Tüketiciler Birliği: Özel hastanelerde otoparklar ücretsiz olsun

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, hasta ve yakınları için ücretsiz otopark hizmeti sunmayan özel...

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, hasta ve yakınları için ücretsiz otopark hizmeti sunmayan özel hastanelerin mevzuata ve ticari örfe aykırı davrandığını belirtti. Özel hastanelerin otopark ücreti alarak vurgun yaptığını öne süren Kaya, Sağlık Bakanlığı ve yerel yönetimlerini bu durum karşısında önlem almaya davet etti.
Özel Hastanelerde otopark ücreti alınması ile ilgili bir rapor hazırlayan Tüketiciler Birliği, yaptığı çalışmanın sonuçlarını basın mensupları ile paylaştı. İstanbul’da faaliyet gösteren 150 özel hastaneden 37’sinde otopark olmadığını belirten Kaya, birçok hastanenin de yol ve kaldırımları otopark gibi kullandığının tespit edildiğini söyledi. Bazı hastanelerin mevzuata aykırı davranarak otoparkı ayrı bir gelir kapısı haline getirdiğine vurgu yapan Kaya, “4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 5. maddesi, ‘Bir mal veya hizmetin satışı başka bir mal veya hizmetin satışına bağlı tutulamaz’ hükmünü getirilmiştir. Özel hastaneler yönetmelik hükümlerine aykırı davranmakla yetinmeyip, kanun düzenlemelerini de hiçe saymaktadır. Tüketicilerin sağlığa verdiği önem ve mecburiyeti üzerinden ayrıca otopark ücreti tahsil etmek ticari ve etik kurallarla bağdaşmamaktadır.” dedi.
Özel hastanelerin kurulum aşamasında denetlenmediğini ifade eden Kaya, mevzuata göre hastanelerin otoparkı olmalı ve bu otoparkların ücretsiz olması gerekir. Ancak anlaşılıyor ki birçok hastanenin otoparkı yok. Bir kısmının da mevcut otoparkı rant kapısına çevrilmiş.” Diye konuştu. Otopark Yönetmeliği’nin 5. maddesinin binanın kullanım alana dikkate alınarak her 125 m2’ye en az bir araçlık otopark yaptırılmasını öngördüğünü hatırlatan Kaya, bu alana 10 yatak sığdıran özel hastaneler özel otopark yapmaktan kaçınıyor. Otoparkı olanlarda ücrete tabi tutuyor.” dedi.
Mevcut yasal düzenlemelere aykırı faaliyet gösteren özel hastaneler Sağlık Bakanlığı ve yerel yönetimler tarafından denetlenerek ücretsiz ve yeterli miktarda otopark hizmeti sunmaları sağlanmalıdır.” diyen Kaya, bunun da olmaması durumunda bakanlık ve yerel yönetimler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.
Bilgilendirme toplantısında İstanbul’da faaliyet gösteren hastanelerden otoparkları olmayan ve otoparkı olup ücret alan hastaneler de tek tek açıklandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz