Türban'da kaos sürüyor

Danıştay'ın iptal kararının ardından bazı üniversiteler yasak kararını uygularken, bazın üniversiteler ise hala YÖK genelgesini yürürlükte tutuyor

Danıştay'ın Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof.Yusuf Ziya Özcan tarafından üniversitelere gönderilen yazıyı genelge kabul ederek iptal etmesinin ardından başörtüsünün kısa bir süre serbest bırakıldığı Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde yasak yeniden başladı.

Anayasanın 10. ve 42. maddelerinde yüksek öğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören değişikliğin 9 Şubat tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, 22 Şubat'ta bu değişikliği onaylamıştı. Bunun üzerine YÖK Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan da üniversitelere bir yazı göndererek başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını öngören değişikliklerin yapıldığı Anayasanın 10. ve 42. maddelerine göre uygulama yapılabilmesi için ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığını açıklamış ve rektörlerden başörtülü öğrencileri üniversiteye almalarını istemişti. Bu yazı üzerine bazı üniversitelerde başörtüsü ile derslere girilebilmesi imkanı doğarken 'özgürlükçü üniversiteler' olarak tanımlanan bu üniversiteler arasında Trabzon KTÜ de yer almıştı.

Reklam
Reklam

Ancak Danıştay 8. Dairesi tarafından YÖK Başkanı Prof. Özcan tarafından üniversitelere gönderilen yazının genelge kabul edilerek iptal edilmesinin ardından KTÜ'de bahar havası kısa sürdü. Rektör Prof.Dr. İbrahim Özen'in talimatıyla güvenlik görevlileri bu sabahtan itibaren KTÜ Merkez Kanuni Kampusu ve Akçaabat ilçesindeki Fatih Eğitim Fakültesi'ne öğrencilerin başörtüsü ile girmeleri yasaklandı.

SAÜ'DE BAŞÖRTÜLÜ ÖĞRENCİLER DERSE GİRİYOR

Danıştay'ın YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan tarafından üniversitelere gönderilen 'Başörtüsü ilgili anayasal değişikliği üniversitelerde uygulayın' genelgesiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermesinden sonra Sakarya Üniversitesi'nde öğrenciler başörtüsüyle derslere girmeye devam etti.

Danıştay 8'inci Dairesi'nin YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan tarafından üniversitelere gönderilen 'Başörtüsü ilgili anayasal değişikliği üniversitelerde uygulayın' genelgesi için yürütmeyi durdurma kararını vermesinden sonra tüm gözler üniversitelere çevrildi. Danıştay'ın kararının ardından Sakarya Üniversitesi'nde başörtülü öğrenciler, başörtülü olarak derse girmeye devam etti. SAÜ Esentepe kampüsüne gelen başörtülü öğrenciler engellemeyle karşılaşmadan derslere girdiler.

Reklam
Reklam

Bazı öğretim üyesi derneklerinin YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan'ın, 24 Şubat 2008 tarihli rektörlüklere gönderdiği yazısının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada; Danıştay, Özcan'ın 'başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını öngören değişikliklerin yapıldığı Anayasa'nın 10 ve 42'inci maddelerine göre uygulama yapılabilmesi için ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığına' ilişkin rektörlüklere gönderdiği yazıyı 'genelge' olarak kabul ederek, oybirliğiyle yürütmesini durdurmuştu.