"Tüp geçit 2. etab için kredi alındı"

ANKARA (İHA) - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul tüp geçit projesinin 2. etabını oluşturan 650 milyon euroluk kredinin alındığını söyledi.

Denizcilik Müsteşarlığı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Yıldırım, Hazine Arazilerinin Tersane Yatırımlarına Tahsisinde Uygulanacak Esas ve Usullere İlişkin Tebliğ hakkında bilgi verdi. Dünya gemi inşa sanayiinde gemi teslimlerinin son üç yılda ortalama yüzde 4.8 nispetinde arttığını ve bu oranın artmasının beklendiğini ifade eden Yıldırım, Türkiye'nin dünya gemi inşaasından yeteri kadar pay alamadığını kaydetti. Türkiye'de bulunan tersanelerin büyüklük olarak sınırlı imkanlara sahip olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Bizim tersanelerimizin ortalama kapasitesi 20 bin dwt'undur. Türkiye'nin gelişen gemi inşa talebinden yeteri kadar pay alabilmesi için yeni tersane alanlarına ihtiyaç vardır. Bundan dolayı yeni tersanelerin kurulması içir YPK kararı çıkmıştır. Sahillerde bulunan hazine arazilerinin gemi inşa alanı olarak kullanılması sağlanacaktır. Bunun için Samsun ili sınırları içerisinde TİGEM Genel Müdürlüğü'ne ait arazinin tersane alanı olarak tahsis edilmesi kararı aldık. bir kilometrelik deniz cephesine sahip bin dönümlük tersane alanında 50 bin ile 170 bin dwt arasında gemi inşaası yapılacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de planlı dönemle başlayan özel sektör tersane yatırımlarının, Tuzla gemi inşa bölgesinde yoğunlaştığını ve bu tersanelerin kapasitesinin 2000'li yıllarda yaklaşık 550 bin dwt/ yıla ulaştığını belirten Yıldırım, 2004 yılından itibaren UM Denizcilik, Ünye Tersanesi, Karadeniz Ereğli tersanelerinin ve ayrıca Tuzla'da bulunan GEMAK, Tuzla Gemi ve Sedef gibi büyük tersanelerin yapacağı yeni yatırımlarla, yeni yatırımların 1 milyon 150 bin dwt/yıla çıkacağını ve buna karşılık 10 bin kişiye istihdam sağlanmış olacağını söyledi. Türkiye'nin bugün üretilen 10 bin dwt'luk tanker inşaasında Avrupa birincisi, Mega yat inşaasında ise dünya dördüncüsü olduğuna işaret eden Yıldırım, "Ağustos 2003 yılı itibariyle Türk armatörlerin toplam siparişi 55 adet gemi (1.9 milyon dwt) olup, bunun yüzde 91'ini oluşturan 23 adet gemi (1.7 milyon dwt) bölümü yabancı tersanelere verilmiştir. Bunun temel nedeni Türk armatörlerince yurtdışına verilen orta ve büyük tonajlı gemilerin inşasını yapabilecek büyüklükte tersanelerimizin olmamasıdır.Türkiye yüksek tonajlı gemi inşa taleplerini karşılayamamaktadır. Bu yüzden artan taleplere cevap verecek yeni istihdam alanı oluşturacak, ülkeye döviz kazandıracak yeni tersane alanlarının ülkemizde süratle tesis edilmesi hayati önem taşımaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

Bu alana yatırım yapmak isteyen gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerin 17 Eylül 2004 tarihinden itibaren 30 gün içerisinde Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürlüğü'ne müracaat edeceklerini belirten Yıldırım, ortak alt yapı yatırımlarının, tahsisi uygun görülen yatırımcılar tarafından müştereken yapılacağını kaydetti. Çin'in önümüzdeki 10 yıl içerisinde Kore ve Japonya'yı yakalayacak şekilde geliştiğini vurgulayan Yıldırım, "Gemi inşaası ülkelerin lokomotifidir. Çin, Japonya ve Kore dünya gemi inşaası ihtiyacının yüzde 80'ine sahiptir. Türkiye'nin bundan aldığı pay ise binde 5'dir. Dünya gemi filosunun yarısının mutlaka yenilenmesi gerekmektedir. Acil olarak tersane alanlarına ihtiyacımız vardır" dedi. Yıldırım, Ereğli Demir-Çelik Fabrikası'nın gemi üretimi için büyük ebatlarda saç üretimi yapmaya başlayacağını ve verdiği demirin parasını gemi satıldıktan sonra tahsil edeceğini vurguladı.

Toplantıda, Hazine Müsteşarlığı tarafından İstanbul Tüp Geçit projesinin 2. etabı için 650 milyon Euro'luk kredi sağlandığını belirten Yıldırım, "Avrupa Yatırım Bankası'ndan temin edilen kredi uzun vadeli ve düşük faizli. Bu kredi Sögütlüçeşme ile Gebze arasında 3. bir hat ilavesi olarak kullanılacaktır. Kazlıçeşme ile halkalı bunun devamı olacaktır. 1. etap ile birlikte 77 kilometrelik kısım tamamlanacaktır" şeklinde konuştu. Yıldırım Ankara-İstanbul arası hızlı tren projesi için muammen bedeli yaklaşık 1.3 katrilyon olan Eskişehir-Arifiye hattı için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkalacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Toplantı sonrası gazetecilerin TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ile ilgili sorularını cevaplayan Yıldırım, "Konu yargıdadır. Biz kararname hazırladık ve Başbakanlığa gönderdik. Bundan sonrası bizi ilgilendirmez. Kararname geri döner veya dönmez. Devlette süreklilik vardır. TCDD Genel Müdürlüğü'ne kurum içinden veya dışından yeterli tecrübesi olan bir kişi atanacaktır" şeklinde konuştu.