Tunceli Valisi için çember daralıyor

YSK'nın cezalandırılması için İçişleri Bakanlığı'na şikayet ettiği Tunceli Valisi için çember daralıyor. Valilik'te bulunan AKP afişleri için devreye giren Yargıtay Başsavcılığı, incele-me sonunda İçişleri'nden izin almadan dava açılabilecek

Yüksek Seçim Kurulu'nun seçimin düzenine ve dürüstlüğüne ilişkin kararları uygulamakta duyarsız kaldığı gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı'na şikayet ettiği Tunceli Valisi Mustafa Yaman hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da devreye girdi. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı ise valilikten yardımlar konusunda ayrıntılı bilgi istedi.

Reklam
Reklam

YSK'nın, beyaz eşya ve mobilya yardımını "seçim rüşveti" olarak nitelendirmesine rağmen dağıtımı sürdüren Tunceli Valiliği, İl Özel İdare Genel Sekreterliği'nde AKP'ye ait pankartların bulunması üzerine zor durumda kaldı. YSK'nın İçişleri'ne suç duyurusunda bulunmasından önce de Tunceli Başsavcılığı , Tunceli Valiliği'ne yardım faaliyetlerinin AKP'yle bağlantısı konusunda kapsamlı sorular yöneltti.

Valileri soruşturmakla yetkili Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın ise bir süre önce Tunceli'de yaşanan gelişmelerle ilgili bilgi topladığı ortaya çıktı. Yalçınkaya'nın re'sen başlattığı bu sürecin ardından Tunceli Başsavcılığı'ndan gelecek bilgiler ya da YSK'nın iletebileceği belge ve bilgiler doğrultusunda Yaman hakkında soruşturma açabileceği belirtildi. İçişleri Bakanlığı'nın da yürüteceği soruşturmaya ilişkin bilgileri Yalçınkaya'ya gönderebileceği kaydedildi. Ancak Yalçınkaya'nın bakanlığın Yaman'ı suçlu bulmaması halinde bile ceza davası açabileceği kaydedildi. Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkında Kanun'nun 174. maddesinde, "Bu kanunda yazılı suçlardan birini işleyenler veya bu kanunun uygulanmasına taalluk edip de genel hükümlere göre cezalandırılmaları gerekenlerin sıfat ve memuriyetleri ne olursa olsun haklarında umumi hükümler dairesinde kovuşturma yapılır" hükmü yer alıyor. Başsavcılığın bu hüküm doğrultusunda Yaman hakkında İçişleri Bakanlığı'ndan soruşturma izni istemeden soruşturma ve dava açabileceği de ortaya çıktı.

Reklam
Reklam

İki başmüfettiş görevlendirildi

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Yüksek Seçim Kurulu'nun Tunceli Valisi Mustafa Yaman hakkındaki kararının ardından konunun araştırılması için iki mülkiye başmüfettişi görevlendirdi. YSK, önceki gün yaptığı toplantıda, "Tunceli Valisi'nin (Mustafa Yaman) YSK'nın seçimin düzenine ve dürüstlüğüne ilişkin kararlarını uygulamakta gösterdiği duyarsızlığın, idari disiplin yönünden gereğinin takdir ve ifası isteği ile İçişleri Bakanlığına bildirilmesini" kararlaştırmıştı.

Kamer Genç'ten YSK'ya tepki!..

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, YSK'nIn Tunceli Valisi Mustafa Yaman'-la ilgili kararına tepki gösterdi. Genç, YSK'nın Vali'yle ilgili İçişleri Bakanlığı'nın "idari ve disiplin" yönünden gereğini yapması yönündeki kararının sonuç getirmeyeceğini belirterek, "İçişleri Bakanı tarafsız değil. En büyük partizan. YSK'nın konuyu bakanlığa havale etmesi isabetli değil. YSK, Tunceli'de AKP'li adayın seçime girmesini engelleme kararı almalıydı" dedi.

MHP'li Vural: Savcılar göreve!

Reklam
Reklam

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Yüksek Seçim Kurulu'nun Tunceli Valisi Mustafa Yaman hakkındaki kararını değerlendirirken, "Valinin eylemlerini TBMM'deki grup toplantısında destekleyen, planlayan ve azmettiren Sayın Başbakan hakkında kim işlem yapacak? Savcılar gereğini yapmalı çünkü, seçim suçu işlenmiştir" dedi. TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Vural, iki mülkiye başmüfettişi görevlendirilmesini de eleştirerek, "Kimi kim denetleyecek?" diye tepki gösterdi.

Şahin: Fazla büyütmeyin

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, YSK'nın Tunceli Valisi Mustafa Yaman hakkındaki kararına ilişkin olarak, "Yasalara aykırı bir takım işlemler ortaya çıkarsa yasalar zaten bunun neye bağlanacağını göstermiştir" dedi. Antalya Serik'te gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Şahin, "İçişleri Bakanlığı, YSK'nın talebiyle ilgili müfettiş görevlendirdi. Bunları fazla büyütmemek gerekir. Yasalara aykırı işlemler varsa, yasalar zaten bunun neye bağlanacağını göstermiştir" dedi.

Vali, gazetecileri görünce geri döndü

Yüksek Seçim Kurulu'nun soruşturma için İçişleri Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunmasının ardından dün makam aracıyla Valiliğe gelen Tunceli Valisi Mustafa Yaman gazetecileri görünce makamına girmeden ayrıldı. Haftalık asayiş toplantısını da İl Jandarma Alay Komutanlığı'nda yapan Vali Yaman, bir süre önce kültür sanat gecelerinde şarkıcısı Arzu'nun daveti üzerine sahneye çıkarak (solda) böyle oynamıştı.

Reklam
Reklam