NEW YORK (İHA) - ABD'li araştırmacılar, insan tükürüğünden DNA analizi yapan basit bir testin akciğer kanseri teşhisi konulmasında kullanılabileceğini bildirdi.
Klinik Kanser Araştırmaları dergisinde yayınlanan makalede, Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bir grup araştırmacının, akciğer kanserinin erken teşhisini sağlamak için pahalı olmayan ve sağlıklı hücrelere zarar vermeyen basit bir genetik test geliştirdikleri belirtildi.
Araştırmacıların ilk olarak kanserli hücrelerin bölünmesini engellediğine inanılan HYAL2 ve FHIT isimli iki genin, insan tükürüğünde bulunup bulunmadığını incelediği ifade edildi.
Florasanlı In-situ Hibridleşme (FISH) olarak adlandırılan testlerde, belli bir genin tamamlayıcı noktalarını tespit etmek üzere ayrıntılı DNA yapısının tespit edildiği, ardından özel bir mikroskop kullanılarak, söz konusu genlerin tükürükte bulunup bulunmadığının araştırıldığı kaydedildi.
Yapılan ilk testlerde, henüz birinci safhada olan kanser hastalarının yüzde 76'sının başarılı şekilde tanımlandığı ifade edildi. Buna karşın standart olarak yapılan tükürük testlerinde bu oranın yüzde 46 olduğu ifade edildi.
Patolog Dr. Feng Jiang yaptığı açıklamada, FISH testinin çok ucuz ve kolay bir yöntem olduğunu belirterek, akciğer kanseri hastalarının tedavilerine verdikleri cevaplar gözlemlenerek, söz konusu tekniğin çok daha kullanışlı hale getirilebileceğini kaydetti.