Tuncer'den Kanser Haftası Açıklaması

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Sağlık Grup Başkanı Dr. Yüksel Tuncer, kanserin Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Sağlık Grup Başkanı Dr. Yüksel Tuncer, kanserin Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre, en sık rastlanan hastalıklardan biri haline geldiğini söyledi.

Kdz. Ereğli Sağlık Grup Başkanı Dr. Yüksel Tuncer, Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, kanserin Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre, en sık rastlanan hastalıklardan biri haline geldiğini kaydetti. Son yıllarda ülkede kadınlarda görülen kanser türlerinin artması nedeniyle 2011 yılında olduğu gibi 2012 yılı da Kanser Savaş Daire Başkanlığı'nca Kadın Kanserleri Yılı olarak devam ettiğini belirten Tuncer, "Kanser, Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre, en sık rastlanan hastalıklardan biri haline gelmiştir. Geleceğimizin sağlığı için en önemli güvence kadın sağlığıdır, son yıllarda ülkemizde kadınlarda görülen kanser türlerinin artması nedeniyle 2011 yılında olduğu gibi 2012 yılı da Kanser Savaş Daire Başkanlığınızca Kadın Kanserleri Yılı olarak devam etmektedir. Meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanseridir. Ülkemizde yılda en az 20 bin kişinin meme kanseri teşhisi aldığı bilinmekte ve olguların da büyük bir bölümü geç evrelerde teşhis edilmektedir. Meme kanserleri yanı sıra genital kanserlerde 2012 yılı içerisinde farkındalık ve eğitim programları açısından öncelik gösterilmesi gereken kanserlerdendir. Servikal Kanserler, tüm dünyada halen önde gelen ölüm nedenlerindendir. Gelişmekte olan ülkelerde en önde gelen ölüme yol açan kanserlerdendir. Ülkemizde de en sık görülen ilk on kanser arasında olup, yılda bin 300-bin 500 arası yeni vaka teşhis edildiği düşünülmektedir Bununla beraber mevcut sosyo-kültürel değişiklikler ile servikal kanser yükünün her geçen gün aratacağı ve ülkemiz için gelecek yıllarda çok daha büyük tehdit oluşturacağı düşünülmektedir. Genital kanserler arasında en ölümcül olanı ise yumurtalık kanseridir ve kadınlarda en sık görülen ilk on kanser arasında yer almaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de olguların en az dörtte üçü ileri evrelerde teşhis edilmekte ve bu evrelerde de bu kanserler en az yüzde 80 ölümcül seyretmektedir. Genital kanserler arasından önemli bir diğer kanser de endometriyal kanserlerdir, yani rahim kanseridir. Yine bu kanser ülkemizde ilk on kanser arasındadır. Görüldüğü üzere genital kanserler yurt çapında kadınlarda en sık görülen 4 kanseri oluşturmaktadır. Sağlık Bakanlığımız Kanser vakalarının erken teşhis edilmesi ve erken tedavi edilmeye başlanması için, bütün kurumlarında çok titiz çalışmalar yürütmektedir. İlimizde de başta Kanser Eğitim ve Araştırma Merkezi (KETEM) olmak üzere tüm hastanelerimizde tanı ve tedaviye yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Halkımızın KETEM'den nasıl yararlanacağı konusunda bilgilendirilmeler yapılmaktadır ve bu kurumlara halkımızın ilgisi her geçen gün artmaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

Kanserle savaşmada erken teşhisin önemine değinen Tuncer, "Kanserle savaşabilmek, zararlarını azaltabilmek için halka hastalığın önemini ve kanserle savaş yollarını anlatmak gerekmektedir. Tıp biliminin gelişmesi, insanların eskiye göre daha bilinçli yardım istemeleri, pek çok insanı kanserden kurtarmaktadır. Gün geçtikçe, kanserden kurtulanların oranı daha da artacaktır. Obezite, fiziksel hareket azlığı, yanlış ve dengesiz beslenme, kimyasallara ve radyasyona maruz kalma, tütün ve tütün ürünleri kullanımı ve alkol tüketimi, genetik yatkınlık, çevresel kirlilik gibi etkenler kanser riskini artırabilmektedir. Kanserden korunmak elimizde, risk faktörlerinden uzak kalarak, düzenli ve dengeli beslenerek, spor yaparak ve sağlık kontrollerimizi yaptırarak bu hastalığa yakalanma olasılığımızı azaltabiliriz. 'Farkındayız Kanseri Yeneceğiz' ve unutmayalım ki 'Erken Teşhis Hayat Kurtarır'" diye konuştu.

Tuncer, ayrıca Kdz. Ereğli Sağlık Grup Başkanlığı olarak 06 Nisan 2012 Cuma günü 10.00-17.00 saatleri arasında AYCİTY AVM'de Kanser konusunda halkı bilgilendirmek amacıyla stant açacaklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: