Tüp bebek yöntemi yumurtalık kanseri riskini artırabilir

İngiliz bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre tüp bebek tedavisi gören kadınların yumurtalık kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğu belirtildi. Elde edilen sonuçlara göre diğer kadınlara göre tüp bebek tedavisi gören kadınların yüzde 37'sinin yumurtalık kanseriyle karşı karşıya kaldığı belirtildi.

İngiliz bilim insanlarının 20 yıldır yaptığı araştırma sonucunda tüp bebek tedavisi gören kadınların yumurtalık kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. 255.000 kişinin üzerinde yapılan araştırmada uzmanlar tüp bebek tedavisi gören kadınların daha fazla risk taşıdığı için taramadan geçirilmesini öneriyor. Bilimadamlarının yaptığı araştırmaya göre bu yolla çocuk sahibi olmak isteyen anne adaylarında yumurtalık kanseri görülme riski yüzde 37 oranında daha fazla. IVF yönteminin ardından özellikle ilk 3 yılın çok önemli olduğu belirtlirken, tüp bebek yöntemi için kullanılan ilaçların kanser riskini artırabildiğinin altı çiziliyor. Araştırmanın IVF tedavisi gören kadınları korumak için yapıldığını aktaran uzmanlar, konu hakkında detaylı bir rapor yayımlanacağını da belirtti.

Reklam
Reklam

Tüp Bebek Yöntemi Nedir?

İn vitro fertilizasyon (IVF) ya da halk arasındaki adıyla tüp bebek; bir yumurtanın sperm tarafından, vücut dışında (in vitro) sunî olarak döllenmesi sürecidir. IVF, kısırlık tedavisinde diğer yardımlı üreme yöntemleri başarısız olduğunda kullanılan önemli bir tedavi yöntemidir. IVF işlemi, bir kadının yumurtlama sürecini izlemek, yumurtayı yumurtalıklardan almak ve laboratuvar ortamında sperm ile dölleyerek döllenmiş yumurtanın (zigot) daha sonra hastanın rahmine başarılı bir gebelik oluşturulması amacıyla tekrar aktarılması şeklinde özetlenebilir. Bir kadının doğal döngüsünün ovum (yumurta) toplamak için izlenmesine "doğal siklus IVF" denir. İlk başarılı doğan "tüp bebek" olan Louise Brown, 1978 yılında doğmuştur. Louise Brown, doğal siklus IVF sonucu olarak doğmuştur. Fizyolog Robert G. Edwards, 2010 yılında bu tedaviyi geliştirdiği için Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır.

Yumurtalık kanseri riskleri ve nedenleri

Yumurtalık kanseri Büyük Britanya'daki kadınlar arasında en yaygın görülen 5. kanserdir. Burada bulacağınız bilgiler yumurtalık kanseri vakalarının hemen hemen %90'ını oluşturan epitelyal over kanseri risk faktörleri ile ilgili bilgilerdir. Epitelyal, yüzel tabakası anlamına gelmektedir. Yani bu kanser tipi, yumurtalığı saran yüzey tabakasının kanseridir. Epitelyal over kanserine kesin olarak neyin neden olduğunu bilmiyoruz, ancak bu kansere yakalanma riskini arttıran bazı faktörler bulunmaktadır. Ayrıca bu riskleri azalttığı görülen diğer bazı faktörler de söz konusudur. Kanserlerin çoğunda olduğu gibi yumurtalık kanseri riski de yaşla birlikte artmaktadır. Vakaların çoğu menapoza girmiş olan kadınlarda görülmektedir. Ailede kanser öyküsü de yumurtalık kanseri açısından önemli bir risk faktörüdür. 10 yumurtalık kanserinin yaklaşık 1'i () aileden gelen hatalı bir genin kalıtılmasından kaynaklanmaktadır. Diğer olası risk faktörleri; infertilite (kısırlık), HRT (hormon replasman tedavisi) almak, aşırı kilolu ya da uzun olmak, endometriyozis ve talk pudrası kullanmayı kapsamaktadır.

Reklam
Reklam

Yumurtalık kanseri taraması

Herhangi bir kanser türü için tarama gerçekleştirilmeden önce doktorların uygulayacakları kesin doğrulukta bir teste sahip olmaları gerekmektedir. Test, hastalığı yakalamak açısından güvenilir

olmalı ve kansere sahip olmayan kişilerde yanlış pozitif sonuçlar vermemelidir. Şimdilik, genel popülasyondaki yumurtalık kanserini tespit edecek yeteri kadar güvenilir bir tarama testi mevcut değildir. Ancak taramayla ilgili devam eden klinik çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmalar kendi bulgularını yayınlayana kadar tarama testlerinin işe yarayıp yaramadığını bilemeyeceğiz.

Daha yüksek risk altında olan kadınların taranması

Ortalama riskin daha üstünde olmak; genç yaşta, özellikle 50 yaşlarından önce, yumurtalık ya da meme kanseri tanısı almış, ailenin aynı tarafından, 2 ya da daha fazla akrabaya sahip olmak anlamına

gelmektedir. Eğer yumurtalık kanseri açısından ortalamanın üstünde risk taşıdığınızı düşünüyorsanız, doktorunuza danışınız. Doktorunuz sizin genetik servisle iletişime geçmenizi sağlayacaktır. Bu merkezdeki çalışanlar size aile geçmişinizle ilgili sorular soracak ve taramanın olası riskleri ve yararları ile ilgili danışmanlık vereceklerdir. Ancak, tarama testlerinin henüz tam anlamıyla tecrübe edilmediğini ve her türlü erken yumurtalık kanserini yakalayacağını garanti etmediğini aklınızdan çıkarmamalısınız.

Reklam
Reklam

Erken evre yumurtalık kanserinin belirtileri

Erken evre yumurtalık kanserine sahip bir çok kadın hiçbir belirti rapor etmemiştir. Erken evre belirtileri karnın (abdomen) alt ya da yan kısmında ağrı ve/veya karında doygunluk hissi ya da şişkinliği kapsamaktadır.

Yumurtalık dışında gelişen yumurtalık kanserinin belirtileri

Kanser bir kez yumurtalık dışında geliştiğinde, kalça kemikleri (pelvis) arasındaki herhangi bir alanda tümör gelişmesine neden olabilir. Bu durum ise karnın alt kısmında (abdominal) ağrı, sırt ağrısı, normalden daha sık idrara çıkma, kabızlık, cinsel ilişki sırasında ağrı ya da karın bölgesinde şişkinliğe neden olabilmektedir. Bu kadınlar ayrıca menapoz sonrası kanama ya da düzensiz adet kanamalarına da sahip olabilirler.

İleri yumurtalık kanserinin belirtileri

Kanser karın bölgesi (abdomen) ya da vücuttaki herhangi başka bir yere yayılmış olabileceğinden, ileri yumurtalık kanseri çok daha fazla belirti verebilmektedir. Bu belirtiler iştahsızlık, hasta

olmak ya da hasta hissetmek, kabızlık, yorgunluk, nefes darlığı ya da karın bölgesinde farkedilebilir şişkinliği kapsamaktadır. İştah kaybınız olabilir ya da yemek sonrası şişkinlik

Reklam
Reklam

hissedebilirsiniz ya da karın bölgesinde genel bir şişkinlik hissi olabilir. Eğer bu belirtilerden herhangi birisine sahipseniz doktorunuza gidin ve check-up yaptırın. Yumurtalık kanserinden farklı hastalıklarında bu belirtilere neden olabileceğini unutmayın. Bu tip

belirtiler taşıyan bir çok kadın da kanser değildir.

Yumurtalık kanseri hakkında doktorunuza ne sorabilirsiniz?

Yumurtalık kanserine sahip olup olmadığımı nasıl bilebilirim?
Annem yumurtalık kanserine sahipti. Bu durum benim kansere yakalanma riskimi nasıl etkiler?
Dikkat etmem gereken herhangi bir belirti var mı?
Yumurtalık kanserine yakalanma riskimi azaltmak için yapabileceğim herhangi bir şey var mı?
Ailemde nesillerdir yumurtalık kanseri vakaları var. Aile genetik kliniğine gitmemi önerir misiniz?
Yumurtalık kanseri açısından taranmak istiyorum. Bununla ilgili ne yapabilirim?
Ailelerinde yumurtalık kanseri olan kadınlar için herhangi bir genetik test mevcut mu?

MYNET KADIN