Tüm anne babaların bilmesi gereken 10 pratik ilk yardım bilgisi

Küçük çocukların ve bebeklerin kendilerini yaralama becerileri oldukça yüksek. En akla gelmeyecek şeyler bile onlar için yaralanma sebebi olabiliyor. Peki böyle durumlarda anne babalar ne yapmalı?

Düşmelerde

Çocuklarda kafa üstü düşmeler oldukça tehlikeli olabilir. Eğer kanamaya yol açan şiddetli bir düşme varsa kesinlikle doktora başvurun. Daha hafif düşmelerde, çocuğunuzun hal ve hareketlerini inceleyin. Sendeleme, yalpalama, kusma gibi belirtiler olursa vakit kaybetmeden doktora gidin.

Arı sokmaları için

Arı sokmaları bazen ölümcül olabilir. Her türlü alerjik reaksiyona karşı doktora gitmek en doğrusudur. Evde yapılabilecek şeyler, arının dikeninin soktuğu yerden çıkarmak ve bölgeye şişliğinin inmesi için buz kompresi yapmaktır.

Reklam
Reklam

Bilek burkulmaları

Bilek burkulmaları çok yüksek şiddette acı veren ancak genelde büyük bir tehlike oluşturmayan kazalardır. Burkulmalarda yapılacak şey, ağrı ve şişlik inene kadar düzenli aralıklarla buz kompresi yapmak ve burkulan kolu, bacağı kalp seviyesine yakın tutmaktır.

Boğaza kaçan cisimler

Solunum yolunun ani tıkanması durumunda yapılan bu hareketle, çocuğunuzun hayatını kurtarabilirsiniz. Bu basit ama etkili manevrayı öğrenmek ve uygulamak kolaydır. Yanlışlık yaparak kişiye zarar verme riski, yok denecek kadar azdır. Heimlich manevrası ile bugüne kadar 100 binden fazla kişinin hayatı kurtulmuştur. Üst solunum yollarına yabancı cisim kaçan kişinin arkasına geçilir.

Yumruk sıkılır ve baş parmak üste gelir. El döndürülerek yumruk kişinin göğüs kafesinin altına yerleştirilir. Kişinin arkasından yumruğa diğer el ile bastırılarak geriye doğru bastırılır. Sıkışan hava cismi itmek için kullanılır. Bu karın itici manevra ile cisim itilir. Hızlı yapıldığında cisim çıkar.

Kırıklar

Kırık demek, kırık alanda, damar zedelenmesi ve kanama demektir. İyileşmenin de ilk aşaması olan bu durum, vücut tarafından kontrol edilecektir. Kişiyi sabitleme, kırık kemiği mümkünse kalp seviyesinde yukarıda tutma, kırık, kanama oluşturmama amaçlanmalıdır. Kırık kemiğin yerine konulmasına çalışılmamalı, mutlaka ehil ellere bırakılmalıdır.

Reklam
Reklam

Yanıklar

Derin yanıklarda dolaşım bozuklukları en tehlikeli yanık etkileridir. Sağlık kurumuna ulaşmadan önce, yağlı pomadlarla yarayı kapatmak, minik baloncukları patlatmamak gerekir. Yanıklar için yapılacak ilk şey 5-10 dakika soğuk su altında bekletmektir.

Kanamalar

Her türlü kanama sağlık kurumunda tedavi edilmelidir. Kol ve bacakların vücut seviyesinin üzerine çıkarılması, kanama şiddetini azaltır. Ayrıca şiddetli kanamalarda, hastaneye ulaşıncaya kadar kanayan yere temiz bir bez vs ile bastırmak gerekir.

Karın ağrıları

Tekrarlayan karın ağrılarında kesinlikle doktor görmeden ağrı kesici kullanmayınız. Hastalığın erken tanısını engellemiş olursunuz. Ani gelişen karın ağrıları için sıcak su torbası en iyi çözümdür.

Dudak ve ağız kanamaları

Dudak açılması, ağzın içinde oluşan kanamalar gibi durumlarda, eğer yara dikiş gerektirecek boyuttan çok daha küçükse, kanamayı durdurmak için yaranın üzerine küp şeker bastırarak kanamayı yavaşlatabilirsiniz. Daha büyük yaralarda doktora göstermek gerekir.

Reklam
Reklam

Her an her şey olabilir

Küçük çocuklar hareketlidir, en olmayacak şeylerden bile kaza çıkarabilirler. Bütün bu ihtimallere karşın evde her zaman tam teşekküllü bir ilk yardım seti bulundurmak çok çok önemlidir.