ANKARA (İHA) - Türkiye Petro Kimya Lastik İşçileri Sendikası'na (Petrol-İş) bağlı TÜPRAŞ işçileri, TÜPRAŞ'ın özelleştirilmesinin iptali için Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulundular.
Petrol-İş sendikasına üye çeşitli illerden gelen yaklaşık bin işçi, Ankara Bölge İdare Mahkemesi önünde toplandı. İşçilere, ÖDP, İP, EMEP, DİSK ve KESK de destek verdi. İşçiler 'TÜPRAŞ'ı satanlar vatan haini', 'IMF'nin itleri sattırmayız KİT'leri', 'TÜPRAŞ'ı satanlar hesap verecek' gibi sloganlar attılar. Grup adına bir açıklama yapan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, TÜPRAŞ'ın pazarlık konusu dahi edilmeden 3 yıllık cirosu kadar bir bedelle ortaklarından birinin 'kara para' aklama merkezi olan Virjin adalarında kayıtlı bir 'tabela' şirketine hediye edildiğini iddia ederek, "Kendilerini en hızlı özelleştirmeci olarak sunan AK Parti Hükümeti, TÜPRAŞ ihalesinde suç üstüne suç işlemiştir" dedi. TÜPRAŞ'ın satışının kamu yararı açından hukuka aykırı olduğunu ifade eden Öztaşkın, şöyle konuştu:
"Kuruluş değeri 7 milyar dolar, sigorta değeri 4.4 milyar dolar piyasa değeri 2.3 milyar dolar olan TÜPRAŞ rafineri faaliyetleri ile hiçbir ilgisi olmayan ve adresinde bile olmayan acentacılık yapan bir şirkete 1.3 milyar dolara satılmak istendi".
Özelleştirme kararının başından sonuna kadar hatalı işler ve aykırılıklar içerdiğini fade eden Öztaşkın, "Özelleştirme Yüksek Kurulu, kararı kurul halinde görüşerek alması gerekirken imzaya açarak gerçekleştirmiytir. Böylece kamu ve toplum yararı gözardı edilmiştir" dedi. Öztaşkın, şirketin Virjin adalarındaki adresinde bir karı-kocadan başka hiçkimsenin oturmadığını ifade ederek, "AK Parti hükümetini hukuk tanımazlığı devam etmektedir" diye konuştu.
Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç ise işçilerin 'Susan Türk-İş istemiyoruz' sloganlanları üzerine, "Sizi de kimse susturamaz bizi de kimse susturamaz. Burada toplanmamız bizi susturamadıklarının göstergesidir" dedi. Kar eden bir şirketin satılmasının üzüntü verici olduğu belirten Kılıç, TÜPRAŞ'ın satışının gayri ciddi ve yasadan uzak olduğunu iddia etti. Kılıç, TÜPRAŞ'ın yok pahasına satıldığını da ifade ederek hükümeti kararını yeniden gözden geçirmeye çağırdı. Yapılan basın açıklamasının ardından TÜPRAŞ'ın özelleştirilmesinin iptali için sendika temsilcileri Bölge İdare Mahkemesi'ne dilekçelerini verdi.