‘tüketiciler En Çok Bankalardan Şikayetçi’

Samsun Barosu Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Av. Belma Güley Muratoğlu, 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü...

Samsun Barosu Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Av. Belma Güley Muratoğlu, 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, tüketicilerin en çok bankalardan şikayetçi olduğunu ifade etti.

Samsun Adliyesi'ndeki Baro Başkanlığı ortasında basın açıklamasında bulunan Av.Belma Güley Muratoğlu, Türkiye’nin de imza atmış olduğu ve tüketicilerin uluslararası anayasası niteliğindeki evrensel kabul görmüş tüketici hakları temel ihtiyaçların karşılanması hakkı, sağlık ve güvenlik hakkı, bilgi edinme hakkı, örgütlenme, sesini duyurma ve temsil edilme hakkı, eğitilme hakkı, seçme hakkı, tazmin edilme hakkı, ekonomik çıkarların korunması hakkı ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Dünya Tüketici Hakları Günü'nün, bütün dünyada tüketici haklarının daha da ileriye götürülmesi, bu haklara saygı gösterilmesi ve piyasalardaki tüketici aleyhine uygulamalara karşı tüketicilerin seslerini duyurmaları için önemli bir fırsat olduğuna dikkat çeken AV. Muratoğlu, "Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve bu kanuna istinaden çıkarılan uygulama yönetmelikleri ile devlet güvencesi altına alınmıştır. Hızla gelişen teknolojik imkanlar, değişen tüketici tercihleri, artan tüketim harcamaları ve bireysel kredi kullanımının yaygınlaşması, alıcılarla satıcıları daha sık karşı karşıya getirmekte ve çözümlenemeyen tüketici sorunlarının sayısı her geçen gün artmaktadır. Tüketiciler haklarını belirli limitler dahilinde Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak, limiti aşan durumlarda ise Tüketici Mahkemelerinde aramaktadırlar. Son yıllarda tüketicilerin bankalarla ilgili şikayetleri hakem heyeti veya mahkeme başvurularında en üst sırada yer almaktadır. Bankalarca tüketicilerle hiçbir şekilde müzakere edilmeden oluşturulmuş, tüketicilerin içeriğine etki edemedikleri tek taraflı standart sözleşme hükümleri,4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 6. maddesinde düzenlenmiş ve haksız şart olarak nitelendirilmiştir" dedi.

Reklam
Reklam

Yargıtay kararlarında da tüketici aleyhine olan ve tüketiciyi külfete sokan sözleşme hükümlerinin tüketici ile ayrıca müzakere edilerek kararlaştırılmaması gerekçe gösterilerek, 'dosya masrafı, komisyon ve kredi kartı aidatı’ gibi masraflar alınacağına dair hükümlerin yasa ve yönetmelik hükümleri karşısında haksız şart olduğunun kabul edildiğini ileri süren Av. Belma Güley Muratoğlu, "4077 Sayılı Kanun ve ilgili yönetmelik hükümleri diğer tüketici sorunlarına ilişkin olarak da tüketiciler lehine hükümler içermekte olup, tüketicilerimiz karşılaştıkları sorunlarda hukuki çözüm yollarına başvurarak haklarını aramalıdırlar. Buradan tüm tüketicilerimizin Dünya Tüketiciler Günü’nü kutluyor ve sorunsuz alışverişler diliyorum" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: