Zaman'dan İsmail Altunsoy'un haberine göre desteğin, doğalgaz fiyatlarına müdahale edilmeden yapılması öngörülüyor. Bakanlar Kurulu kararıyla yapılacak sübvansiyon, ilgili kurumların bütçesinden karşılanacak. Taslağın sektöre getirdiği bir diğer yenilik ise BOTAŞ’ın bölünmesi. Kamu şirketi 3’e bölünürken BOTAŞ elindeki anlaşmaları kontrat veya miktar şeklinde devredebilecek. BOTAŞ bu süreçte kurumlar vergisi ve KDV’den muaf tutulacak.
Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan Doğalgaz Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı’na Zaman ulaştı. Taslak, sektörü baştan sona yeniden yapılandırıyor. Sektörde önemli değişiklikler öngören taslak, piyasa kurallarına veya mevzuata aykırı faaliyet tespiti halinde uygulanacak para cezalarını artırıyor. Çalışmalarda sona gelinen taslağın kısa süre içinde TBMM gündemine gelerek yasalaşması hedefleniyor.
Enerji Bakanlığı’nın hazırladığı yeni taslağın, aynı şekilde yasalaşması halinde bazı bölgelerde doğalgaz abonelerine destek verilecek. Fiyatlara müdahale edilmeden tüketicilere sübvansiyonu öngören taslağın ilgili maddesi şöyle: “Belirli bölgelere ve/veya belirli amaçlara yönelik olarak tüketicilerin desteklenmesi amacıyla sübvansiyon yapılması gerektiğinde, bu sübvansiyon fiyatlara müdahale edilmeksizin yapılır. Sübvansiyonun tutarı ile usul ve esasları ilgili bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir ve ilgili kurumun bütçesinden ödenir.”
Yeni taslak, doğalgaz dağıtım bölgelerini yeniden yapılandırıyor. Buna göre mevcut dağıtım bölgelere kapsamı, EPDK’nın teknik ve ekonomik gerekleri dikkate alınarak genişletilebileceği gibi, birden fazla dağıtım bölgesi de tek bir bölge haline getirilebilecek. Yine taslağa göre piyasada rekabetin korunması için yeni müeyyideler getirilecek. Buna göre, Türkiye’deki üretim şirketleri hariç olmak kaydıyla hiçbir özel hukuk tüzel kişiliğini haiz şirket, Kurum’un cari yıla ait belirlediği ulusal doğalgaz tüketim tahmininin yüzde 20’sinden fazlasını pazarda satamayacak. Sıkıştırılmış doğalgaz olarak bilinen CNG ticareti de taslakta yeniden belirleniyor. Buna göre doğalgazın sıkıştırılması, özel vasıtalarla taşınması ve satılması faaliyetlerini gerçekleştirecek tüzel kişiler, bu faaliyetleri için Üst Kurul’dan lisans almak zorunda.