Tunus'un çöllük Gafsa bölgesinde önce üç hafta kadar önce çobanlar tarafından keşfedilen ve nasıl ya da ne zaman oluştuğu bilinmeyen bir hektar genişliğindeki gizemli göl ülkenin turistik merkezlerinden biri haline geldi.
Bazı noktalarda derinliği 18 metreyi bulan ve bir milyon metreküp su içerdiğine inanılan gölü her gün serinlemek isteyen yüzlerce Tunuslu ziyaret ediyor.
Jeologlar böylesine büyük bir gölün bir anda nasıl oluştuğu ile ilgili fikir birliğine varamasalar da sismik hareketlerin yeraltı sularının yüzeye çıkmasına neden olmuş olabileceğini düşünüyorlar.
Gafsa Kamu Sağlığı Birimi, bölgede "Lac de Gafsa” adı ile anılan gölde yüzmeyi resmen yasaklamadı ancak halkı göl suyunun zararlı hatta radyoaktif olabileceği konusunda uyardı.
Tunisia Daily gazetesi Gafsa'nın zengin fosfor yatakları olduğunu ve bu madenin oldukça radyoaktif kalıntılar bırakabildiğini hatırlattı.
Gazete ayrıca gölün suyunun keşfedildiği ilk günlerde kristal berraklığında olduğunu ancak kısa sürede su yosunları ile kaplandığını,
bunun da gölde hiçbir akıntının bulunmadığını işaret ettiğini belirtti ve suyun bir mikrop yuvası olabileceği konusunda halkı uyardı.