Tüketiciler, 2011’de en çok satış sonrası hizmetleri şikayet etti

Tüketiciler Birliği, 2011 yılında en çok elektronik ürünlerle ilgili şikayetin yapıldığını açıkladı. Şikayetlerin daha çok...

Tüketiciler Birliği, 2011 yılında en çok elektronik ürünlerle ilgili şikayetin yapıldığını açıkladı. Şikayetlerin daha çok satış sonrası hizmetlerle ilgili olduğunu belirten birlik, vatandaşların özellikle garanti şartlarına uyulmaması ve satış sonrası hizmetlerdeki sorunlardan dolayı şikayetlerin geldiğini duyurdu.
Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi’ne gelen şikayetlerden derlenen 2011 Yılı Hak İhlalleri Raporu açıklandı. Raporu değerlendiren Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, 2009 ve 2010 yıllarında hakkında en çok şikayet gelen sektörler bankacılık ve iletişim iken, 2011 yılında tüketicilerin en çok elektronik ürünlerle ilgili başvuruda bulunduğunu söyledi. Büyüyen sektörde giderek kalitesi düşen satış sonrası hizmetlerin bu durumda etkili olduğuna dikkat çeken Ağaoğlu, “ Bankacılık ve iletişim sektöründeki kronik tüketici sorunlarının henüz çözümlenmemesi ise tüketicileri mağdur etmeye devam etmektedir.” dedi.
Tüketiciler Birliği’nin 2000 yılından beri derneğe başvuran tüketicilere başvuru merkezi aracılığıyla ücretsiz hukuki yardım hizmeti verildiğini hatırlatan Ağaoğlu, “Bu çerçevede on binlerce tüketiciye hukuk desteği sağlayan birim, derlenen verilerle yıl sonlarında ‘Hak İhlalleri Raporu’ yayımlamakta ve ülkedeki tüketici sorunlarının fotoğrafını kamuoyu ile paylaşmaktadır. Tüketiciler, merkeze telefon yoluyla veya bizzat gelerek ulaşabildikleri gibi, birliğin internet sitesi aracılığıyla diledikleri anda başvurularını iletebilmekte ve dernekten aynı yolla cevap alabilmektedirler. “ dedi.
2011 yılı hak ihlalleri raporunda son üç senenin istatistiklerini karşılaştıran Ağaoğlu, ''Son 3 yılda birliğe toplam 27 bin 955 adet başvuru olmuştur. 2009 yılında 8 bin 127, 2010 yılında 7 bin 68 ve 2011 yılında 12 bin 760 başvuru yapılmıştır. Bu başvurular arasında yüzde 19 ile tüketici elektroniği alanındaki şikayetler öne çıktı. Yüzde 14 iletişim ve bankacılık, yüzde 11 ev gereçleri, yüzde 6 dayanıklı tüketim malları alanında şikayetler yapıldı'.' ifadelerini kullandı.
Tüketicilerin 2011’de en çok haklarını öğrenmek için birliğe başvurduğunu hatırlatan Ağaoğlu “Bu da, tüketicilerin hak arama yollarını daha aktif kullanmaya çalıştığını ve bu yönde bilgi edinme arayışını göstermektedir. Son yılda en çok şikayet gelen konu ise; satış sonrası hizmetler olmuştur. Satıcıların garanti şartlarına uymayışı, satış sonrası hizmetten kaçınmaları, uzun süren veya üründeki problemi gidermeyen servisler tüketicileri en çok mağdur eden konulardır. “ dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz