Tüm Keneler Hastalık Yapabilir

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte ortaya çıkan ve bazı türleri Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)...

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte ortaya çıkan ve bazı türleri Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına sebebiyet vererek ölümcül sonuçlar doğurabilen kenelere karşı piknik sezonunun gelmesi, bağ ve bahçe işlerinin yaygınlaşması ile daha çok dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.

Beyşehir İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Durmuş Ali Aslanlar, Konya'nın gözde mesire ve piknik alanlarının bulunduğu Beyşehir'de vatandaşları kene vakalarına karşı uyardı.

Dr. Aslanlar, hangi kenenin mikrop taşıdığı bilinmediğinden tüm kenelerin hastalık yapabileceğini bildirdi. Bu nedenle halk arasında sakırga, kuru budak, mal kenesi gibi keneler de dahil olmak üzere tüm kenelere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Dr. Aslanlar, KKKA hastalığının Türkiye'de başladığı yıl olan 2002'den bu yana Beyşehir'de kesin tanı alan ve 1'i ölümle sonuçlanan 8 KKKA vakası görüldüğünü anımsattı.

Reklam
Reklam

KKKA hastalığını insanlara kenenin bulaştırdığını ve bunun da ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğu vurgusunu yapan Dr. Aslanlar, hastalığın daha çok kenenin insanlara tutunmasıyla başladığını belirtti.

Bunun yanında hayvanların üzerinden çıplak elle kene toplanması, patlatılması veya ezilmesi ile de hatalığın bulaşabildiğini kaydeden Dr. Aslanlar, "Ayrıca kanında mikrop bulunan hayvanların, kan, idrar gibi vücut sıvılarına çıplak elle dokunulmakla da bulaşabilir. Hasta hayvanın sütü ile hastalığın bulaştığına dair ise herhangi bir kanıt bulunmamaktadır" dedi.

Hastalığın kene tutunmasından ve kenelere çıplak elle dokunulduğundan sonra mikrobun alınmasını takiben genellikte 1-3 gün içinde, en fazla 9 gün içerisinde ortaya çıkacağını aktaran Dr. Aslanlar, "Hastalıktan korunmak için kenelerin insanlara tutunmaları engellenmelidir. Bunun için piknik, tarla, bağ, bahçe ve hayvan otlatmaya giderken kenelerin kolay fark edilmesi için açık renkli elbiseler giyilmeli, vücutta açık yer kalmamasına özen gösterilmeli ve pantolon paçaları çorabın içine konulmalıdır. Eve dönüldüğünde ise, kollar, bacaklar, gövde, diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dahil tüm vücudun her tarafı ve elbiseler iyice kontrol edilerek kene olup olmadığına bakılmalıdır. Çocukların vücudu ve elbiseleri de anne ve babaları tarafından mutlaka kontrol edilmelidir. Kene tutunması halinde elle dokunmadan bir kene kartı, eldiven, kağıt mendil, bez, naylon poşet veya yaprak ile vakit geçirmeden, kene ezilmeden, patlatılmadan çıkarılmalı, çıkartılan yer tentürdiyot ile temizlenmelidir. Kene çıkarılamıyorsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna giderek çıkartılması sağlanmalıdır. Keneye asla çıplak elle dokunulmamalı ve asla çıplak elle çıkartılmamalıdır.

Reklam
Reklam

Kene tutunmasından sonra 10 gün boyunca insanlar kendini takip etmeli, ateş, halsizlik, üşüme, titreme, baş ağrısı, yaygın kas ağrıları, yüzde ve gözlerde kızarıklık, bulantı-kusma ve ishal belirtilerinden en az ikisi varsa beklemeksizin bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" diyerek uyarılarda bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: