Tunus Dışişleri Bakanı Abdessalem'den TBMM Başkanı Çiçek'e ziyaret

Tunus Dışişleri Bakanı Rafik Abdessalem ve beraberindeki heyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek'i...

Tunus Dışişleri Bakanı Rafik Abdessalem ve beraberindeki heyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek'i ziyaret etti. Ziyarette konuşan Çiçek, Abdessalem ve beraberindeki heyeti Türkiye'den görmekten mutlu olduğunu ifade etti. "Bizler kardeş halklarız. Türkiye-Tunus kardeşliği önemlidir, ilişkilerimizi bu bağlamda yürütüyoruz" diyen Çiçek, Abdessalem'i yeni görevinden dolayı kutlayarak başarılar diledi.
Abdessalem'in görevde olacağı süre içerisinde zaten iyi olan Türkiye-Tunus ilişkilerinin mesafe kazanacağını belirten TBMM Başkanı Çiçek şunları kaydetti:
"Kardeşliğimizin tabii sonucu olarak Tunus'ta meydana gelen gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz. Sizi sevindirecek her husus bizi de sevindiriyor. Tunus'da başlayan ve Kuzey Afrika ve Ortadoğu'yu etkileyen hareketi de dikkatle izlediğimizi belirtmek isterim. Bunun hayırla sonuçlanmasını temenni ediyorum. Şunu da açıkça görüyoruz ki, halka rağmen iktidar olmak ve iktidarda kalmak mümkün değil. ne yapılacaksa halkla beraber yapılacaktır. Bunun en güzel örneği Tunus'tur. Halk iradesi ile oluşan meclis, Cumhurbaşkanı seçimlerinin yapılması sevindiricidir, takdir ediyoruz. Demokrasi, insan hakları, özgürlükler çağımızın yükselen değerleridir. Bütün toplumların nasibini alması gerekmektedir. Bu değerlerin korunması ve kurumsallaştırılmasının en başta yapılacağı yerler parlamentolardır. İnanıyorum ki Ekim 2011'de yapılan bu seçim bütün bu değerlerin yaşatılması ve Tunuslu kardeşlerimizin geleceğe güvenle bakmasında önemli olacaktır. Ülkenizde yapılan seçimleri parlamento üyelerimiz yakından takip ettiler, orada bulundular. Seçimlerin şeffaf ve demokratik bir ortamda gerçekleşmesi uluslararası camiadaki itibarınızı artırmıştır. Tunus ile hükümetler düzeyindeki iyi ilişkilerimizi parlamentolar düzeyinde de sürdürmeyi çok arzu ederim. Ulusal Meclis başkanınızı Türkiye'de görmekten memnun olurum. kendisine iyi dileklerimi ve selamlarımı iletirseniz memnun olurum. Parlamentomuzda Tunus Dostluk Gurubu mevcut umarım Ulusal Meclisteki muhataplarıyla biran önce bir araya gelirler. Bu ilişkilerimize yeni bir boyut kazandırır. Sizin bu ziyaretiniz de bu kapsamda anlamlı bir ziyarettir."
Tunus Dışişleri Bakanı Rafik Abdessalem ise dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüklerini belirterek, "Kendilerinin Türk-Tunus tecrübesine sonsuz destek verdiklerini memnuniyetle duymuş olduk." şeklinde konuştu.
TBMM Başkanı Çiçek ile görüşmesinin bir kıvanç kaynağı olduğunu belirten Abdessalem, "Bizim sadece bayraklarımız arasında değil pek çok konuda benzerliklerimiz vardır. Biz kültür ve tarihi tecrübe olarak, psikolojik tecrübe olarak birbirimize benziyoruz. Tunus, tarihi boyunca İstanbul ve Ankara'ya kıvançla bakıp örnek almıştır. Parlamentonuzda kurmuş olduğunuz dostluk gurubu için teşekkür ediyoruz, ilişkileri pekiştirip geliştirecektir." diye konuştu.
Tunus'ta yaptıkları devrimin, diğer ülkelere nazaran daha barışçıl ve başarılı olduğunu ifade eden Abdüsselam sözlerini şöyle sürdürdü: "Allah'a şükür ki ikinci adımda da başarılı olduk ve parlamentoyu oluşturduk. Kardeş Türkiye'den çok şey öğrenmeye ihtiyacımız var. Biz inanıyoruz ki şeffaf ve demokratik yollarla iktidarı yürütmek bu çağda çok önemli normlardır. Türk kardeşlerimizin demokrasi konusunda çok derin tecrübeleri vardır. Biz bunlardan yararlanmak istiyoruz. Tunus tecrübesi, sizin de bizi desteklemenizle başarıya ulaşacaktır. Biz dost ve kardeş Türkiye'nin desteğini bekliyoruz."
İki ülke arasında ekonomi alanında da ilişkilerin gelişmesini istediklerini kaydeden Refik Abdüsselam, bu kapsamda yeni adımların atılması için çaba sarf edeceklerini bildirdi. Çiçek'i Tunus'a davet eden Abdüsselam, Türk parlamenterleri ve iş adamlarını da ülkelerinde görmekten mutluluk duyacaklarını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz