Tüm yönleriyle cilt dolguları

Cilt dolgularının içeriği nedir? Neye yarar? Ömrü ne kadardır? Yapmazsak ne olur? Sürekli yaptırmanın zararı var mıdır? İşte tüm yönleriyle cilt dolguları...

Neden böyle bir ihtiyaç var? yüzümüzde doku mu eksiliyor?

Yüzdeki yaşlanma sürecinde en az sarkma kadar hacim kaybı da rol oynamaktadır. Elmacık kemikleri ve çene hattı gibi yüzü yüksekte tutan kemik yapılarda oluşan kayıp yüzün sarkmasını kolaylaştırmakta, göz altlarında hacim kaybı yaşanmakta ve orta yüz çökmekte, burun ve dudak kenarlarından aşağıya doğru inen çizgiler derinleşmektedir.

Hangi malzemelerle dolgu yapılıyor?

Hastanın kendi yağ dokusu yoğunlaştırılıp yüzdeki hacim kayıplarını gidermekte kullanılabilir. Bunun dışında çok sayıda yapay (sentetik) dolgu malzemesi bulunmaktadır. Silikon ve plastik ürünleri (alloplastik materyaller) gibi kalıcı olan dolgular bazı riskleri nedeni ile fazla tercih edilmemektedir. En yaygın olarak kullanılan dolgu malzemesi, vücudumuzda hücreler arası boşluğu dolduran hyalüronik asidin sentetik olarak üretilmiş formudur. Hyalüronik asit dolguları yan etkilerinin az olması, doğal bir görünüm kazandırması ve gerektiğinde eritilmesinin mümkün olması gibi avantajları nedeni ile en çok tercih edilen dolgulardandır.

Reklam
Reklam

Dolguların uygulama alanları neler?

Dolgular, kalıcılık, kıvam ve yer tutma özelliklerine göre farklı bölgelere uygulanmaktadır. Elmacık kemikleri, çene hattı ve kaş kenarlarına daha uzun süre kalan derin dolgular uygulanarak yüz iskeleti desteklenir. Orta yüze, burun kenarından ve dudak kenarlarından aşağıya doğru inen çizgilere orta kademe dolgular kullanılır. İnce kırışıklar ve göz altı gibi hassas bölgelere ise daha yüzeyel etki gösteren ince dolgular kullanılır. Bunlara ek olarak burundaki minör şekil bozukluklarının düzeltilmesinde de dolgulardan yararlanılabilir.

Dolguları yenilemek gerekiyor mu?

Hyalüronik asit dolguları genellikle 6-12 ay içinde vücut tarafından tamamen eritilir. Genellikle ilk uygulamadan altı ay sonra, dolgu hacimleri yarılandığında ilave uygulamalar yapılır. Dolguların erime süresi dolgunun inceliğine, yapılan bölgeye ve hastanın hayat tarzına göre değişir. Orta yüz dolguları daha uzun süre kalırken, ağız çevresindekiler daha hızlı erirler. Metabolizması hızlı, fazla spor yapan, mimiklerini fazla kullanan ve sigara içen hastalarda erime daha çabuk olur.

Reklam
Reklam

Yüzü aşırı derecede şişmiş kişiler hatalı dolgu uygulamaları yüzünden mi bu halde?

Doğal olmayan görünümlerin en önemli sebebi uygulamayı yapan hekimin estetik algısının iyi olmamasıdır. Ayrıca, yüz germeye ihtiyacı olan hastayı, ameliyattan kaçınarak dolgularla gerginleştirmeye çalışmak da aşırı şişmiş yüzlere sebep olur. Plastik Cerrahların en büyük avantajı, gerektiğinde yüz germe yapabilmeleri ve dolguları tek çözüm yöntemi olarak görmemeleridir. Buna ek olarak, bilimsel olarak kabul görmemiş maddelerin uygulanması da hastada alerjik ve immunolojik reaksiyonlara neden olarak aşırı şişmelere neden olabilmektedir.

Hyalüronik asit dolgularla kişinin kendi yağ dokusundan olan dolgular arasındaki fark nedir?

Hazır dolgular klinik şartlarında uygulanabilmeleri, fazla şişme ve morarmaya yol açmamaları, iyileşme sürelerinin kısa olması ve daha kontrollü olmaları nedeni ile tercih edilirler. Yağ enjeksiyonlarının en büyük avantajı kişinin kendi dokusu olduğu için reaksiyon ve alerji riskinin olmaması, içerdiği kök hücreler sayesinde dokular üzerinde iyileştirici etki göstermesi, sonuçların daha kalıcı olmasıdır. Ancak şişlik ve morluk daha uzun sürer. Hacim kaybının fazla olduğu durumlarda genellikle yağ enjeksiyonları tercih edilir.

Reklam
Reklam

Dolgu olarak kullanılan yağı vücuttan nasıl alıyorlar, bu tehlikeli bir şey mi?

Yağ vücudun diyete dirençli bölgelerinden ince kanüller yardımı ile alınır. Sıklıkla bel, göbek ya da basenler tercih edilir. Alınan miktarlar fazla olmadığından herhangi önemli bir risk taşımaz.

Dolguları sürekli yenilemenin bir riski var mı?

Kaliteli malzeme kullanıldığı sürece dolguların tekrarlanmasında bir sakınca yoktur. Ancak abartılı ve kontrolsüz uygulamalarda, konulan dolgu miktarı arttıkça riskler de yükselebilir.

Dolgu yaptırmasak ne oluyor?

Yüzde hacim kaybı ve çökme artar, cilt incelir, cildin elastikiyeti ve kalitesi bozulur. Özellikle 40'lı yaşlardan sonra şöyle bir çelişki ortaya çıkmakta: kilo vermek sağlık ve vücut görünümü açısından iyi olurken, yüzde boşalma ve çökmeye yol açıyor. Bu sorunu düzeltmenin en iyi yolu dolgu uygulamalarıdır.

Kimler dolgu yaptıramaz, neden?

Dolgu maddesine karşı bilinen alerjisi olanlar, gebeler, bağ dokusu hastalığı olanlarda dolgu uygulaması yapılmamalıdır.

Reklam
Reklam

Plastik cerrahi uygulamaları hakkında detaylı bilgi için TPRECD resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

www.plastikcerrahi.org.tr
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Doç. Dr. Cenk Demirdöver, 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi