Türban maratonu yarın başlıyor

ANKARA (ANKA)- AKP ve MHP'nin üzerinde uzlaştığı türbanla ilgili anayasa değişikliği teklifi yarın Meclis Anayasa Komisyonu'nda ele alınacak. Anayasa'nın 10. ve 42'nci maddelerinde değişiklik yapan teklifin komisyonda benimsenmesinin ardından ise gözler önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak anayasa değişikliği oylamalarına çevrilecek. İlk turu 6 Şubat, ikinci turu da 9 Şubat'ta yapılması beklenen anayasa değişikliği konusunda "çene altı" tartışmaları devam ederken, AKP ve MHP genel kurulda fire vermemek için işi sıkı tutacak.

Reklam
Reklam

AKP ile MHP arasında sağlanan uzlaşmanın ardından Meclis Başkanlığı'na sunulan türbanla ilgili anayasa değişikliği teklifi yarın Meclis Anayasa Komisyonu'nda görüşülecek. Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu başkanlığında toplanacak komisyonda, anayasanın 10. ve 42'nci maddelerine yönelik değişiklikleri içeren teklifin benimsenmesinin ardından da, türban tartışmaları önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu'na taşınacak. Belirlenen takvime göre, türban paketiyle anayasa değişikliği oylamalarının ilk turu 6 Şubat Çarşamba, ikinci turu da 9 Şubat Cumartesi günü gerçekleştirilecek.

Anayasa değişikliklerine ilişkin düzenleme, Anayasanın 175'nci maddesinde düzenlenirken, ilgili maddede, anayasa değişikliğinin Genel Kurul'da 48 saat arayla iki kez görüşülmesi öngörülüyor. Değiştirme teklifinin kabulü ise 367 oyun bulunması ile mümkün olacak. Değişiklik teklifinin 330-366 arasında oyla kabulü halinde Cumhurbaşkanı TBMM'ye geri göndermezse halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazete'de yayınlanacak. AKP ve MHP, türbanla ilgili düzenlemeler öngören değişiklik teklifi konusunda işi sıkı tutarken, şimdiden milletvekilleri de, önümüzdeki hafta Ankara'da olmaları konusunda uyarıldı.

Reklam
Reklam

GÜL NE YAPACAK?
Anayasa değişikliğinin Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmesi halinde ise gözler Çankaya Köşkü'ne çevrilecek. AKP ve MHP'nin hedefinde, üniversitelerde türban serbestisini sağlayacak değişiklikleri, sömestr tatilinin bitimine kadar yetiştirmek bulunurken, Anayasa'nın 175'nci maddesi de Cumhurbaşkanına Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları bir daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderme yetkisi tanıyor. Gül'ün türbanla ilgili düzenlemeyi Meclis'e iade etmesi ihtimalinin bulunmadığı dile getirilirken, AKP ve MHP'de kafaları ise Gül'ün daha önce dile getirdiği "referanduma gidilebileceği"ne yönelik sözleri karıştırıyor. AKP ve MHP, "hak ve özgürlüklerin referanduma götürülmesi"ne karşı çıkarken, Abdullah Gül'ün de, daha önceki sözlerinin aksine, üniversitelerde türbana yol açan düzenlemeyi zaman geçirmeden onaylanması bekleniyor.

ÖNCE ANAYASA SONRA YÖK KANUNU
AKP ve MHP'nin, anayasanın 10. ve 42'nci maddelerinde değişiklik öngören anayasa değişikliğinin yanı sıra YÖK Kanunu'nun ek 17'nci maddesinde de değişiklik için uzlaşmıştı. Anayasa değişikliği konusunda hızlı işleyen takvim, henüz YÖK Kanunu'nun ek 17'nci maddesi için işletilmezken, teklifin Milli Eğitim mi yoksa Anayasa Komisyonu'nda da görüşüleceği konusunda henüz netlik sağlanmadı. Bu konuda takdirin Meclis Başkanlığında olduğu belirtilirken AKP ve MHP kurmayları usul hatası yapılmaması için izlenecek süreci dikkatle tespit etmeye çalışıyor. YÖK Kanunu'nun ek 17'nci maddesinde yapılacak değişikliğin ise Anayasa değişikliğinin Meclis Genel Kurul'da ele alınmasının hemen ardından Genel Kurul gündemine geleceği belirtiliyor.

Reklam
Reklam