Tunus Heyetinden Vali Toprak’a Ziyaret

Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Tunus’tan Diyarbakır’a gelen heyet, Vali Mustafa Toprak’ı makamında ziyaret etti.Türkiye ve...

Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Tunus’tan Diyarbakır’a gelen heyet, Vali Mustafa Toprak’ı makamında ziyaret etti.

Türkiye ve Tunus’un yaptıkları çeşitli anlaşmalar kapsamında Türkiye’de yürütülen istihdam, kültürel ve sosyal amaçlı projeleri ve proje faaliyetlerini yerinde incelemek için Diyarbakır’a gelen Tunus Bölge Kalkınma ve Planlama Bakanlığı Gelişim Bölümü Genel Müdürü Mongi Layed, Türkiye Kalkınma Bakanlığı Uluslararası Program ve Projeler Daire Başkanı Mustafa Tekin ile beraberindeki heyet, Vali Mustafa Toprak’ı makamında ziyaret etti. Tunus Bölge Kalkınma ve Planlama Bakanlığı Gelişim Bölümü Genel Müdürü Mongi Layed, Türkiye ile işbirliği içerisinde olduklarını belirterek, "Bu işbirliğinin devamını temenni ediyorum. Bizim için her zaman sosyal konular önemliydi, devrimden sonra bu konular daha fazla önem kazanmaya başladı. Özellikle istihdam, yoksulluk ve fakirlik konuları bizim için çok önemli. Türkiye ile bu konularda işbirliği yapmaktan çok memnunuz. Türkiye’nin tecrübesinden faydalanmak amacıyla buraya geldik. İşbirliği anlaşmasından çok ümitliyiz” dedi.

Reklam
Reklam

Vali Toprak ise, Tunus heyetini Diyarbakır’da karşılamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, Türkiye ile Tunus arasında kadim, tarihi ve kültürel bağların olduğunu belirtti. Vali Toprak, “Türkiye’ye ve Diyarbakır’a yapmış olduğunuz ziyarette ifade ettiğim hususları doğrulayan ve kuvvetlendiren bir ziyaret olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de olduğu gibi Tunus’un da amacı insanlarımızı çok daha iyi yaşatmak ve sosyal refah düzeyini yükseltmektir. Ülkeler devamlı ileriye gitmek için değişerek daha güzelini insanlara yaşatmak için çabalıyorlar. İnsanlarımızı çok daha iyi yaşatmak, sosyal refah düzeyini yükseltmenin Türkiye’de olduğu gibi Tunus’un da amacı olduğunu düşünüyorum. Karşılıklı işbirliği ve koordinasyon bu alandaki güzellikleri karşılıklı uygulamalarla ortaya çıkaracaktır diye düşünüyorum. 2011 yılı içerisinde sayın bakanlar tarafından akdedilen işbirliği protokolü ve 2012 Ağustos ayındaki karşılıklı niyet mektupları ile Tunus’taki yeni gelişmeler ışığında iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da iyi noktaya geleceğine inanıyorum” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“DİYARBAKIR BEREKETLİ TOPRAKLAR ARASINDA KALMIŞ ÖNEMLİ BİR KENTTİR”

Diyarbakır’ın topraklarının hem tarıma elverişli hem de sulanabilir olması açısından çok önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Vali Toprak, “Kadim kent Diyarbakır çok önemli bir havzada bulunuyor. Nil Nehri’nden Fırat ve Dicle nehirleri arasında kalan bereketli topraklar denilen bir alanda yaşıyoruz. Diyarbakır’daki hem toprakların tarıma elverişli olması hem de bu toprakların sulanabilir olması çerçevesinde çok önemli bir yere sahip. 220 kilometre uzunluğunda şuanda sulama kanalı yapılıyor. Sizlerin de ziyaretine konu olan sosyal destek projelerinin finanse edildiği Kalkınma Bakanlığımızın ana büyük bir projesi olan GAP’ın bileşenleri olarak bu sulama kanalları yapılıyor. Bir taraftan bu bereketli toprakların sulanması için sulama kanalları ile bu sulama kanallarını destekleyecek barajların yapımı, bir taraftan da GAP Eylem Planı ve Tarım Bakanlığı aracılığı ile tarımın ve kırsal kalkınmanın desteklenmesi, çiftliklerin ve seraların kurulması konusunda hibe programları kullanılıyor. İnsanların sosyal yaşamını, eğitimini, sağlığını, istihdamını ve mesleki örgütlenmeyi de geliştirici bir takım tedbirler uyguluyoruz. GAP projesi ile bir bütün olarak altında tüm bileşenlerle birlikte uygulanmakla birlikte her bir bakanlık yine kendi alanlarında ayrıca ilave destek ve faaliyetleri yürütüyor. Ekonomik kalkınmayı böylece tarımdan ve tarıma dayalı sanayiden yürütmekle birlikte çok önemli bir tarım ürünü fazlalığı da ortaya çıkacaktır” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: