BRÜKSEL (İHA) - Avrupa'da, önümüzdeki yıllarda tüketici odaklı, kaliteli, ucuz, çevreye duyarlı, farklı ürünler sunabilen turizm işletmelerinin hayatta kalmayı başarabileceği belirtiliyor. Turizm sektöründe ulaşım, konaklama gibi hizmetleri aynı anda veren dev tur operatörlerinin artmasının ve bu firmaların doğrudan tüketiciye ulaşımı kolaylaştıran gelişmiş satış ağlarını kullanıyor olmalarının, Avrupa'daki küçük ve orta ölçekli firmaları oldukça zorladığı ifade ediliyor.
Avrupa Birliği tarafından geçen aralık ayında bölgedeki küçük ve orta ölçekli turizm şirketlerinin gelişimlerinin araştırılmasına yönelik gerçekleştirilen 'Tourism 2004' adlı çalışmaya göre, Avrupa, uluslararası turistin yüzde 60'ına yakınını ağırlıyor. AB ülkelerinin turizm pastasından aldığı payın azalmasına karşılık, bölgeye giden turist sayısında artış var. Bölge içinde seyahat edenlerin yaklaşık dörtte üçü ise AB sınırları içinde kalmayı tercih ediyor.
AVRUPA'YA 717 MİLYON TURİST Dünya Turizm Teşkilatı'nın (WTO) tahminine göre, 2020 yılında Avrupa'yı 717 milyon kişi ziyaret edecek. Bu da yıllık yüzde üç büyüme anlamına geliyor. Doğu ve Orta Avrupa'daki büyümenin Batı Avrupa'dan daha büyük olacağı da verilen bilgiler arasında.
Araştırmada, 11 Eylül saldırıları sonrası seyahat endüstrisinde yaşanan belirsizliğe rağmen, Euro, gelir artışı, ulaşımdaki yeniliklerin turizm gelişiminde önemli rol oynayacağı kaydediliyor. Bu gelişimin yalnızca fiziki anlamda değil, yaşama biçiminde de değişimlere sebep olacağının anlatıldığı araştırmada, sosyal, teknolojik, ekonomik, çevre ve politik alanda yaşanacak bu yapısal farklılaşmaların turizm sektörünü de doğrudan veya dolaylı biçimde etkileyeceği vurgulanıyor.
Araştırmaya göre, 8 milyon kişiyi istihdam eden AB'li turizm şirketlerinin büyük çoğunluğu, 250 kişiden daha az eleman çalıştıran KOBİ'lerden oluşuyor. Turizm sektöründe hizmet veren KOBİ'lerin diğer sektörler içindeki oranı yüzde 7.4 civarında ve KOBİ gelirlerinin yüzde 6.5'ini turizm endüstrisindeki işletmeler sağlıyor.
TÜKETİCİ BEKLENTİLERİ FARKLILAŞTI Önümüzdeki yıllarda seyahat endüstrisinde yaşanacak kızgın rekabetin en fazla küçük ve orta ölçekli işletmeleri etkileyeceğinin ifade edildiği araştırmada, tüketici beklentilerini en iyi biçimde karşılayabilen, kendini büyüklerden farklı kılabilmeyi başarabilmiş KOBİ'lerin ayakta kalabileceği savunuluyor. Servis kalitesi ve güvencesi, birleştirilmiş hizmet (gezi-ulaşım-konaklama), korunan bir çevrenin, destinasyon seçiminde belirleyici unsurlar olacağı bildiriliyor.
Araştırma kapsamında yaklaşık 3 bin acenta ile gerçekleştirilen bir anketin sonuçlarına göre, işletmelerin ancak yarısı interneti günlük işlemlerinde kullanıyor. Oysa ki gelişen teknolojiyi, işletmelerinde masraflarını düşüren ve iyi bir pazarlama aracı olarak kullanan firmaların, gelecekte daha fazla kazanıyor olacakları vurgulanıyor araştırmada. Bu sebeple, işletmelerin önümüzdeki yıllar için bu alanda yatırım yapmalarının şart olduğu ifade ediliyor.
Araştırmaya göre, ilerleyen teknoloji, ürün sahiplerinin doğrudan tüketiciye ulaşabilmeleri klasik seyahat satışlarını ortadan kaldıracak gibi görünüyor. Bu sebeple seyahat acentaları, teknolojik alandaki gelişmeleri bir an önce şirketlerine uyarlamaları konusunda uyarılıyor.