"Turizm kalkınmanın lokomotifidir"

ANTALYA (İHA)- Turizm Bakanı Mustafa Taşar turizmde kısıtlı imkanlara rağmen kazanılan başarıların önemli olduğuna dikkat çekerek, "Başka ülkelerin yer altı zenginlikleri varsa bizim de yer üstü zenginliklerimiz var" dedi.

'Avrupa Birliği Entegrasyon Sürecinde Turizm Sektörü' konulu seminer Antalya'nın Manavgat İlçesi'ne bağlı Side Beldesi Sun Rise Queen Hotel'de başladı. Turizm Bakanı Mustafa Taşar'ın da katıldığı toplantıda turizmin sorunları ve çözüm yolları tartışıldı.

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Turizm Bakanı Mustafa Taşar, Avrupa Birliği (AB) üyeliğine en hazır sektör olan turizmin önünü daha iyi görmesinin üyelik yolunda büyük katkılar sağlayacağını ifade ederek, "AB kuruluşundan itibaren ilerici ve gelecek vizyonuna uygun bir gelişim göstermiştir. Bu anlayış doğrultusunda Avrupa bütünleşmesi, ekonomik-sosyal ve siyasal anlamda sürekli bir dinamizmin süreci olmuştur. Turizm sektörü olarak 2 alanda mücadelenin kıran kırana geçtiğini söylemek mümkündür. Bu rekabet alanlarında birincisi, Türkiye'nin kötü yansıtılan imajını düzeltmek için verdiğimiz mücadeledir. Kısıtlı imkanımıza ve yılların birikimi önyargılara rağmen verdiğimiz mücadelede kazandığımız mevziler cidden çok önemlidir. Geç başladığımız yarışta, 2001 yılı itibariyle 11.5 milyon turist, 8 milyar dolar seviyesindeki gelir, hiçbir şekilde küçümsenmeyecek ve tesadüflere bağlanacak bir başarı değildir" dedi.

Reklam
Reklam

"BİZİM DE YER ÜSTÜ ZENGİNLİKLERİMİZ VAR" Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılın önder ülkesi olarak gösterilmesinin de Türkiye'nin sırtını sıvazlamak için gösterilen bir yaklaşım olmadığını ifade eden Taşar, "Turizm sosyal ve ekonomik kalkınmanın lokomotifidir. Tükenmeyecek kaynağımız ve en rekabetçi ürünümüz turizmdir. Başka ülkelerin yer altı zenginliği varsa, bizim de eşsiz yer üstü zenginliğimiz ve turizm potansiyelimiz vardır. Turizm sektörünü Türkiye'nin tek çıkış tüneli haline getirmek mümkündür" diye konuştu.

Akdeniz Turistik Otelciler Birlği Başkanı Ahmet Barut ise Avrupa Birliği sürecinde turizmin büyük önemi olduğunu söyledi. Türkiye-AB turizm ilişkileri yalnız bu ülkelerden gelecek ziyaretçi açısından değil AB üyesi ülkelerin yatırımcılarının Türkiye'ye çekilmesi açısından da önemli olduğunu ifade eden Barut şöyle konuştu: "AB toplam 4.5 milyon oda ve 8.5 milyon yatak kapasitesine sahip iken Türkiye bugün 350 bine yakın işletmede, 220 bine yakını da yatırım aşamasında olmak üzere toplam 600 bine yakın yatak kapasitesine sahiptir. Bu hacmi ile Türkiye seyahat endüstrisi aktörleri için önemli bir pazardır. Türkiye'nin turizmde AB ile ilişkilerde yapması gereken şey, sahip olduğu potansiyel, edindiği deneyim ve birikimleri ve yakaladığı standartlar düzeyi ile yeni pazarlara açılma ve ürün geliştirmektedir. Türkiye ile AB arasındaki turizm ilişkileri diğer alanlardan farklıdır. Bu fark her iki tarafa ciddi açılımlar ve karşılıklı yarar getirebilecek niteliktedir."

Reklam
Reklam