Anayasa'nın 10. ve 42. maddesinin değiştirilmesine ilişkin kanun teklifinin birinci tur görüşmeleri sona erdi. Teklifin 3. maddesi 404 oyla kabul edildi. Başbakan Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli, 13 saatte tamamlanan görüşmelerin sonuna kadar Genel Kurul salonunda kalırken, Genel Kurul'dan en erken ayrılan lider CHP Genel Başkanı Baykal oldu. Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerine geçilmesine ilişkin gizli oylamada, 397 kabul oyu çıkarken, AKP ve MHP, 1. ve 2. maddelere ilişkin oylamalarda ise işi daha sıkı tuttu. Teklifin ilk tur oylamalarında, anayasanın 10'ncu maddesinde değişiklik öngören 1. madde 401, 42. maddesinde değişiklik öngören 2. madde ise 404 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. Teklifin maddelerine geçilmesine ilişkin gizli oylamada 113 çıkan ret oyları ise 1 ve 2'nci maddelerde düştü. 1. maddeye 110 ret oyu çıkarken, 2. maddeye ise 99 ret oyu kullanıldı.
3 maddeden oluşan teklifin birinci tur görüşmeleri yaklaşık 13 saat sürdü. TBMM Genel Kurulu'nun, saat 15.00'de başlayan çalışmaları, sabaha karşı saat 04.00'te son buldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli, görüşmelerin sonuna kadar Genel Kurul Salonu'nda kalırken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal görüşmeler tamamlanmadan salonu terk etti. Başbakan Erdoğan, teklifin 3. maddesi için oyunu kullandıktan sonra saat 03.30'da Meclis'ten ayrıldı. Birinci tur görüşmelerde AK Parti Grubu adına tüm konuşmaları kadın milletvekilleri yaptı. Görüşmelerde AK Partinin kadın milletvekilleri Ayşe Nur Bahçekapılı, Güldal Akşit, Ayşe Türkmenoğlu, Nursuna Memecan, Özlem Türköne, Alev Dedegil ve Halide İncekara kürsüde partilerinin görüşlerini ve kişisel görüşlerini dile getirdi. CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, AK Parti'den sadece kadın milletvekillerinin konuşma yapmasının bir ironi olduğunu öne sürdü. AK Partili Halide İncekara ise 'Allah sizin eksikliğinizi göstermesin, sayınızı da artırmasın' sözleriyle CHP'ye yüklendi.
Görüşmeler sırasına zaman zaman sert tartışmalar yaşandı. Gergin bir ortamda geçen görüşmelerde AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında sık sık sözlü atışmalar yaşandı. Oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, sükuneti sağlamak için milletvekillerini sık sık uyarmak zorunda kaldı. TBMM Başkanı Köksal Toptan, görüşmeler sırasında önce iktidar kulisine gelerek bir süre Başbakan Erdoğan'la görüştü. Toptan, daha sonra muhalefet kulisini de ziyaret ederek muhalefet milletvekilleriyle sohbet etti.
MHP : 40 YILLIK SORUNU ÇÖZDÜK
MHP Grubu adına söz alan Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal da sözlerine laiklik ilkesinin Anayasa'ya girişinin 71. yıldönümünü kutlayarak başladı.
MHP olarak, Cumhuriyetin kuruluş ilkelerini felsefelerini demokrasiyi laiklik ilkesini ortak milli ve manevi duygularını kucakladıklarını ve bunları bir arada yaşatma felsefesine sahip olduklarını söyleyen Bal, "MHP 71 yıldır hayatımızda yer alan laiklik ilkesini savunmak ve sonsuza kadar yaşatmak iradesi ve kararlılığı içerisindedir" dedi.
Yaşanan başörtüsü sorunun 40 yıla yakın bir süredir devam ettiğini kaydeden Bal, MPH ile AKP'nin bu sorunu ülke gündeminden çıkarmak için hazırladığı ortak teklifi yüce Meclis'in huzuruna getirdiğini belirtti.
Bal, "Başörtüsü meselesi, kanun önünde eşitlik ve ayırımcılığın birlikte değerlendirilmesi suretiyle kanun önünde eşitsizliğin kaldırılması ve ayırımcılığın önlenmesi üzerinde değerlendirilecektir. Kamu hizmeti verenlerin arasında ayırım yapılması gerekecektir. Kamu hizmeti verenlerin devletin düzenleme yetkisine tabi olması ve herkesin buna uyması gerekecektir" diye konuştu.
Bal, MHP'nin ülke sorunlarına hassasiyetle yaklaştığını ifade ederek yapılan anayasa değişikliği konusunda da gereken tüm hassasiyetini gösterdiğini söyleyerek, "Bu çerçevede aynı inançla hizmete devam edeceğiz. Yanlışın karşısında, doğrunun yanında olacağız" dedi.
Kabul edilen teklifin 1. maddesinde Anayasa'nın 10. maddesinin, 'Devlet organları ve idare makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır' şeklinde, 2 . maddesinde ise Anayasa'nın 42. maddesinin 'Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir' şeklinde değiştirilmesi öngörülüyor. Teklifin 3. maddesinde ise kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe gireceği ve halkoyuna sunulması halinde tümüyle oylanacağı hükme bağlanıyor.
Teklifin ikinci tur görüşmeleri 9 Şubat Cumartesi günü yapılacak. TBMM Genel Kurulu, Cumartesi günü çalışmalarına saat 11.00'de başlayacak. İkinci tur görüşmelerde, birinci turda maddeler üzerinde verilen önergeler görüşülecek ve maddeler ayrı ayrı oylandıktan sonra Kanun Teklifi'nin tümü oylanacak. İkinci tur oylamada da 367'nin üzerinde kabul oyu bulunması halinde teklif kabul edilecek.