Turistlere minare yasağı

Bursa'nın 700 yıllık Cumalıkızık Köyü'nde turistlerin minareye çıkmaları yasaklandı. İmam Mahmut Söylev (32) gönüllü turist rehberliğine başlayınca, muhtar Ali Çetin (58) hem minareye çıkışları yasakladı, hem de imamı yetkili mercilere şikayet etti.

"Minare ticarethaneye çevrildi" diyen muhtar Çetin, İmam Söylev'in köye gelen turistlere rehberlik hizmeti verirken para topladığını iddia ederek, 2 aza ile beraber hazırladığı suç duyurusunu Yıldırım İlçesi Kaymakamlığı'na verdi.

Muhtar Ali Çetin, imanın köyün adını kullanarak menfaat temin ettiğini, köye gelen turistlerden çeşitli şekillerde para aldığını iddia ederek, "Köyümüzde para ile hizmet verilmez. Bu iş çığırından çekti. Ben halkımızın şikayetini dile getirerek görevimi yaptım" dedi.

Köyde 5 yıldan beri imamlık görevini sürdürdüğünü ifade eden Mahmut Söylev ise, "Kendi çabalarımla İngilizce öğrenerek, turistlere hem dinimizi, hem de çevremizi tanıtmakla vatandaşlık görevimi yerine getiriyorum. Asla yanlış bir iş yapmadım" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kendi maaşından 450 milyon lira harcayarak Cumalıkızık Köyü ile ilgili kartpostal hazırladığını belirten Söylev, "Benim hazırladığım kartpostallar dünyanın dört bir yanına dağılıyor. Oralardan da bana teşekkür kartları geliyor. Ana dili gibi Almanca konuşan eşim Fatma Söylev'in (32) yardımı ile turistlere tanıtım hizmeti veriyoruz" dedi.

Muhtar Çetin, fotoğraf çekmek isteyenlere minareye çıkma izni verdiğini, ancak bu işin ticaret haline getirilmesini istemediğini belirtti. Ayrıca minareye çıkanların düşme tehlikesi bulunduğunu ileri sürdü. İmam Söylev ise, minareye çıkanlardan para almasının söz konusu olmadığını anlatarak, "Çevreyi çatıdan seyretmek de ayrı bir güzellik. Bunda hiçbir mahzur yok. Edebe aykırı davranmadıkları takdirde turistler dahil her isteyeni minareye çıkarıyordum" şeklinde konuştu.

Halen namaz saatleri dışında gönüllü rehberlik hizmetlerine devam eden Söylev, muhtarın haberi olmadan kimseyi minareye çıkarmıyor ve hakkında yapılan suç duyurusunun sonucunu bekliyor. Kendine özgü dar sokakları ve her yıl düzenlenen ahududu şenlikleri ile çok sayıda turistin ziyaret ettiği Cumalıkız'ta, köylü kadınlar gözleme, reçel, tarhana ve kestane satarak gelir elde ediyor.

Reklam
Reklam

İHA

Anahtar Kelimeler: