Turist rehberleri isyan etti

Turist Rehberleri Birliği Başkanı Şerif Yenen, turizm sektöründe güvencesiz ve denetimsiz çalıştırmanın çok yaygın olduğunu, tur operatörleri arasında yaşanan rekabetin de bunu desteklediğini belirtti

Yenen, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı harekete geçemeye çağırdı. Yenen, "Böyle giderse ölümler devam edecek" dedi.

Antalya’da yaşanan ve kişinin ölümüne, kişinin de yaralanmasına neden olan otobüs kazası, gözleri turizm sektörüne çevirdi. Turist Rehberler Birliği(TUREB) Başkanı Şerif Yenen, ANKA’ya yaptığı açıklamada, meslektaşları ve turistler için çok üzüntülü olduklarını dile getirerek, “Bu turizmde ilk olan kaza değil, sürekli oluyor ama ilk kez bir anda bu kadar kişi yaşamını kaybetti. Geçen yol yine bir trafik kazasında bir rehber arkadaşımız daha yaşamını yitirmişti. Bunlar çok acı olaylar” diye konuştu. Bu tür kazaların aslında önlenmesinin çok mümkün olduğunun altını çizen Yenen, “Kazanın olmasının nedeni şoförün uyuması. Şoför neden uyuyor? Bir önceki gece bütün gece çalıştırılıyor ve sonra sabahın 4’ünde 5’inde tekrar kaldırılıyor. Bu şoför arkadaştan ne beklersiniz? Nerede insan hakları, nerede çalışma koşullarının iyileştirilmesi? Nerde sosyal güvenlik? Bunların hiçbiri ortada yok. Bu insanlığa uymayan koşullar altında çalıştırıldığında sonuçların çok daha kötü olması muhtemel. Bir insandan 8 saatten fazla çalışması beklenemez” dedi.

Reklam
Reklam

Turizm sektöründe, kitle turizminin de getirdiği ağır bir sonuç olarak kıyasıya ve ‘kontrolsüz’ bir rekabetin olduğunu belirten Yenen, bu durumda turistlere en ucuz koşullarda çok şey sunulmaya çalışıldığını, o zaman da kaliteden, güvenlikten taviz verildiğini kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanlığını gerekli denetimlerin yapılması için bir an önce harekete geçemeye çağıran Yenen, “Turların içeriğini, kalkış varış saatlerini, araçların güvenliğini Bakanlık çok rahat kontrol altına alabilir. Bununla ilgili bir yönetmelik çıkarılabilir, genelge yayınlanabilir. Ama illa birilerinin ölmesi gerekiyor, böyle giderse ölmeye da devam edecek” diye konuştu.

ANKA