Turizime kuş gribi ve karikatür engeli

BURSA (İHA) - Bursa'nın İznik İlçesi'nde incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, "Bu seneki yüzde 24'lük turist artışı beklentisine, kuş gribi ve karikatür krizi engel oldu" dedi.

İznik'teki incelemeleri sırasında Darka Tesisleri'ne gelen Bakan Koç, İznik'in tarihi açıdan önemli bir başkent olduğunu belirtti. Turizmden beklentiler hakkında bir soru üzerine Bakan Koç, "Bazı hadiselerden dolayı Batı Avrupa ülkelerinden talep sıkıntımız var. Asya ve Ortadoğu ülkelerinden sıkıntımız yok. Özellikle Avrupa ülkelerinin kuş gribi ve karikatür krizinden dolayı çekingenlikleri var. Son yaptığımız çalışmalarla bu çekingenlikleri, tepkileri azaltacağız. Mart sonunu bekliyoruz. Haftanın iki günü Avrupa'dayım. Bu tepkileri giderebilmek için neler yapabileceğimizin müzakerelerini yapıyoruz. Salı akşamı Esten'e gideceğim, sonra Moskova'ya geçeceğim. Ben şahsen umutluyum ama Batı Avrupa ülkelerinden İngiltere, Fransa, Belçika ve Almanya gibi ülkeleri ihmal edemeyiz. Bunlar bize turist gönderen başlıca ülkelerdir. Buralardan bize talep yetersizliği var ama son dakika çalışmalarıyla bunu gidereceğimiz kanaatindeyim" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Turist sayısı olarak geçen yıldan çok daha fazlasını beklediğini ifade eden Bakan Koç, "Böyle bir süreklilik hali dünyanın hiçbir yerinde yok. 4 sene üst üste artış sağlayan bir sektör daha yok. Türkiye bunu sağlamıştır. 2 sene içinde yükseliş sağladık. Bu sene de yüzde 24'lük artış bekliyorduk ama kuş gribi ve biraz da sizin haberleriniz sayenizde biraz sıkıntı doğdu. Bunu da atlatmaya çalışıyoruz. Bu sıkıntıların atlatılmasında sizin (gazetecilerin) de müspet katkılarınızı bekliyoruz" dedi.
Koç, İznik'in yalnız İslam dünyasının değil, Hıristiyan dünyasının da önemli yerlerinden birisi olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Burada birçok konsüller toplanmıştır. İncil'lerin ayrışmasına sebep olan konsül de burada toplanmıştır. Ama yeri kesin belli değildir. Orayı araştırmaya başlayacağız. Bu sene İznik'te kazılar yapacağız. Yaptığımız toplantıda İznik ile alakalı birçok meseleyi kültür ve turizm açısından görüştük. Bu ülkenin çok ama çok ihmal edilmiş hususları var. O sebepten çalışmamızı ne kadar hızlı tutarsak tutalım, bazı şeylerin, özellikle arkeolojik meselelerin ve tarihi eserlerin röleve ve restorasyonla yeniden kullanma çalışmaları gerçekten uzun sürüyor. Bu mesele bugünden yarına hallolacak mesele değil. Ama bugünden yarına halledilecek işleri hallederken, bir şeyleri göstermek mecburiyetindeyiz. Süreklilik var, acele var ama acelecilik yok. İznik'te incelediğimiz yerlerin çalışmalarını en kısa sürede başlatacağız. Ayasofya çok tarihi dinlerde önemli bir ibadethane, daha sonra kilise olarak kullanılmış. Ayasofya Kilisesi, Sultan Orhan'ın vakfiyesi olarak tescil edildiğinden, biz Kültür Bakanlığı olarak oranın projelerini hazırlayacağız ve yeniden kullanma tatbikatını Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne vereceğiz. Ön görüşmelerini burada yapmış bulunmaktayız. İznik antik tiyatro binasının projelerini TÜRSAB hazırlayacak ve daha sonra restorasyonuna başlayacak. Ben şahsen bu antik tiyatroları çok önemsiyorum. Çünkü Türkiye bu hususta dünyanın en zengin ülkesi ama tam kullanılmıyor. Türkiye'de 115 tane antik tiyatro binası var. Bunların bir tanesi de İznik'tedir, tamir edeceğiz ve performansa açacağız. Kısa müddette bugün epeyce işler yaptık. Siz bizi takip edin, biz de sizi takip edelim."

Reklam
Reklam

Bakan Koç'un İznik gezisinde Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Arkeolog Prof. Dr Ara Altun, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, İl Kültür Turizm Müdürü Ahmet Gedik ve Bursa Özel İdare Genel Sekreteri Ali Altuntaş da hazır bulunarak bazı çalışmalar hakkında bilgi verdi.