Turistler 'herşey dahil'leri seçiyor

ANKARA (İHA) - Turizm sektöründe en hızlı günlerini yaşayan Türkiye'de, gelen yabancı turistlerin daha çok 'herşey dahil' sistemiyle çalışan otelleri tercih ettiği yapılan araştırmalarda ortaya konuluyor.

Buna göre, 'herşey dahil' sistemiyle çalışan oteller, yüzde 80 doluluk oranını yakalarken, yarım ya da tam pansiyon hizmet veren tesislerde doluluk oranlarının yüzde 30 olduğu belirtiliyor.

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ALTSO) Alanya merkezi ve çevresinde bulunan her tür ve her sınıftan 697 konaklama tesisinde yaptığı araştırmaya göre, 2001'de 67 tesiste uygulanan herşey dahil sistemi 2004 yılında 158'e yükseldi. Bu sayı bölgede bulunan konaklama tesislerinin yüzde 50'sini ifade ediyor.
ALTSO'nun incelemelerine göre, 'herşey dahil' sistemde çalışan otellerde doluluk oranları yüzde 80'leri bulurken, yarım ya da tam pansiyon sistemiyle çalışan tesislerde bu yüzde 30'larda kalıyor.

Reklam
Reklam

Alanya bölgesinde bulunan tesislerin yüzde 50'sinin 'herşey dahil' sistemiyle çalıştığı belirtilirken, 2001 yılında 67 tesis ve 29 yatak kapasitesini temsil eden konaklama birimi herşey dahil sistemi uygularken, bu rakam 2002 yılında yüzde 40 artış göstererek 107 tesiste 40 yatağa, 2003 yılında ise bir önceki yıla göre yüzde 22'lik bir artış göstererek toplam 132 tesis ve 50 yatak kapasitesine ulaştı. Araştırma sonuçları 2004 yılında ise bu rakam yüzde 19'luk bir artışla 158 tesis ve 60 ortalama yatak kapasitesine ulaştığını gösteriyor.

Araşırma sonuçlarına göre, 'herşey dahil' sistemini öncelikle 4-5 yıldızlı oteller ile tatil köylerinin uyguladığı görülmekle birlikte, son yıllarda apart otellerin ve belediye belgeli otellerde uygulamaya başladıkları ve yüzdelerinin giderek arttığı dikkat çekiyor. Herşey dahil sistemle çalışan tesislerin genel doluluğu yüzde 80'leri bulmasına rağmen Alanya'nın genel doluluğu ise yüzde 53 olarak görülüyor. Herşey dahil sistemini uygulayan tesislerin bölgelere göre dağılımı incelendiğinde, uygulamanın özellikle beldelerde yoğunlaştığı göze çarpıyor. Merkezdeki tesislerin yüzde 12.4'ü herşey dahil sistemi uygularken bu rakam Okurcalar'da yüzde 88.5'i, Yeşilköy'de yüzde 98.1'i, Türkler'de yüzde 91.2'yi, Konaklı'da yüzde 76.2'yi bulduğu belirtiliyor.

Reklam
Reklam