'tüp Kanseri' Kadınların Korkulu Rüyası

Hazımsızlık ve gaz sancısı şikayetleri her zaman masum bir ağrıdan ibaret olmayabilir. Belirtilerinin karın ağrısı...

Hazımsızlık ve gaz sancısı şikayetleri her zaman masum bir ağrıdan ibaret olmayabilir. Belirtilerinin karın ağrısı gibi şikayetlerle karıştırılması ile kendini rahatlıkla kamufle etmesi ve geç teşhis edilmesi nedeniyle yüksek riskli bir hastalık olan 'tüp kanseri' kadınların korkulu rüyası.

Medicana Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum ve Jinekolojik Onkolojik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cazip Üstün, jinekolojik kanserlerin en nadir görülen tiplerinden biri olan, ancak tanı ve tedavide kadın sağlığı açısından büyük tehlike oluşturan “tüp kanseri” hakkında bilgi verdi. Üstün,

Reklam
Reklam

“Tüp, rahimle yumurtalıkların arasında yer alan ve döllenmenin gerçekleştiği rahmin bir parçasıdır. ‘tuba’ olarak da bilinen bu organın fonksiyonu, yumurtayı rahim boşluğuna nakletmek ve spermin yumurtaya doğru gitmesini sağlamaktır. Tuba kanseri, genital organ kanserleri arasında oldukça nadir görülen bir kanser türüdür. Rahim ağzı ve endometrium kanseri gibi erken yakalanabilen bir kanser türü olmadığı gibi smear benzeri tarama testleri de yoktur. Tuba kanseri, yumurtalık kanseri gibi çok geç tanı konulabilen bir kanser türüdür. Yumurtalık kanseri çok gözüktüğü ve geç teşhis edildiği için daha fazla tehdit unsuru oluşturur ancak tuba kanseri de belirtisi az olan ve fazla bilinmeyen bir türüdür. Geç teşhis edilmesi nedeniyle yüksek riskli bir hastalıktır. Tümör cinsi de çok kötü olan bu kanser, kadınların ancak yüzde 0.03’ünde görülse de dikkate alınmalıdır” diye konuştu.

Yumurtalık kanserinde olduğu gibi tuba kanseri de dünyanın sağlık konusunda en ileri ülkelerinde bile geç teşhis edilebildiğini ifade eden Prof. Dr. Cazip Üstün, hastalık hakkında şu bilgileri verdi: “Hastalığa yakalanan kadınların yüzde 75’inde, teşhis konduğu sırada kanser çevre organlara atlamış ve karın içine yayılmış olur. Karında bir takım ağrıların başlaması, karında su toplanması, karında bir kitle oluşması ancak hastalığın çok ileri dönemlerinde ortaya çıkan belirtilerdir ki o zamanda hastalık oldukça fazla ilerlemiş sayılır. Tabi bir kanserde ne kadar geç teşhis yapılırsa başarı oranı da o kadar düşmektedir. Hastalığın çok spesifik şikayetleri olmaz. Tuba kanserli hastalara baktığımızda, yumurtalık kanserli hastalarda olduğu gibi aylar önceden başlayan bir takım hazımsızlık şikayetleri karında çok belirgin olmayan ağrı şikayetleri belki gaz diye tanımlanan şikayetler, idrar yollarında ufak tefek şikayetler görülebilir. Ama bunlar herkeste görülebilen durumlardır ve pek çok kadın bunlara aldırmaz. Ancak hastalık ilerledikten sonra hastalığın belirtileri tanınmaya başlanır. Radyolojik değerlendirmeler yapıldığında ve ultrasonla bakıldığında hastalık gözlemlenebilir. Her kadın, hiçbir şikayeti olmasa da yılda bir kez jinekolojik muayeneden geçmelidir. Özellikle 40 yaşından sonra, menopoza yaklaşan kadınların muhakkak 6 ayda bir jinekolojik muayeneden geçmeleri, pelvik ultrasonografi yaptırmaları, senede bir smear aldırmaları gerekir. Şüpheli durumlar gözlendiğinde daha ileri görüntüleme tetkikleri önerilir.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: