Türev işlemler nedir?

Finansal ve finansal olmayan kurumların riskten korunmasında etkili bulunan türev işlemler, türev piyasalar kapsamında geliştirilmiştir. Swap, forward, opsiyonlar ve future gibi işlemler, türev piyasalarda yürütülen türev işlemlere örnek verilebilir. Portföy yönetim sürecinde türev piyasalar ile türev işlemler nedir?

"Derivative Transactions" kavramının Türkçe karşılığı olan türev işlemler, türev piyasalar ile ilişkilidir. Bu piyasaların köklü bir geçmişi bulunur çünkü türev piyasalar kapsamında yürütülen türev işlemler, finansal faaliyetlerde riskten korunma amacını destekler. Örnek olarak gösterilebilen türev işlemler arasında ise opsiyonlar ve future gibi faaliyetler bulunur.

Türev işlemler nedir?

İngilizce karşılığı "Derivative Transactions" olan türev işlemler kavramının açıklanabilmesi için ilk olarak türev piyasalara değinilmelidir. Ülkelerin finansal alt yapıları ile sermaye piyasalarının gelişimleri üzerinde türev piyasalarının etkili olduğu bilinir. Bu piyasalar, işletmelerin risk yönetimi bağlamında daha "ucuz" çözümler sunması ile tanınır. Köklü bir geçmişi olan türev piyasaları, portföy yönetim sürecinde belli nedenler doğrultusunda yer almıştır. Bunlar arasında finansal veya finansal olmayan kurumların riskten korunma amacı bulunur. Ayrıca spekülasyon ve arbitraj amacıyla da türev piyasalarının sıkça tercih edildiği söylenebilir.

Reklam
Reklam

Türev piyasaların gelişme ve büyüme sürecindeki en önemli etkenlerden biri de türev enstrümanları ile ilişkilidir. Türev enstrümanları, portföy yönetim sürecindeki önemli katkısı ile portföye yönelik sistematik riskin azalmasında etkilidir. Söz konusu türev enstrümanları da türev işlemler ile ilişkilidir. Türev işlemler örnekleri şu şekildedir:

  • Swap
  • Forward
  • Future
  • Opsiyonlar

Türev işlemler, bu gibi işlemleri kapsar. Yani iki iş günü işlem tarihini aşan, teslimi ileri bir tarihte gerçekleştirilecek olan faaliyetlerde türev işlemlerden söz edilebilir. Bir kıymetin ileri tarihteki işlemde dikkate alınacak olan miktarı, vadesi ve fiyatı önceden belirlenir. Söz konusu unsurların belirlenip sözleşmeye bağlanmasını sağlayan işlemlere ise türev işlemler denilir.

Anahtar Kelimeler: