Tuncel Kurtiz hayatını kaybetti

Ünlü sanatçı Tuncel Kurtiz, 77 yaşında hayatını kaybetti.

Beşiktaş Etiler, Ovun Sokak'ta bulunan Boğaziçi Apartmanın 2. Katında oturan ünlü sinema oyuncusu Tuncel Kurtiz, bu sabah 10:00 sıralarında evinde ölü bulundu. Edinilen ilk bilgiye göre evde kimsenin bulunmadığı bir sırada kahvaltı yapan Kurtiz, oturduğu sandalyeden düşerek kafasını duvara çarptı. Bu sırada dışarıda olan eşi Menend Kurtiz eve gelince ünlü oyuncunun yerde hareketsiz yattığını gördü. Menend Kurtiz'in çığlıkları üzerine apartman görevlisi ve komşuları Kurtiz'in evine koştu. Komşuları hemen durumu 112 acil servise bildirdi. Olay yerine gelen sağlık görevlileri Kurtiz'in hayatını kaybettiğini belirledi.

Tuncel Kurtiz'in ölüm haberini olan Timur Savcı, Burçin Terzioğlu, Tarık Akan, Cansu Dere, Ozan Güven, Meltem Cumbul, Bergüzar Korel, Halit Ergenç, Berrak Tüzünataç gibi isimler ünlü sanatçının evine koştu.

Kurtiz için yarın saat 11.00'da Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde tören düzenleneceği ifade edildi. Pazar günü ise Kurtiz'in cenazesinin Balıkesir'in Küre İlçesi'nin Tahtakışla Köyü'nde toprağa verileceği kaydedildi.

Gazetecilere açıklama yapan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, "Balıkesir'e gömülmeyi kendisi istemiş. Oraları çok seviyormuş ve kardeşleri de oradaymış. Biz de isteğini yerine getireceğiz" dedi.

ÇIĞLIKLAR ÜZERİNE EVE KOŞTUM
Bu sabah yaşamını yitiren Tuncel Kurtiz'in evinin yakınlarında pastane işleten Fikret Ergüzel yaşadıklarını anlattı:

"Apartman görevlisinin eşinin çığlıklarını duyunca binaya doğru koştum. İçeri girdiğimde kahvaltı masasının yan tarafında yatan Tuncel Kurtiz'i gördüm. Anladığım kadarıyla kafasını duvara vurup yere düşmüş. Kafasının sol tarafında kanama vardı. Üzerinde sabah bahçede spor yaptığı için eşofman vardı. Hiçbir şeye dokunmadık, hemen ambulans ve polis çağırdık."

ESKİ İSTANBUL YOK
Geçtiğimiz günlerde Tuncel Kurtiz, "Artık İstanbul'dan koptum. Köyümdeyim. Eski İstanbul yok. Boğazda balık yok ve artık yüzemiyorum. O yüzden köyümdeyim ve mutluyum. İnşallah İstanbul ve bu sahiller eski İstanbul olur" diyerek çevreci eleştiride bulunmuştu.

KURTİZ: 87, 97 OLMAK İSTİYORUM
Hayatını kaybeden sanatçı Tuncel Kurtiz, Şubat ayında Milliyet Gazetesi'ne verdiği röportajında sağlık nedenlerinden dolayı tiyatro yapamadığını anlatmış "77 yaşındayım, 87,97 olmak istiyorum" demişti...

"Bana burada bir rol verdikleri zaman 'Bilmem ne alışveriş merkezinin alt katına in, bodrumda oyna' diyecekler. Nerede benim Elhamra Tiyatro'm? Nerede benim Saray Tiyatro'm? Nerede Emek Tiyatrosu? Nerede Dram Tiyatrosu? Çok zor durumdayız. Bütün dünyada tiyatro devlet yardımıyla yaşar. Ve devlet sana 'bunu oyna, bunu oynama' demez. Özgürsündür, o yardımı alırsın. Çünkü tiyatro öyle büyük paralar kazanmak için yapılmaz. Berkun bana bir rol teklif etti, nasıl içim cız ediyor oynamak için ama ben bypass'lı, kalp krizi geçirmiş bir adam olarak dağda ev yapmışım kendime. Berlin'den de teklif geldi. Ama Berlin'e gidersem ne olacağını biliyorum. Ben hayatımı kontrol altında tutuyorum. 77 yaşındayım, e 87, 97 olmak istiyorum."

MUHALİFİM, ÇARŞI GRUBUNDAN YANAYIM
Tuncel Kurtiz 2010 yılında Sabah Gazetesi'ne verdiği bir röportajda Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı'yı neden desteklediğini şu sözlerle anlatıyor: Ben muhalifim, onun için Beşiktaş'ın Çarşı grubundan yanayım, Çarşı her şeye karşı... TUNCEL KURTİZ KİMDİR?

DOĞUM TARİHİ VE YERİ: 1 Şubat 1936
DOĞUM YERİ: Bilecik
EĞİTİMİ: Haydarpaşa Lisesi, İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı
İLK SİNEMA FİLMİ: Şeytanın Uşakları (1964)
FİLMLERİ: Otobüs, Sürü, Umut, Nehir, Bereketli Topraklar Üzerinde, Çirkin Kral, Ağrı'ya Dönüş, Tabutta Rövaşata, Işıklar Sönmesin, Hoşçakal Yarın, Şellale, İnat Hikayeleri, Yaşamın Kıyısında, Güz Sancısı
DİZİLERİ: Alacakaranlık, Hacı, Kara Duvak, Asi, Ezel
ÖDÜLLERİ: 15. Altın Koza Film Festivali (2008) Usta Oyunucu Ödülü, İtalya Taormina Film Festivali (2008) Sanat Ödülü, Yeşilçam Ödülleri (2008) Yaşamın Kıyısında filmi ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Berlin Film Festivali (1986) Gümüş Ayı ödülü, Altın Portakal Festivali (1994) Bir Aşk Uğruna filmi ile en iyi yardımcı erkek oyuncu, Sadri Alışık Ödülleri (2002) Şellale filmiyle en iyi yardımcı erkek oyuncu...
YURTDIŞINDA OYNADIĞI TİYATROLAR: Göteborg, Stockholm, İsveç Devlet, Berlin Schaubühne, Frankfurt, Peter Brook C.I.T.T., Shakespeare Kraliyet Tiyatrosu, Hamburg Şehir Tiyatrosu.

**YILMAZ GÜNEY'İN DOSTU** Marksist kimliğiyle bilinen ve "Komünizmden başka yol varmı?" diyen Kurtiz'in, siyasi fikirleri, üniversite yıllarında netleşti. Hayata hep toplumcu ve paylaşımcı pencereden bakan Tuncel Kurtiz, iş hayatına İETT'de elektrik bölümünde çalışarak başladı. 1959 yılında Dormen Tiyatrosu'nda tiyatroculuğa başlayan sanatçı, sinemaya üniversite yıllarında tanıştığı Yılmaz Güney'in teşvikiyle girdi. Yeşilçam'ın altın dönemini yaşadığı 60'lı yıllarda peş peşe onlarca filmde oynayan Kurtiz, 70'li yıllarda, sosyal içerikli filmlerde rol aldı. Adını her andığında, gözlerinin dolmasına neden olan yakın dostu Yılmaz Güney ile hep yan yanaydı. Orhan Kemal'in eserinden senaryolaştırdığı ve yapımcısı olduğu 'Bereketli Topraklar Üzerinde' filmi yasak nedeniyle kaçırıldığı yurtdışından 28 yıl sonra getirilip gösterime girebildi. 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında Yılmaz Güney'in ölümüyle memleketine küsüp yurtdışında yaşamaya başladı. İsveç, ABD ve Almanya'da tiyatro kariyerini başarıyla sürdüren, yabancı tiyatro ve sinema projelerinde yer alarak yeteneğini ispatlayan sanatçı Türkiye'ye 90'larda tekrar döndü. Yeşilçam'ın eski solcusu olarak bilinen yapımcı, yönetmen ve oyuncularıyla ilişkilerini sürdürdü. **ŞEHİRDEN KÖYE GÖÇTÜ** Şehir hayatını bırakıp kendine memleket bellediği Kaz Dağları eteklerindeki Çamlıbel Köyü'ne yerleşen aktör, burada ayrı bir sanat çekim merkezi oluşturdu.