"Türban Genelkurmay'ı mutsuz eder"

Türkiye'de türban krizi, dünya basınında yankılanmayı sürüyor. Financial Times gazetesi, cumhurbaşkanlığı krizinin seçimle sona ermesinden altı ay sonra "Sosyal muhafazakar hükümet, yine laik karşıtlarının sabrını sınıyor" yorumunu yaptı. Gazete, analistlere dayanarak turban yasağı kaldırılmasının Genelkurmay'ı mutsuz edeceğini de yazdı.

Financial Times gazetesi, Vincent Boland imzalı haberinde türban sorununa ilişkin son gelişmelere dikkat çekerken "Sosyal muhafazakar hükümet seçim ile sona eren fikir muharebesinde galip çıktıktan altı ay sonra yine laik karşıtlarının sabrını sınıyor" görüşünü dile getirdi.

Reklam
Reklam

Türban yasağının kaldırılmasına ilişkin anayasal değişikliklerin bu hafta sonuna kadar onaylanmasının beklendiğini kaydeden gazete, bu girişimin, hükümeti, İslam'ın giderek "daha görünür" olmasından hiç hoşlanmayan cumhuriyetçi çevreler ve askerler ile karşı karşıya getirdiğini kaydetti.

İngiliz gazetesi, yasağın 1980 darbesinden sonra getirildiğini belirtirken de "Analistler, Genelkurmay'ın, muhakkak ki, önceki generallerin kamu düzeninin sağlanması ve laiklik açısından zaruri olarak gördükleri yasağın kaldırılmasından mutsuz olacağını söylüyorlar" diye yazdı.

-"UZUN BİR MÜCADELE KAÇINILMAZ GÖRÜNÜYOR"-
Türban'ın Türkiye'de laikler ile muhafazakarlar arasındaki anlaşmazlığın "en güçlü sembol" olduğu yolundaki görüşlere de yer veren gazete, bu aşamada hükümetin avantajlı konumda göründüğünü ancak değişikliklerin mahkemeye götürülmesinin beklendiği ve uzun sürecek bir mücadelenin kaçınılmaz gibi göründüğünü belirtti.
Financial Times, yasağın kaldırılmasına muhalif olanların başında rektörlerin bulunduğunu kaydederken de rektörlerin yasağın kaldırılmasını Türkiye'nin laik geleneğine ciddi bir tehdit olarak gördüklerini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Bu çerçevede ODTÜ rektörü Ural Akbulut'nun "Türkiye'de kızlar türbanı dini bir sembol olduğu için kullanıyorlar" yolundaki açıklamalarına da yer verdi. Akbulut üniversitede türban kullanmayan kızların gelecek baskılar nedeniyle 5-10 yıl içerisinde örtünmeye mecbur kalacağını da söyledi.

Bu arada, Financial Times, AKP ve MHP tarafından önerilen değişiklerin liberalleri de üzdüğünü belirtirken, "Yeni anayasal değişikliklerin yazılış tarzının tek taraflı olduğunu, üzerindeki mutabakatın fazla hızlı sağladığını ve kötü bir biçimde kaleme alındığını söylüyorlar" diye yazdı.

Ancak hükümetin girişiminin halktan geniş bir destek sağladığı konusunda kuşkunun bulunmadığını da belirtti.

ANKA