Tunus'ta islamcılar TV kanalına saldırdı

Saldırganların, İslama hakaret eden bir film gösterdikleri gerekçesiyle, kanalı ateşe vermeye çalıştığı söyleniyor.

Tunus'ta bir grup islamcı, İslama hakaret eden bir film gösterdikleri gerekçesiyle bir TV kanalına saldırdı.

Polis Nessma TV'ye saldıran onlarca kişiyi tutukladı.

Yetkililer göstericilerin kanalı ateşe vermeye çalıştığını söylüyor.

Tepkilerin nedeni ise Persepolis isimli çizgi film.

Göstericiler, İran'da Şah'ın devriliş ve 1979 islam devrimini konu alan filmin, İslama hakaret içerdiğini ileri sürüyor.

Polisin, üniversitede çarşaf giyilmesine yönelik yasağın kaldırılmasını talep eden diğer bir grupla da çatıştı.

Reklam
Reklam

Çatışmalar, devlet başkanının devrilmesi ardından hazırlanan, yeni anayasa için yapılacak seçimlerden iki hafta öncesine rastlıyor.

Muhabirler, Zeynelabidin Bin Ali'nin Ocak ayında devrilmesinden bu yana islamcıların sesinin daha çok duyulmaya başlandığını belirtiyor.

Tunus'taki İslamcılık en genel anlamda, 1981 yılında "Tunus İslami Yöneliş hareketi" adıyla kurulan ve 1987 yılında ismi En Nahda olarak değiştirilen siyasi hareket ile ifadesini buluyor.

En Nahda adayları bağımsız olarak Nisan 1989 parlamento seçimlerinde yapılan tüm seçim hilelerine rağmen, oyların % 15'ini almıştı.

1990 ile 1993 yılları arasında, En Nahda hareketinin 30.000 mensubu, hareketin öğrenci birliği UGTE ile birlikte tutuklamış, hareketin yüzlerce mensubu da yurt dışına kaçmak zorunda kalmıştı.

Cezayir'in en büyük İslamcı Partisi FİS'in parlamento seçimleri zaferi, birçoğunda İslami radikalizm korkusunu yaşattı.

Bazı gözlemcilere göre, En Nahda hareketinin ülkenin kamusal alan ve politik yaşamından çıkarılmasıyla zayıfladığını ve Tunus'taki İslami hareketin çökertildiğine inanırken, bazı gözlemciler de Nahda hareketinin baskılar sonrasında yeniden ayağa kalktığını düşünüyor.

Reklam
Reklam

Tunus'ta Zeynelabidin Bin Ali ve ailesini kaçmak zorunda bırakan gelişmelerde İslamcıların rolünün ne olduğu belirsiz.

Ancak İslamcılığın Tunus'ta politik bir varlık olduğu, İslamcı En Nahda taraftarlarının da arasında bulunduğu kalabalıkların rejimi yıktığı bir gerçek.

Bunun yanı sıra, uzun yıllar süren bir inzivadan sonra, önde gelen İslamcı şahsiyetler toplumda açıkça görülmeye başlandı.

Bununla birlikte, En Nahda hareketinin Tunus'ta yapılması beklenen bir parlamento ve başkanlık seçimlerinde ağırlığının ne olacağı belli değil.