Türbehöyük'te göz idolleri bulundu

Siirt (AA)- Ilısu Barajı altında kalacak olan Siirt'teki Türbehöyük ören yerinde bu yıl yapılan arkeolojik kurtarma çalışmalarında göz idolleri ve kil heykelcikler bulundu.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Haluk Sağlamtemir başkanlığındaki bir ekip tarafından 6 yıldır sürdürülen Türbehöyük kazısının bu yılki kısmı tamamlandı.

Botan Çayı kenarındaki Çiçekyurdu mezrası yakınlarındaki kazı alanından şimdiye kadar en önemli bulgu olarak Akad dilinde yazılmış bir kil tablet bulunurken, bu yıl yapılan çalışmalarda ise göz idolleri ve kil heykelciklere ulaşıldığı bildirildi.

Reklam
Reklam

Kazı ekibi başkanı Yard. Doç. Dr. Haluk Sağlamtemir, Devlet Su İşleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hedef Alliance Holding'in desteğiyle sürdürdükleri kazıda bu yıl 16'sı öğrenci olmak üzere 85 kişinin çalıştığını söyledi.

Türbehöyük'teki çalışmalarının sonucunda bu alanın 8 bin 500 yıl öncesine tarihlendiğini anlatan Sağlamtemir, kazılardan önce bölgenin genellikle göçebe kavimler tarafından kullanıldığına inanıldığını, ancak 2003 yılında buldukları ve bir dokuma ustası kadın ile şeker kamışı ticaretine ilişkin anlatımları içeren Akad dilinde yazılmış kil tabletin bu görüşü değiştirdiğini kaydetti.

Elde edilen bulgularla bölgede yerleşik, kurumsallaşmış toplulukların da yaşadığının anlaşıldığını ifade eden Sağlamtemir, şöyle dedi:

"Yine MÖ 1500'lü yıllarda yapıldığını tahmin ettiğimiz höyük içinde bugünküne benzer su veya kanalizasyon kanalları da çok önemlidir. Hep vurguladığımız gibi bölgenin bilinen tarihini değiştirecek nitelikte bulgulara rastladık. Bu yıl sonlandıracağımız kazıda özellikle MÖ dönemlerde Suriye coğrafyasında çok sık rastlanılan ve bulundukları mekanları koruduklarına inanılan göz idolleri ile kil heykelciklere ulaştık. Şimdiye kadar göz idolleri hep buranın daha güneyindeki
alanlarda bulunuyordu. İlk kez bu kadar kuzeyde kalan bir yerleşimde bulundu."

Reklam
Reklam