Tüm Türkiye'ye örnek olacak çalışma

MESKİ, Mersin Üniversitesi, Sanayici İş Birliği sonucu tüm Türkiye'ye örnek olacak çalışmayı ortaya çıkardı.

MESKİ Genel Müdürlüğü temiz bir Akdeniz için, mesai saati gözetmeden Mersin üniversitesi ile işbirliği içinde çalışmalarını sürdürerek atık su konusunda sanayi kuruluşlarına destek olmaya devam ederek tüm Türkiye’ye örnek çalışmasını sürdürüyor.

MESKİ (Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi) Karaduvar Atık su Arıtma Tesisine sanayi tesislerinden gelen muhtemel atık suların takibini yaparken bir taraftan da Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği gereğince endüstriyel nitelikli atık su inşaatını başlatan firmalara Mersin Üniversitesi ile teknik destek veriyor.

Reklam
Reklam

MESKİ Genel Müdürlüğü Atık Suların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliği’nde belirtilen limit değerleri aşan sanayicilerin atık sularını tespit edip gerekli uyarıları yaparak gerektiğinde cezai hükümler uygulayarak aynı durumun tekrar gerçekleşmemesi konusunda da sanayici kuruluşları uyarıyor.

Mersin sahillerinden Akdeniz’e dökülen atık suların ‘Deşarj’ konusunda MESKİ ve Mersin Üniversitesi’nden teknik destek alan Targıd Tarım ve Gıda firması yapmış olduğu çalışmaları bir sunum eşliğinde tanıttı. Düzenlenen toplantıya MESKİ Genel Müdürü M.Kamil Ülgen, Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim İnan, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumbur, Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prf.Dr.Kemal Taşlı, Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özyurt, Çevre Mühendisi Prof. Dr Savaş Şener, Çevre Mühendisi Yard. Doç.Dr. Havva Duygu Özsoy, Çevre Mühendisi Yard.Doç.Dr.Mutlu Yalvaç, Arş.Gör. Habibe Elif Gülşen, Arş.Gör. Gamze Koyuncu, MESKİ Atıksu Arıtma Tesisi Dairesi Başkanı Tülin Eser, MESKİ Atıksu Arıtma Denetleme ve Ruhsatlandırma Şube Müdürü Dr. Emel Deniz Avcı, ile firma temsilcileri ve Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencileri katıldı.

Reklam
Reklam

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumbur geçtiğimiz aylarda Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği gereğince endüstriyel nitelikli atık su inşaatının temelinin sonuçlanması çerçevesinde toplandıklarını dile getirerek, “Daha önce belirlenmiş olan yönetmelik çerçevesinde projemizi size tanıtmak istedik. MESKİ Genel Müdürlüğü Kanalizasyon Şebekesine boşaltılan atık suların düzenlemeleri yapıldı. Belirlenen parametrelere geçiş için gerekli çalışmaların % 90 bitmiş durumda’’ dedi.

Prof Dr. Halil Kumbur, tarafından katılımcılara yapılan sunumda, “Tesisin projelendirilmesi 900 m3/gün debiye göre yapıldığı, tesise gelen pik debinin 45 m3/h olduğu, ortalama debinin ise 900 m3/gün / 24 = 37,5 m3/h olduğu kabul edildiği belirtilmiş olup,yapılacak olan dengeleme havuzu sebebi ile biyolojik üniteler ortalama debi olan 37,5 m3/h’e göre tasarlanmıştır. Ayrıca dengeleme havuzu öncesinde yer alan ön arıtma üniteleri ise pik debi olan 45 m3/h’e göre tasarlandığını söyleyebilirim Targıd Fabrikası üretim prosesinden kaynaklanan atık suların arıtılabilmesi amacıyla yapılan atık su arıtma tesisi projesi fiziksel arıtma, biyolojik anaerobik arıtma, biyogaz değerlendirme (kazan) ve atık su “polishing” (koku ve gaz giderme) proseslerinden oluşmaktadır” dedi.

Reklam
Reklam

“SANAYİCİ OLARAK ÇEVREYİ DİKKATE ALIYORUZ”

Tamamen çevreci bir kuruluş olduklarını dile getiren Targıd Ltd.Şti Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Güç, firma olarak çevrenin korunmasına önem verdiklerini şu şekilde ifade etti. Güç, “Bütün faaliyetlerimizde çevre faktörünü mutlaka dikkate almaktayız. MESKİ’nin denetimleri ve yönlendirmesi sonucu yapımına başladığımız Atıksu Arıtma Tesisimiz’de de teknoloji-ekipman seçimine azami özeni gösterdik ve hiçbir masraftan kaçınmadık. Amacımız bir sorunu çözerken yeni sorunlar yaratmamaktı. Aynı zamanda yapacağımız atıksu arıtma tesisinin çevreye de örnek olmasını istedik. Bu konuda Mersin Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümünden de yardım ve danışmanlık hizmeti almaktayız” dedi.

‘’MERSIN ÜNİVERSİTESİ MERSİN’İN IŞIĞI’’

Projeye katkı koyan herkese teşekkür eden Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim İnan, Mersin’in ışığı olan Mersin Üniversitesi Mersin’de güzellikler yaratmak için çalışacaklarını belirtti. Ayrıca projenin hayata geçirilmesinde MESKİ Genel Müdürü M.Kamil Ülgen ve kendi ekiplerinin çok büyük katkıları olduğunu ifade eden İnan, su kaynaklarının ve çevrenin çok önemli olduğundan proje katkı veren herkese teşekkür etti.

Reklam
Reklam

“ARITMA TESISI KURMAYAN FABRIKALAR ÇEVREYI KIRLETMEKTE“

Targıd Tarım ve Gıda’nın toplantı salonunda konuşan Genel Müdür M.Kamil Ülgen, Targıd sanayi kuruluşunun yapmış olduğu projeye bir Mersinli olarak teşekkür edip Projenin gerçekleşmesinde emeği geçenleri duyarlılıklarından dolayı tebrik ettiğini belirterek, “Bu projenin herkese örnek olması gerekir. Diğer sanayicilerinde aynı sorumluluğu göstermelerini bekliyoruz. Arıtma tesisi kurmayan fabrikalar çevreyi kirletmekte ve de haksız rekabet oluşturmaktadırlar. Hem arıtma tesisi kuran işletmelere destek vermek, hem de arıtması olmayan işletmelerin atık su arıtma tesislerini kurmalarını teşvik etmek amacıyla bizde MESKİ olarak işletmelerimizin yanında olmaya devam ediyoruz” dedi.

“FABRİKALARIN BAĞLANTI KALİTE KONTROL RUHSATI ZORUNLUDUR”

Genel Müdürü Ülgen, "Sanayi üretim tesislerinde, sanayi atıkları sırasında oluşan atık su, su kirliliği yönünden en önemli kirletici parametreler olduğu için çevreyi kirletiyorlar. MESKİ Atık suların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği gereğince endüstriyel nitelikli atık su çıkışı olan işletmelerin Bağlantı Kalite Kontrol Ruhsatı alması (BKKR) zorunludur. Kısaca, endüstriyel atık suları bulunan sanayi kuruluşları ön arıtma uygulama zorunluluğu var. Bu kuruluşlar atık sularını MESKİ Genel Müdürlüğümüzün istediği standartlarda tutması gerekmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

“DENETİMLERİMİZ SAYESİNDE AKDENİZ DAHA MAVİ VE YÜZÜLEBİLİR DURUMDA”

MESKİ Genel Müdürlüğü eylem planı ile Mersin’in Akdeniz sahillerinin doğal görünümüne kavuşmasının hedeflendiğini dile getiren Genel Müdür Ülgen, “Mersin Sahillerinden Akdeniz’e boşaltılan atık sular konusunda yapmış olduğumuz denetimler sonucu daha temiz durumda. MESKİ Genel Müdürlüğü, Mersin Üniversitesi ile Sanayiciler Akdeniz’e kontrollü bir şekilde boşalttıkları atık suları ile Akdeniz’in daha mavi bir görünüm ve yüzülür bir durum kazandırmayı sağladık. Bu konu hakkında MESKİ Genel Müdürlüğünün ciddi çalışmaları var. Ancak biz sanayicilerimize sadece rehberlik edebiliriz ” şeklinde konuştu.

“ÇEVREYE VE DOĞAYA YAPTIĞIMIZ KATKILARIMIZ SÜRECEK”

MESKİ Genel Müdürü M.Kamil Ülgen, toplantıda yaptığı konuşmasının devamında, projeyle Targıd Tarım tesislerinin tüm yerel işletmelere ve sanayicilere örnek bir yapıyı hayata geçirdiğini ifade etti. Ülgen, şunları kaydetti: “Alanında örnek bu proje, yalnızca ilimizdeki sanayi tesislerinin ve kurumumuzun daha verimli çalışmasını sağlamakla kalmıyor, Akdeniz sahillerinin ve Mersin’in temizliğine de katkıda bulunuyor. MESKİ Genel Müdürlüğü olarak, sanayicilerimizin bu tür modern projeleri sanayi tesislerinin içinde hizmetine sunmaları bizi mutlu ediyor. Sağladığımız verimliliğin çevreye ve doğaya yaptığımız katkının ilerleyen dönemlerde de süreceğine inanıyor, bu alanda faaliyet gösteren tüm kurumları kutluyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

“MESKİ BÜYÜK ATAKLAR YAPIYOR”

Prof.Dr. Halil Kumbur, “Türkiye’deki Su ve Kanalizasyon İdarelerinin çalışmalarını yakından takip ediyorum. MESKİ’nin son yıllarda çok önemli projeleri hayata geçirdiğini, son düzenlemelerle büyük ataklar yaptığını, bu sayede tüm Su ve Kanalizasyon İdareleri arasında çok iyi bir konuma geldiğini görüyorum. MESKİ’nin konusunda uzman teknik personeli, yeniliklere açık anlayışı, çalışmalarında en son teknolojiyi kullanması, çok önemli ayrıcalıklar. Ayrıca Üniversite ve sanayi kuruluşları ile de çok iyi ilişkiler kurdu. Tüm bunlar memnuniyet verici” diyerek MESKİ Genel Müdürlüğü hakkında görüşlerini aktardıktan sonra yapılmakta olan arıtma tesisi ile ilgili şu bilgileri verdi: “Uluslararası firma yetkililerinden brifing alındı. Yapılacak tesisin Anaerobik Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi şeklinde olmasına karar verildi ve projelendirilmesi yapılıp inşaatına başlandı. Tesiste yer alacak makine ekipmanların en son teknoloji ürünü olmasına özen gösterildi. Tesiste biyogaz üretimi yapılacak ve çamur oluşumu minimum düzeyde olacaktır. Üretilen biyogaz atık suyun ısıtılmasında kullanılacaktır. Tesis hayata geçirildiğinde çevrede örnek bir tesis olacaktır” dedi.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından Targıd Gıda’nın yapmış olduğu sistem gezildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: