Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Şükran Eroğlu, “Bankaların kasasına bizlerin cebinden çok ciddi bir haksız kazanç giriyor” dedi.
Tüketici Koruma Derneği Ordu Şubesi’ni ziyaret eden TÜKODER Genel Başkanı Şükran Eroğlu, bankaların kredi kartı, banka kartı ve kredi verirken, yıllık aidat, kredi masrafı gibi birçok kalemde kestiği ücretleri, tüketicilerin geri alması için başvuruda bulunmasını istedi. Eroğlu, bankaların bu kesintiler ile haksız kazanç sağladığını kaydederek, “Hiç kimsenin haksız kazanç, sağlamasına kanun cevaz vermez, bir hakkın suistimaline kanun asla müsaade etmez. Bankalar ellerinde sözleşmelerden doğan haklar var diye bunu tüketicinin aleyhinde kullanmazlar, yasa buna müsaade etmez. Tüketicilerimiz hakem heyetine gidip bu haklarını kullansınlar. Bu paranın iadesini talep etsinler” diye konuştu.
Türkiye’de 54 milyon kişiden fazla kredi kartı, 94 milyondan fazla banka kartı kullanan kişi olduğunu ifade eden Genel Başkan Eroğlu, “Bütün tüketicilere ‘Bankalara Gitmeyin Kredi Kartı Kullanmayın’ çağrısında bulunmuştuk. Bu çağrımız oldukça ses getirdi. Daha sonrasında şuanda tüketicinin korunması hakkındaki kanun tasarı taslağı çalışmasında aktif olarak devam ediyoruz. Orada tüketicilerin aleyhine olan ya da tüketicilerin aleyhinde sonuç doğurabilecek olan hükümlerin kaldırılması ya da değiştirilmesi için baskı gurupları oluşturuyoruz. 54 milyondan fazla kredi kartı kullanıcısı, 91 milyondan fazlada banka kartı kullanıcısı var. Dolayısıyla o kesilen rakamları göz önüne aldığımız zaman inanılmaz bir kazanç ortaya çıkıyor. Yine bakanlığın son açıklasın da bankaların işletme giderlerinin yüzde 63’ünü tüketicilerden kestikleri bu bedellerden karşıladıkları açıklanıyor. Demek ki bankaların kasasına bizlerin cebinden çok ciddi bir haksız kazanç giriyor. Bunun için konuyu yargıya taşıdık. Tüketicilere öncelikle hakem heyetlerine müracaat edin diyoruz. Bankaların 51 kalemde kesinti yaptığını saydık, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı bunun 60 kalem olduğunu açıkladı. Dolayısıyla hangi isimle olursa olsun, dosya masrafı, kredi komisyonu, kredi izleme masrafı vs. Böyle her tür kalemi tüketicilerimizden geri istemelerini istiyoruz. Çünkü bugün mahkemeler ve Yargıtay, ‘Bu beldeleri bankalar ancak, haklı makul ve belgelenebilir olması koşuluyla alabilirler’ dediler. Yani eğer belgeleyemiyorlarsa, o belge de sözleşmeye yazmak ya da tüketicilere verdikleri ödeme planına koymak değildir. Resmi belgelerden bahsediyoruz. Yani fatura, makbuz kasa fişi gibi resmi olarak belgeleyemedikçe bu bedeli alamazlar dolayısıyla tüketiciye iade etmeleri gerekir diye birçok karar var. Lütfen bankalardan hiçbir belge verilmemişse bu belgeleri istesinler. Tüketiciler verdikleri parayı geri alabilirler” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz