Tüp bebek tedavisine ne zaman başlanmalı?

düzenli bir beraberliğe rağmen çocuk sahibi olamayan çiftler tüp bebek tedavisinden faydalanabileceğini söyleyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, çocuk sahibi olamayan çiftlerin vakit kaybetmeden tedavi için bir kadın doğum uzmanına başvurmaları gerektiğini söyledi. Taşdemir, çiftlerin gebeliğe engel olan başka bir tıbbi durum olmadığı takdirde tüp bebek tedavisinden faydalanabileceğini söyledi.

Tüp bebek tedavisine kadının yaşı 35'in altında ve hamile kalmasını etkileyebilecek herhangi bir problemi yoksa bir yıl, yaşı 35'in üzerinde veya geçmişinde hamilelik oluşumunu etkiyebilecek bir problemi varsa altı ay sonra tedaviye başlanmalıdır. Tüp bebek tedavisi 45 yaşına kadar uygulanabilse de 40 yaşından sonra gebelik şansı azalır.

GEBELİĞE ENGEL OLAN FAKTÖRLER NELERDİR?

En önemli faktör, yaştır. Kadının yaşı arttıkça doğurganlık özelliği azalır. 44 yaşından sonra pratik olarak gebelik şansı çok azdır. Daha önce geçirilmiş cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, yumurtalık ve tüpleri etkileyen enfeksiyonlar da gebelik şansını olumsuz etkiler.

Reklam
Reklam

Tüp bebek tedavisi son çare olabilir. Çünkü tüp bebek tedavileri ve çeşitleri, tıbbi gelişmelerin geldiği nokta itibariyle farklı kısırlık sebepleri karşısında oldukça başarılı sonuçlar elde edilmesine olanak sağlamaktadır.

TÜP BEBEĞE HAZIRLIK TESTLERİ

Fizik muayene, kısırlık araştırmalarının en önemli basamaklarından biridir. Kadının jinekolojik muayenesi ve ultrasonografik incelemesinin yapılması, rahim ağzından örnek alınarak patolojik inceleme yapılması, mikrobiyolojik araştırmalar için örnek alınması ve hormon testlerinin yapılması gerekir. Erkeğin ise spermiyogram testi yapılmalı. Ciddi sperm düşüklüğü varsa veya hiç sperm yoksa, hormonal testisleri ve genetik incelemesi muayene edilerek gerektiğinde ultrasonografik incelemesi yapılmalıdır. Bunun dışında gerekli durumlarda rahim filmi, histeroskopi, laparoskopi gibi ileri teşhis yöntemleri de kullanılabilir.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNİN AŞAMALARI

Tüp bebek tedavisi dört basamaktan oluşur:

  1. Yumurtaların geliştirilmesi: Yumurtalıkların uyarılması için hormon ilaçları kullanılır ve fazla sayıda yumurtanın olgunlaşması sağlanır.

  2. Yumurtaların toplanması: Ultrasonografi eşliğinde ve lokal anestezi ile yumurtalar toplanır.

  3. Yumurtaların laboratuvarda döllenmesi: Elde edilen yumurtalar ile erkek eşten elde edilen sperm laboratuvar koşullarında özel besiyerleri içinde bir araya getirilir.

  4. Embriyoların anne adayının rahmine transfer edilmesi: Oluşan embriyolar ince bir katater aracılığı ile anne adayının rahmine transfer edilir.
Reklam
Reklam

Tedavinin süresi, yapılacak olan tedavinin çeşidine göre değişebilir fakat ortalama olarak 20-22 gün sürmektedir. Tüp bebek denenmesinde üst sınır yok. Yumurtalıklarda yumurta gelişimi olduğu sürece deneme yapılabilir. İlk deneme başarısız olsa da, yapılan tedaviye ve anne adayının yaşına bağlı olarak ikinci bir tedavi için geçmesi gereken süre değişiklik gösterir. Genç anne adaylarında en az iki regl dönemi beklemek gerekmektedir. Fakat ileri yaştaki hastalarda bu süreyi aza indirmek mümkün olabilir.

Reklam
Reklam

Tüp bebek işleminde başarı şansı kadının yaşına ve embriyo kalitesine bağlıdır. 30 yaşın altında gebelik oranları yüzde 55-60 civarında olup 40 yaşında sonra yüzde 15-20'lere düşer. Kadının yaşı, embriyo kalitesi, uygulama sayısı ve dondurulacak embriyo varlığına göre seçim yapılır. Embriyo transferinden sonra uzun süre dinlenmenin gebelik ihtimalini arttırdığına dair bir bulgu yoktur. Transfer işleminin yapıldığı günün ertesinde kişi günlük yaşamına dönebilir ve çalışmaya başlayabilir. Embriyo transferinden sonra spor gibi ağır aktivitelerden kaçınılması yeterlidir.