Tüketiciler Banka Masraflarıyla Ilgili Düzenlemeyi Beğenmedi

Yeni Tüketiciyi Korumu Kanunu, önceki gün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilerek yasalaştı. Kanun, bankaların...

Yeni Tüketiciyi Korumu Kanunu, önceki gün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilerek yasalaştı. Kanun, bankaların tüketiciden kestiği masraf kalemlerinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirlemesini öngörüyor. Tüketiciler, fiyat belirleme yetkisinin BDDK'ya bırakılmasına tepki gösteriyor.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, söz konusu madde hakkında, "Kuzu kurda teslim edildi. Tüketici faiz lobisine emanet edildi." yorumunda bulundu. Tüketiciler Birliği, "BDDK'nın tüketiciler lehine bir tavır sergilemesi konusunda endişelerimiz var." ifadesini kullandı. MÜSİAD ise “BDDK’nın bu işe el atmasını tüketici açısından olumlu buluyoruz. Bankaları en iyi BDDK bilir.” yorumunu yaptı.

Reklam
Reklam

BDDK KONUSUNDA ENDİŞEMİZ VAR

Söz konusu kanunun, şimdiye kadar yapılan tüketici kanunları arasında en iyisi olduğunu vurgulayan Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Hatice Saadet Kalyoncu, genel anlamda kanunu beğendiklerini anlattı. Ancak bankalarla ilgili madde konusunda endişeleri olduğunu dile getiren Saadet Kalyoncu, “Bankaların tüketicilerden alacağı dosya masraf ücreti, kredi kartı aidatı gibi konularda yetkinin BDDK’ya verilmesi bizi endişelendiriyor. Çünkü BDDK şimdiye kadar tüketici lehine kararlar vermedi. Şimdiden sonra da verir mi emin değiliz. Bu yetki BDDK’da değil tüketiciden sorumlu bakanlıkta olmalı.” diye konuştu.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar ise "Bankaların bugün itibariyle aldıkları 65 dolayındaki deli dumrul ücretleri ile birlikte kanun taslağı yasalaşıp uygulanmaya girdikten sonra her gün almak isteyecekleri yeni bir ücretin, masrafın önü açılmış olacak. Kanun tasarısı, şirketlerin her çeşit ücret ve masrafla tüketicileri çok rahatça soymalarına zemin hazırlanmıştır. Kanun tasarısı mevcut yasadan ve tasarı taslağı ilk halinden çok geriye giderek tüketicilerin şirket ve firmalarca soyulmasının önünü açmıştır." değerlendirmesini yaptı. "Tüketiciyi faiz lobilerine emanet ettiler." diyen Çakar, bugün bir basın toplantısı yaparak yeni kanunla ilgili endişelerini dile getirecek.

Reklam
Reklam

BDDK’YA YETKİ VERMEK YERİNDE BİR KARAR

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Şube Başkanı Ziya Kahraman, tüketicilerle birlikte üreticilerin de mağdur edilmemesi gerektiğini belirterek, tüketicileri koruma konusunda BDDK’ya yetki vermenin yerinde olabileceğini kaydetti. Devletin kira geliri gibi bankaya yatırmaya mecbur kıldığı gelirler üzerinden bankaların ücret kesmemesi gerektiğini vurgulayan Kahraman, denetleme işini BDDK’nın daha iyi yapacağını savundu.

Kahraman, “Devlet hiçbir şekilde bankalar ücret alamaz diyemez. Devlet böyle bir şeyi savunsa, bunun ekonomiye etkisi FED’in etkisinden daha büyük olur. Bankaları da korumak gerekir ama fazlalıkları törpülemek kaydıyla.” dedi.

Masraf kalemlerin kanunen kesin hatlarla belirtilmesi gerektiğini söyleyen MÜSİAD Ankara Başkanı, “Hükümler kesin belirtilirse, bence her şey çok daha kolay olur. BDDK, bankalara daha çok vakıf bir kuruluş. Devletin kuruluşu bankaların bir yanlışı olduğu zaman gereken muameleyi yapacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: