Türbanda referanduma gidilebilir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, NTV'nin canlı yayınında türban konusunda toplumda "mutabakat olduğunu" ifade ederek, "Kurumlarda, kuruluşlarda bu mutabakat yok. Sıkıntı burada. Sabırla bunu aşacağız"diye konuştu.

"Erzurum Üniversitesi'ndeki mezuniyet törenine, türbanlı oldukları gerekçesiyle bazı velilerin alınmaması" konusunda tepkisinin ve "türban konusunda bir toplumsal mutabakata ne zaman ulaşılacağının" sorulması üzerine Erdoğan şöyle konuştu:

"Çok açık ve samimi bir şey söyleyelim. Bir defa o aileyi üniversiteye almayan kimse, bu milletin değerlerine saygısızlık yapmıştır. Bunu asla bir kural olarak tarif edemezler. Bir anne ki evladının mezuniyet törenine gidecek. Ve Siz kalkacaksınız o anneyi üniversiteye sokmayacaksınız. Hani annelere bu uygulama yoktu. Kendi elinde kalıyor bu iş. Toplumda mutabakat var, kurumlarda, kuruluşlarda bu mutabakat yok. Sıkıntı burada. Sabırla bunu aşacağız. O kurum ve kuruluşlar da belli bir noktaya gelecek. Her zaman söylüyorum ya; ülkemde toplumsal gerilim istemiyorum. Ama bunu müşterek başarmamız lazım. O anneyi 'senin başörtün var' diye o üniversitenin içine sokmayan, tarihine, medeniyetine saygısız yapmıştır. Bir kenara koyamazsınız. Bugüne kadar var mıydı böyle bir şey... Bunlar nereden çıkıyor ya... 5 sene öncesine, 10 sene öncesine kadar böyle bir şey mi vardı bu ülkede. Bunların hepsi kasıtlı yapılan şeyler."

Reklam
Reklam

Bu konuda referandumun gündem de olup olmadığının sorulması üzerine Erdoğan, "Referandumun gündemimizde olduğuna dair bir şey söylemedim, arkadaşlarım da böyle bir şey söylemedi. Ama zaman zaman bu tür talepler geliyor. Değerlendirmesini yaparız. Eğer hakikaten halka gitmek gerekirse bu konuyu referandum konusu da yaparız" diye konuştu.

Erdoğan bir başka soruya da türbanın toplumsal sorun olmasına izin vermeyeceklerini söyledi.