Tümevarım terimi özellikle felsefe ve mantık alanında kullanılırken bilimsel çalışmaların hazırlık süreçlerinde de önemli bir yer tutar. Bu nedenle birçok metinde yer bulabilen ilgili sözcüğün yapısı, türü ve anlamı üzerine açıklama yapılmalıdır. Böylelikle tümevarım kelimesinin yazılı dildeki doğru kullanımı üzerine detaylı bilgi edinilmesi de kolaylaşır. Bu felsefe teriminin yer aldığı cümle örneklerinin sırasıyla incelenmesi ise tümevarım ifadesinin TDK onaylı yazılışının kavranmasını sağlayacaktır.
Tümevarım sözcüğü ile genellikle felsefe ve mantık alanlarına yönelik olan metinlerde karşılaşılır. Buna ek olarak bilimsel makalelerde de sıklıkla rastlanan bu sözcüğün birleşik yapıda olduğu görülebilir. Nitekim tümevarım sözcüğünün tüm ve varmak gibi kelimeleri içerdiği bilinir. Bu sözcüklerin farklı ekler almaları sonucunda oluştuğu görülen tümevarım kelimesinin yazılı dildeki kullanımı üzerine mutlaka açıklama yapılmalıdır. Çünkü pek çok kişi bu terime yönelik olan "Tümevarım ayrı mı yazılır?" sorusunun doğru yanıtını bulmaya çalışır.
Tümevarım kelimesi isim türünde iken birleşik yapıda olan terimlerdendir. Bu terim sözcüğünün bitişik olarak yazılması gerektiği ve yazılı dilde güncel olarak belirtildiği şekilde kullanıldığı söylenmelidir. Çünkü tümevarım TDK güncel çevrim içi sözlüğü üzerinden sorgulandığı zaman bitişik olarak yazıldığı görülen bir terimdir. Dolayısıyla tümevarım doğru yazılışı bitişik şekilde iken bu birleşik kelimeyi oluşturan sözcükler arasında asla boşluk bırakılmamalıdır. Sunulan bu TDK onaylı bilgilerden yola çıkıldığı takdirde doğru ve hatalı olan tümevarım yazımı ise şu şekilde belirtilebilir:
Tümevarım sözcüğü TDK güncel çevrim içi sözlüğünde teklik yani özel olandan genel olana doğru giden şeklinde tanımlanır. Buna ek olarak tümevarım teriminin tek tek olgulardan genel önermelere varan yöntem şeklinde de tanımlandığı görülür. Bu bağlamda tümevarım terimiyle aynı anlamda kullanılan diğer kelimeler ise istikra ve endüksiyon şeklinde sıralanabilir. Tümevarım sözcüğünün bitişik olarak yazılması gerektiği, yani bu terimin ayrı olarak yazılmayan birleşik kelimeler arasında sıralandığı hatırlatılmalıdır. Sunulan bilgilerin ardından tümevarım sözcüğünü içeren örnek cümleler ise şu şekilde belirtilebilir: