Tüketim çılgınlığına son

Tüketim çılgınlığı her bir haneden başlayarak tüm şehre, ülkeye ve hatta dünyaya ulaştığında ortaya çıkan çöp yığınları ile nasıl baş edilir sorusu akla geliyor.

İşte bu çöplerle baş etmenin yolları…
Herkes çevre kirliliğinden çok şikayetçi. Hele de İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde yaşanıyorsa bu çevre kirliliği hava kirliliğini de beraberinde getiriyor ve bu durum hem sağlığımızı hem de geleceğimizi etkiliyor.

Peki, bu her gün kendi evimizden çıkan torbalarca dolu çöpleri düşünün. Apartmanınızı, komşularınızı, mahallenizi, semtinizi, şehrinizi düşünün. Milyonlarca atık, milyonlarca pislik ve mikrop.
Bu kadar atıkla nasıl baş edilir ve nasıl azaltılır diye düşünmek en çok yapmamız gerekenler arasında. Herkes işe kendinden ve kendi evinden başlamalı.

Reklam
Reklam

İşte daha az çöp ve atık ile baş edilebilecek bir hayat yaratmanın bazı yolları…
• Naylon poşetler ve plastik şişeler çöplerin en çoğunu oluşturuyor. Marketinizden veya manavınızdan alışveriş yaparken naylon poşet kullanmak yerine kendinize ait bir file almak en sağlıklısı olacaktır. Eskiden olduğu gibi alışverişinizi filelere doldurmak ve poşet teklifini kabul etmemek birinci aşama için güzel bir başlangıç olacaktır. Bunu alışkanlık edinmeli ve çevrenizdeki herkese de bu alışkanlığı kazandırmak için çabalamalısınız. Örneğin file torbalar hediye ederek bu duruma teşvik edebilirsiniz.

• Dışarılarda yemek yemeye gittiğiniz yerlerde pet şişe sular yerine cam şişe sular ve içecekler isteyebilir, pipet kullanmayı red ederek plastik madde kullanımınızı azaltabilirsiniz.

• Evinize de alışveriş yaparken aldığınız her ürünün çöp halini düşünerek alırsanız daha atıksız bir mutfağa sahip olabilirsiniz. Örneğin yoğurt alırken plastik kaplar yerine toprak kapları tercih edebilir kutu süt yerine cam sütleri tercih edebilirsiniz.

Reklam
Reklam

• Kozmetik ürünlerinizde aşırı pamuk kullanmak yerine yıkanabilen doğal süngerler kullanabilirsiniz.

• Plastik içerikli taraklar ve fırçalar yerine özel bambudan yapılmış olanları tercih edebilirsiniz.

• Çok büyük marketleri ziyaret etmek bu söylediklerimizi yapmanızı zorlaştırabilir. O yüzden mahalle bakkalınız ve manavınızı bu konuda daha iyi yönlendirebilir hatta size değil başkalarına da böyle alışveriş yapma konusunda daha etkili uyarılarda bulunabilirsiniz.