Tüketiciye iyi haber!

Tüketici Kanunu tasarısına göre Gümrük Bakanlığı, meslek odaları ve belediyeler, indirimleri takibe alacak.

Fiyatı önce artırıp sonra düşüren yandı. İndirim yapmadığı halde yapmış gibi gösteren hakkında her bir satış için 200 lira para cezası verilecek.

Önce fiyatı yükseltip, sonra da indirmek suretiyle tüketicileri yanıltan satışlara üçlü denetim geliyor. İndirimli satışlar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ilgili meslek odaları ve belediyeler tarafından denetlenecek. İndirim yapmadığı halde indirim yapılmış gibi satış yapanlar hakkında, her bir satış için 200 lira para cezası uygulanacak. TBMM Sanayi, Ticaret ve Teknoloji Komisyonu’nda oluşturulan alt komisyonda bazı değişikliklerle kabul edilen Tüketici Kanunu tasarısına göre, perakende satılan malların veya ambalajlarının üzerine tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dahil satış fiyatı, birim fiyatı ve üretim yeri bilgileri konulacak.

Reklam
Reklam

İNDİRİMİ İSPATLAYACAK
İndirimli satılan mal ve hizmetlerin indirimli satış fiyatının yanı sıra, indirimden önceki fiyatı tarife ve fiyat listeleri ile etiketlerinde gösterilecek. İndirimli satılan mal veya hizmetin indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatla satıldığının ispatı satıcıya ait olacak. İndirim kampanyaları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ilgili meslek odaları ve belediyeler tarafından üçlü denetime tabi tutulacak. Fiyatı önce artırıp sonra da indirim yapılmış gibi gösterenler para cezasına çarptırılacak. Bir çorap bile olsa indirim olmadığı halde yapılmış gibi gösteren satıcılar hakkında, her bir satış için 200 lira para cezası uygulanacak.

EN DÜŞÜK FİYAT NEYSE O UYGULANACAK
Taslak bu haliyle yasalaşırsa etiket ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanacak. Yani en düşük rakam neyse o geçerli olacak.

ÜRETİCİ AYIPLI MALDAN 2 YIL BOYUNCA SORUMLU
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın gündeme getirdiği yasa taslağına göre bir ürün veya hizmetin ambalajında, etiketinde, kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan eksikler içeren mal ve hizmetler ayıplı sayılırken, buna internet portalı da eklendi. Bir ürün veya hizmetin internet portalında ya da diğer mecralarda belirtilen özelliklerden bir veya daha fazlasına sahip olmadığının anlaşılması durumunda satıcı malından sorumlu olacak.

Reklam
Reklam

ZAMANAŞIMI 5 YIL
Satıcının ayıplı maldan sorumluluğu, 2 yıl zamanaşımına tabi olacak. Ancak bu süre konut veya devremülklerde 5 yıl olarakuygulanacak. Ürün veya hizmetin ayıbı ağır kusur ya da hile ile gizlenmişse zamanaşımı söz konusu olmayacak. Herhangi bir nedenle toplatma kararı verilen ürünler dolayısıyla tüketicinin uğrayacağı kayıplar satıcılar tarafından tazmin edilecek. (Habertürk)