Turhal’ın yoğurtmaç ekmeği yaygınlaşıyor

Türkiye’nin birçok yerinde halkın Turhal’ı yoğurtmaç (cevizli ekmek) ekmeği ile bildiğini belirten fırıncılar, bunun değerlendirilmesi...

Türkiye’nin birçok yerinde halkın Turhal’ı yoğurtmaç (cevizli ekmek) ekmeği ile bildiğini belirten fırıncılar, bunun değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Yoğurtmaçın önplana çıkarılarak ilçe tanıtımına önemli katkı sağlayacağını kaydeden Turhallı fırıncılar, Yoğurtmaç’ın her geçen gün yaygınlaştığını ifade etti.
Çevre il ve ilçelerin bu ekmeğe sahip çıkmaya çalıştıklarının altını çizen fırıncılar, yoğurtmaçın Turhal’a has bir ekmek olduğunu ve buna sahip çıkılması gerektiği uyarısında bulundu.
Bayram Coşkuner (40) isimli vatandaş, 20 yıldır fırıncılık yaparak yoğurtmaç ekmeği yaptıklarını belirterek, “Yoğurtmaç, her geçen gün yaygınlaşıyor. Özellikle ilçemizde birçok fırın yoğutmaç ekmeği üretip satıyor. Bu da ekmek gibi hergün sıcak sıcak satılıyor. Yoğurtmaç, haşhaşlı, cevizli ve fındıklı olmak üzere üç çeşit üretiliyor. Hamur, katı yağla yaklaşık bir saat yoğruluyor. Daha sonra dinlenmeye alınıyor. Sonra cevizle, fındıkla veya haşhaşla karıştırılarak yumurta eklenerek fırına atılıyor. Düşük ateşte 15-20 dakikada pişiyor ve yenecek kıvama geliyor. Biz burada hem simit hem de yoğurtmaç yapıp satıyoruz. Zaten çıkardığımız simit ve yoğurtmaçlar hemen sıcağı sıcağına müşteriler tarafından tüketiliyor. İlçemizde çok yaygınlaştı. Eşine dostuna giden veya başka illere giden kişiler, sevdiklerine ilçemizin meşhur ekmeğini hediye olarak götürüyor.” dedi.
Yoğurtmaç Ustası Osman Yıldız ise “Yoğurtmaç, her geçen gün yaygınlaşıyor. İlçemizin bilinmesine katkı sağlayan bu ekmeğe sahip çıkmalı ve bu krediyi iyi kullanmalıyız. Birçok insan bizden yoğurtmaç alarak başka memleketlere hediye gönderdiklerini söylüyor. Bu bizim ve ilçemiz adına gayet sevindirici bir olay. Bu ekmeğe bir alışan bir daha bırakamıyor. Özellikle fırından ilk çıktığında çayla birlikte çok güzel gidiyor.” diye konuştu.
Fırıncı Ahmet Elitaş da "Tabii bu ekmek ilçemizin ekmeği. Çok tutulması, yaygınlaşması ve bilinmesi gayet güzel bir olay. Biz ve yetkililer bunun daha da bilinmesi için gayret göstermeliyiz.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz