları için yüzde 41.5 olan sermaye yeterliliği standart rasyosunun, Nisan ayında yüzde 39,8'e Mayıs ayında da yüzde 39.2'ye gerilediği görüldü. Özel sermayeli mevduat bankaları sermaye yeterliliği standart rasyosu ise aynı dönemler için sırasıyla yüzde 22.3, yüzde 20.8 ve yüzde 21.2 olarak gerçekleşti. Sermaye yeterliliği standart rasyosunun gerilemesinin temel nedeni risk ağırlıklı kalemler toplamındaki artışın, orana esas sermaye tutarındaki artışa kıyasla görece daha hızlı artmasından kaynaklandı. Yabancı para net genel pozisyonu / Özkaynak standart oranı Mayıs ayında, Nisan ayına göre değişmeyerek negatif yüzde 1,5 olarak gerçekleşirken, söz konusu oranın 2004 yılı sonu itibariyle negatif yüzde 0,2, Mayıs 2004 itibariyle de yüzde 1 olarak gerçekleştiği görüldü.