Tümsaş, bankaların işini kolaylaştıracak

Bankacılık sektörüne sunduğu çözümlerde banka şubelerini ve çalışanlarını daha verimli hale getiren Tümsaş, yeni ürünü “S Matik Record” ile bankların hizmet kalitesini maksimuma çıkarmayı hedefliyor.

Faaliyetlerine 1977 yılında mühendislik ve müşavirlik yaparak başlayan Tümsaş, 1985 yılında ağırlıkla bankalarda kullanılan ve müşterilere işlem sırası veren sıralandırma sistemi Q-Matik’i Türkiye’ye getirerek, bu alanda uzmanlaşmanın ilk adımını attı. Distribütörlük çalışmalarına üretimi de ekleyen Tümsaş, finans sektörüne verdiği donanım – yazılım hizmetleriyle ve bu alanda Ar-Ge’ye yaptığı yatırımlarla adını duyurdu. 2008 yılında bankaların hizmetine sunduğu görüntülü işlem merkezleri (GİM) ile dikkat çeken firma, şimdi de iki yeni ürünü “S Matik Record” ve “Etkileşimli Gişe Otomasyonu”nu pazara sundu. Almanya’da düzenlenen Cebit Bilişim Fuarı’nda yeni ürünleriyle bankaların ilgi odağı olan Tümsaş, yurtdışında pazar payını artırma yolunda ilerliyor.

Reklam
Reklam

30 yılı aşkın bir süredir bu alanda hizmet verdiklerini belirten Tümsaş AŞ Genel Müdürü Orkun Tosun, işin daha çok mühendislik ve elektronik alanında uzmanlaştıklarını kaydederek, “Tümsaş, tüm dünyada yüksek teknolojiyi çok yakından takip ederek, ihtiyaç duyulan ürünleri Türkiye pazarına sunuyor. Merkezi İstanbul’da bulunan firmamız Ankara ve İzmir’de kendi ofisleri, Kayseri, Samsun, Diyarbakır, Adana, Antalya, Erzurum ve Adana’da bulunan anlaşmalı servis noktaları, 3 mobil servisi, çağrı merkezi ve 100’den fazla uzman kadrosu ile finans, perakende, telekom ve ulaşım sektörlerine yönelik ürün ve çözümler sunuyor. Dünya çapında birçok firmanın Türkiye distribütörü olan Tümsaş’ın temsilciliğini yaptığı firmalar arasında Talaris, Outotec, Opsis AB, BW Technologies, Dora ve Exagate yer alıyor” dedi.

Tümsaş’ın ürünlerini iki grup altında topladığını ifade eden Tosun, “Birinci grup ürünler, finans sektörü başta olmak üzere perakende, telekom ve ulaşım sektörlerinde yaygın olarak kullanılan müşteri sıralandırma sistemleri, şube ve gişe otomasyon ürünleri, ödeme terminalleri, kiosklar ve ortam izleme ürünlerinden oluşuyor. İkinci grup ise madencilik, işçi sağlığı ve çevre alanlarında endüstriyel tesislere çözümler sunan BW, Opsis, Outotec firmalarının ürünlerinden oluşuyor” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kasa açıkları yüzde 90 azaldı
Bankalarda kullanılan sıralandırma sistemlerini Türkiye’ye ilk kez Tümsaş’ın getirdiğini hatırlatan Tosun, “Bu sistemle ilgili yeni uygulamalar geliştirilmesi konusunda da ciddi yatırımlar yapıyoruz. Dünyada ilk kez sıralandırma sistemlerinde kart okutulması ile önceliklendirilme hizmetini hayata geçiren firmamız, şimdi nakit dolaşım sistemi ile sıralandırma sistemini konuşturarak banka şubelerindeki banka çalışanı ve para trafiğinden kaynaklanan operasyonel maliyetlerin azalmasına yardımcı oluyor” dedi. Tosun, “Tümsaş’ın nakit dolaşım sistemi Vertera, bankalarda gişe görevlisinin performans artışını, müşteri hizmetlerinde iyileşmeyi ve risklerde azalmayı sağlıyor. Gişe işlemlerinde öncelikli olan paranın doğru sayılması ve sahte banknotların tespit edilmesi gibi tekrarlı işlemleri daha verimli kılıyor.

Ayrıca gün başı ve gün sonu kasa işlem sürelerini kısaltıyor ve şube ağındaki konsolide ve güncel nakit bilgisine her istendiğinde erişilebilme imkanı sunuyor. Vertera kullanan bankalarda gişelerdeki kasa açıkları yüzde 90 azalırken, müşterilerin gişelerde bekleme süresi de yüzde 50 oranında azalıyor. Aynı sistem sayesinde nakit işlem sürelerindeyse yüzde 59 oranında azalma sağlanıyor. Vertera kullanılan şubelerde gişe görevlileri nakit işlemlerine yılda 2 bin saat daha az zaman harcıyor” bilgisini verdi.

Reklam
Reklam

Sıralandırma ve nakit ödeme sistemleri dışında uzaktan görüntülü bankacılık alanında da çözüm sunduklarını da vurgulayan Orkun Tosun, “Görüntülü işlem merkezleri (GİM) bir banka şubesinde yapılan tüm hizmetleri verebiliyor. Ziraat Bankası’nın bu projesini Fintek ile geliştirdik. GİM bu yıl katıldığımız Cebit Fuarı’nda da büyük ilgi gördü, hatta Avustralya’dan bile sistemle ilgili talep aldık” dedi.

Günde 500 binden fazla işlem yapılıyor
5 binden fazla kurulumla Türkiye’de yüzde 50 payla pazar lideri oldukları sıralandırma sistemi S-Matik hakkında da açıklamada bulunan Orkun Tosun, “Tümsaş’ın 5 bin noktadaki sıralandırma sistemleri ile günde 500 binden fazla işlem yapılıyor. Yani günde 30 bin metre bilet kesiliyor. Tümsaş’ın geliştirdiği sıralandırma sistemleri sayesinde banka çalışanlarının verimliliği 2 katına çıktı. Bir işlem için harcadıkları süre ortalama 8 dakikadan 4 dakikaya indi. Sıralandırma sistemleri bankalar için büyük önem taşıyor çünkü müşterinin şubeye girişinden çıkışına kadar geçen süredeki tüm adımları izlenebiliyor ve bu sayede CRM ekiplerinin işini kolaylaştıracak raporlamalar yapmak da mümkün hale geliyor” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Geliştirdikleri bir diğer yeni ürünün S Matik Record olduğunu ifade eden Orkun Tosun, “Yeni geliştirilen bu ürün sayesinde gişe görevlisi ile müşteri arasındaki tüm görüşmeler sesli olarak kaydediliyor. Bu kayıtlar sayesinde bankalar oluşabilecek müşteri şikayetlerine daha etkin müdehale edebiliyor ve hizmet kalitesini sürekli kontrol altında tutabiliyor. S Matik Record sadece bankalarda değil ulaşım, telekom ve kamu hizmetlerinde de kullanılabiliyor” şeklinde konuştu.

Şu anda 12 ülkeye ihracat yaptıklarını hatırlatan Tosun, yeni ürünlerine aldıkları talepler doğrultusunda yurt dışında daha fazla pazara ulaşacaklarını sözlerine ekledi.