Türban konusunda rapor hazırlanmadı

ANKARA (İHA) - AK Parti Ankara Milletvekili Haluk İpek, türban konusunda bazı sivil toplum örgütleri ile toplantılar yapıldığını; ancak bu toplantıların sohbet havasında geçtiğini ifade etti. İpek, toplantılar sonunda bir rapor hazırlanmadığını da dile getirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir Alman gazetesine verdiği 'Üniversitelerde türban yasağı kaldırılmalı' şeklindeki açıklamasının ardından başlayan tartışmalar sürüyor. Bugün bir basın organında Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla AK Parti'li milletvekillerinin sivil toplum örgütleriyle türban konusunda gizli görüşmeler yaparak bir rapor hazırladıkları yönünde haberlere yer verilmişti. Haberde adı geçen AK Parti Ankara Milletvekili Haluk İpek, sivil toplum örgütleriyle yapılan toplantıları doğruladı; ancak bu toplantıların sohbet havasında geçtiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Toplantıların 7-8 ay önce yapıldığını da belirten İpek, "Genel olarak sohbetti. Öyle bir rapor falan yok. Neticede sadece dinlendi. Ne düşünüyorlar, neler söylüyorlar? Böyle bir Anayasa değişsin diye bir öneri yok. Bunları başbakana götüren arkadaşlar olmuştur. Ben konuşmadım" diye konuştu. İstanbul ve Ankara'da iki toplantının yapıldığını anlatan İpek, bu toplantılarda ağırlıklı olarak türban hakkındaki düşüncelerin alındığını dile getirdi.

Öte yandan, TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç ise hazırlanan öğrenci affı ile ilgili düzenlemenin türban sorununu çözmeyi amaçlayan bir yönü

olmadığını söyledi. Devamsızlık, harcını yatıramama, başarısızlık, disiplin cezası almak gibi çeşitli nedenlerle üniversite ile ilişiği kesilmiş öğrencilere yeniden üniversite ile ilişki kurmasını amaçlayan bir proje hazırlandığını kaydeden Altıkulaç, "Bunun türban sorununu çözmeyi amaçlayan bir yanı yok. Bunu açıkça belirtmek istiyorum" dedi.

Bu konuda CHP ile resmen görüştüğünü ve CHP'den cevap beklediğini kaydeden Altıkulaç, cevap gelmemesi halinde çalışmayı CHP'nin dışında sürdüreceklerini ifade etti. Altıkulaç, "Önümüzdeki hafta perşembe günü komisyona yetişebilir. Daha sonraki haftalara da sarkabilir. Biz CHP'ye 'bir metin hazırladık, bu metne destek verin' diye gitmedik. Böyle bir konu var gündemde. CHP'li milletvekilleri de takip ediyor. 'Parti olarak ne düşünüyorsunuz? Olumlu bir yaklaşımınız varsa bunun çerçevesini de kırmızı çizgilerini de beraber tespit ederek ortak bir metin teşkil edebiliriz' dedik. Bana henüz cevap vermediler" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Altıkulaç, Başbakan Erdoğan'ın, kızının türbanı moda olduğu için taktığı açıklamasının hatırlatılması üzerine ise o konuda yorum yapamayacağını belirtti. Altıkulaç, "O konunun tartışma vaktinin gelip gelmediğine dair bir kanaatim yok. Sayın başbakan ne tür çözümler düşünerek bu açıklamayı yaptı, onu bilmiyorum. Türban konusunda, üniversitelerde ve kamuda türban konusunda düşüncem belli. Ancak bu tartışmanın vakti geldi mi gelmedi mi onu bilemiyorum" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik ise, Milli Eğitim Komisyonu başkanının öğrenci affı konusunda çalıştığını belirterek, bu çalışmayı CHP ile birlikte yürütmekten yana olduklarını söyledi. Çelik, "CHP destek vermedi diye iktidar partisi olarak bu soruna bigane kalamayız" diye konuştu.