Turist rakamlarında 20 milyonu aşacağız

TRABZON (İHA) - Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, bu yıl büyük bir aksilik olmaması halinde turist rakamlarında 20 milyonu aşacaklarını söyledi.

Bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere bu sabah Ankara'dan havayoluyla Trabzon'a gelen Bakan Koç, ilk olarak Ortahisar Mahallesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca kamulaştırılarak restorasyon ve çevre düzenlemesi yapılacak alan ile Suriçi'nde incelemelerde bulundu. İnceleme sonrasında Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir'i makamında ziyaret eden Bakan Koç, ilin turizm sorunları hakkında bilgi aldı. Valilik çıkışında kısa bir açıklama yapan Bakan Koç, propaganda değil tanıtım için uğraş verdiklerini söyledi. Bir şeyin tanıtımı değil de propagandası yapılırsa o propagandanın cazibesinin bir rüzgar estirdiğini ama sonuç alınamadığını kaydeden Bakan Koç, "Bizim bakanlığımızda propaganda değil, tanıtım yapılacaktır. Propaganda var olan bir şeyi büyük göstermektir. Bunun en büyük yanlışlığını Nemrut'ta yaptık. Hakikaten çok büyük bir tarihi eser, hakikaten güneş orada bir başka doğuyor. Ama yolunu yapmadık, acil ihtiyaçlarını karşılamadık. Çok güzel resimler çekip, bütün dünyaya yaydık. Adam bir geldi, iki geldi baktı ki yolu yok, acil ihtiyaçlarını karşılayamıyor, tuvaleti yok, suyu yok. Nemrut yükseleceği yerde düştü. Orada görev yapan geçmiş heyetler meseleyi tam olarak incelemediği için ben Kültür ve Turizm Bakanı olarak 3 gün önce Nemrut'a el koydum. Türk arkeoloji profesörlerine Nemrut'u teslim edeceğim" dedi.

Reklam
Reklam

Hem yayla turizmi hem de kış turizmi için Kuzey Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde çalışmalar yaptıklarını belirten Bakan Koç, "İnşallah Kars ve Erzurum'dan sonra Trabzon'da bunlara devam edeceğiz. Bu bölge kış turizmi destinasyon merkezi olacak. Rusya soğuk bir ülke ama kayak yapacakları yer yok. Kayak yapacak yer olmadığından kayağı seven Rus turistler için bu bölge cennet olacaktır. Bu destinasyonda kış turizmi açısından fevkalade güzel şeyler umut ediyoruz. Karadeniz Sahil Yolu tamamlandığında bu bölge 10 milyon turist alacaktır. Ama bunun için dağ ve yayla turizmini geliştirmemiz gerekiyor. Bu yol olmadan ve bu yolla birlikte 5 yıldızlı konaklama tesisleri olmadan istediğiniz kadar tanıtım yapın, bu sadece propaganda olur. Propagandanın ömrü kısa olur. Bizim iktidarımız hayal görmez, rüya görür. O rüyayı da tatbik eder. Hiçbir şeyi yarım bırakmayacağız, tamamlayacağız" diye konuştu.

Valilik sonrasında Kanuni Sultan Süleyman Han'ın annesinin mezarının bulunduğu Gülbahar Hatun Türbesi'ni ziyaret eden Bakan Koç, buradan Trabzon Belediyesi'ne geçti. Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu'nu da ziyaret eden Bakan Koç, yaptığı konuşmada, büyük bir aksilik olmazsa ülkeyi ziyaret eden turistlerin sayısının bu yıl 20 milyonu aşacağını söyledi. Duble yol bitince sadece Karadeniz Bölgesi için 10 milyon turist beklediklerini ifade eden Bakan Koç, "Bir yer ne kadar güzel olursa olsun, ulaşımı ve temiz konaklama tesisleri yoksa orası cennette olsa oraya turist gelmez. Coğrafyanın etkisiyle Türkiye yol stratejisini doğu-batı istikametinde geliştirdi. Güney-kuzey ulaşım imkanı yok. Turizmin geliştirilmesi için bunun da bir an önce sağlanması lazım. Bu da bizim iktidarımızda gerçekleştirilecektir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Başkan Canalioğlu'nun kendisine hediye ettiği Trabzon tanıtım kitapçıklarının sadece İngilizce ve Almanca olmasına tepki gösteren Bakan Koç, "Tanıtım kitapçıklarının sayısını arttırın. İngilizce ve Almanca'nın yanı sıra Rusça olarak da hazırlayın" dedi. Bakan Koç, buradan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'na geçti.