TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Avcı: -"BOMBARDIER firması tarafından şirketimizde yapılanincelemeler sonucunda, ortak tramvay imalatına yönelikher türlü işbirliği imkanlarının mevcut olduğubelirlenmiştir"

Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ (TÜLOMSAŞ) Genel Müdürü Hayri Avcı, BOMBARDIER firmasının yaptığı incelemeler sonucunda, TÜLOMSAŞ'ın üretim ve kalite

Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ (TÜLOMSAŞ) Genel Müdürü Hayri Avcı, BOMBARDIER firmasının yaptığı incelemeler sonucunda, TÜLOMSAŞ'ın üretim ve kalite seviyelerinin yeterli bulunduğunu ve ortak tramvay imalatına yönelik her türlü işbirliği imkanlarının mevcut olduğunun belirlendiğini bildirdi.

Avcı, yaptığı yazılı açıklamada, 11 Şubat'ta bazı gazetelerde yer alan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in, tramvay imalatına yönelik TÜLOMSAŞ'ı ilgilendiren açıklamaları değerlendirdi.

Büyükerşen'in bahsettiği BOMBARDIER firmasından, TÜLOMSAŞ'a tramvay üretimine yönelik yurtiçi veya yurtdışı pazarlarla ilgili herhangi bir işbirliği teklifi olmadığını belirten Avcı, teknik ve ticari şartlarıyla ürün tipi tanımlanmayan işbirliğinin yapılmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Reklam
Reklam

TÜLOMSAŞ ve BOMBARDIER firması arasında değişik zamanlarda "elektrikli lokomotif, dizel elektrikli lokomotif, cer motoru" gibi ürünlerle ilgili projelerde çeşitli çalışmalar gerçekleştirildiğini ifade eden Avcı, şunları bildirdi:

"BOMBARDIER firması tarafından şirketimizde yapılan incelemeler sonucunda, üretim ve kalite seviyelerinin yeterli bulunduğu ve ortak imalata yönelik her türlü işbirliği imkanlarının mevcut olduğu belirlenmiştir. Sektörün yüksek teknoloji gerektiren ürünlerinden biri olan lokomotifleri başarıyla üreten TÜLOMSAŞ'ın, tramvayların imalatını da gerçekleştirecek bilgi birikimi, imkan ve kabiliyetine sahip olduğu dünyadaki ilgili sektör temsilcileri tarafından bilinmekte ve kabul edilmektedir. Bir kamu kuruluşu olan Büyükşehir Belediyesi'nin temin edeceği tramvay gibi katma değeri yüksek ürünlerin, ülkemize ve şehrimize çok amaçlı fayda sağlaması gerektiği kanaatindeyiz. Şöyle ki, temin edilecek tramvayların toplu taşımacılık fonksiyonunun yanında, ekonomik ve teknolojik kazanım sağlayacak şekilde yerli üretimin desteklenmesiyle tramvay imalatına yönelik yerel sanayinin geliştirilmesine de katkı sağlaması gerektiği düşüncesindeyiz."

Reklam
Reklam

-"Yeterli bilgi edinildikten sonra çalışmalar derhal başlatılacaktır"-

Avcı, TCDD Genel Müdürlüğü tarafından, yeni araç temininde TÜLOMSAŞ'ın da içinde bulunduğu veya belirli orandaki yerli katkı payıyla üretilmesi gibi yöntemler uygulandığını belirterek, şöyle devam etti:

"Büyükşehir Belediyesi tarafından tramvay teminiyle ilgili dokümanlarda da benzer yöntemlerin kullanılabileceği kanaatindeyiz. Örneğin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nün 2012 yılı içinde gerçekleştirdiği Ankara Metro Araçları'nın temin ihalesinde 'yüzde 51 yerli katkı' şartının ilgili dokümanlara konulması gibi... Sonuç olarak, söz konusu tramvayların TÜLOMSAŞ'ın da içinde bulunacağı bir yöntemle üretilebilirliğine yönelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile BOMBARDIER yetkilileri arasında yapılan görüşmelerin içeriğiyle ilgili yeterli bilgiye sahip olunmasından sonra, yol haritası hazırlamak üzere gerekli çalışmalar derhal başlatılacaktır. Eskişehir'in Demiryolu Araçları Üretim Merkezi olması yönündeki çalışmalarını kararlılıkla sürdüren TÜLOMSAŞ, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın tramvay ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik ve yerli katkıyı sağlayacak üretim yöntemlerine her türlü desteği verecektir."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: