Turizm Koordinasyon Toplantısında Sorunlar Masaya Yatırıldı

Aydın İl Turizm Koordinasyon Toplantısı Aydın Valisi Kerem Al'ın başkanlığında Didim'de gerçekleştirildi.

Aydın İl Turizm Koordinasyon Toplantısı Aydın Valisi Kerem Al'ın başkanlığında Didim'de gerçekleştirildi.

Didim Ticaret Odası Kültür Merkezinde gerçekleşen Toplantıya Aydın Valisi Kerem Al, ADÜ Rektörü Prof. Dr Mustafa Birincioğlu, Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Aydın İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Bülent Bulut, Aydın İl Emniyet Müdürü Ahmet Turan Temel, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Akbük Belediye Başkanı M. Erçin Sandalcı, İlçe Kaymakamları, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, Daire Müdürleri, İl Genel Meclis ve Belediye Meclis Üyeleri, Oda Başkanları, Sivil Toplum Örgütü temsilcileri ile Turizmciler katıldı.

Reklam
Reklam

Toplantının açılışını yapan Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka Slayt eşliğinde yaptığını sunumunda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Aktakka Müzeleri ören yerleri, kazı çalışmaları, tanıtım fuarları, turizm istatistikleriyle katılımcılara bilgiler verdi. Ardından toplantıya geçildi. Toplantıda Aydın Valisi Kerem Al, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu ve Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka toplantının açılışından sonra soruları ve önerileri dinledi. Açılış öncesi konuşan Vali Kerem Al ise turizm de durumu tespitinin yapılması amacıyla toplantıların yapıldığını belirterek "Turizm sektörünün asil aktörleri sektörün temsilcileri; bizim görevimiz onlara yardımcı olmak İl Kültür ve Turizm Müdürümüz bir takım bilgiler sundu bunlara ilaveten üzerine konuşacağız."dedi.

"TURİZMDE OLMAZSA OLMAZLAR"

Vali Al Turizm de olmazsa olmazları da sıralarken "Kıyılarımızın temizliği, güzelliği olmazsa olmazımız; turiste güvenilir ortam ve temiz gıda denetimi olmazsa olmazımız. Termal tesisi olmazsa olmazımız yine ama bu konuda sığ durumdayız. Bunu yaygınlaştırılmalıyız."dedi.

Reklam
Reklam

Ardından Vali Al katılımcıların sorularını ve önerilerini dinledi.

"HANUTÇULUK SORUNU"

Toplantıda konuşan Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay hanutçuluk sorunun yıllardır sürdüğünü fakat yapılan çalışmalar ve denetimlere rağmen bitirilemediğini farklı bir çalışma yapılması önerisini sundu. Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen ise Kuşadası'nda da aynı sıkıntıların olduğunu her sene belediye ve sektör temsilcileri ile bir araya geldiklerini ve konuyu ele aldıklarını söyledi. Kaymakam Esen, Emniyet, Jandarma ve Zabıta ile ekipler kurduklarını fakat buna rağmen önüne geçilemediğini söyleyerek "Ne yazık ki bunu sorunun sektör temsilcilerinden de kaynaklı; bu konuda sektör temsilcileri işin içine al atmadan olmaz. Turist ihtiyacına göre yol ve yöntem yapan bile var. Burada herkes işini yapsın. Herkes işini yapmadığı için sıkıntı oluyor. Bir restaurantçı onun dışında taksicilik yapıyor. Sektör temsilcilerin istediği yöntemlerle sorun çözülür."dedi.

Ardından yeniden söz alan Deniz Atabay işletmelerin ruhsatlarına göre çalışması açılış ve kapanış saatlerini göre işyerlerini çalıştırması gerektiğine dikkat çekerek "Bir restaurantçı açılış kapanoş saati belli gece 1'e kadar açık olursa burası bar gibi hizmet veriyor. Bar'a gidecek olanlarda ona göre gitsin."dedi.

Reklam
Reklam

"ESNAF ODASINDAN İŞYERİ AÇMA KISTASLARI"

Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Pektaşoğlu ise bir işyeri açarken belli kıstasların değerlendirilmesi gerekliliğine dikkat çekerken "Biz Didim'de bunu uygulayamıyoruz önüne gelen işyeri açıyor ya işletme ruhsatı yok oda kaydı yok ipini koparan burada o kadar işyeri açılıyor ki bunun önüne geçmeliyiz. Oda kaydı ve ustalık belgesi aranmalı; biz bunu samimi uygulasak dört dörtlük esnaf gelecek mevcut esnafta korunacak."dedi.

Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Salih Bankoğlu konuşmasında değişik sorunlar sıralarken "Hanutçuluk sorununu en kısa sürede çözmeyi sağlarsak, iyi mesafe alırız. Ayrıca Didim'de problemlerden biri de Bakanlığın destinasyon alanlarında Didim ismi yer almıyor. Bu sorun düzeltilmeli. İlçemizde çok geniş alanlar var. Araziler planlanmalı, değişik ve konseptli planlamalar yapılmalı ve bu hızlandırılmalı. Tapınaktaki kazılar yavaş gidiyor. Yıllardır yapılan kazılar hızlandırılmalı. Kutsal yol çalışmalarla ilgili çalışmalar yapılıyor. Bu yol Didim'e kazandırılmalı. Turizmde personelinin eğitimleri başladı. Buna dikkat edilmeli. Tanıtım çalışmalarında turizmcileri yanımızda görmeliyiz. Ayrıca karayolu anlamında Didim- Akbük Bodrum karayolu çalışması hızlandırılmalı."dedi.

Reklam
Reklam

"KAZILARI TÜRK ARKEOLOGLAR YAPMALI"

Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı'da toplantıya ev sahipliği yapmış olmaktan mutluk duyduğunu belirterek Apollon Tapınağı ve kutsal yol ile ilgili kazı çalışmalarının 1905 yılında başladığını ancak bir arpa boyu yol kat edilmediğini söyledi ve "Kutsal yolda bir sürü parsel sorunu var. Mülkiyet kısıtlı; kutsal yolun belirlenmesinde Milet Müze Müdürlüğü ile birlikte yolu belirlemeye çalışıyoruz. 6 hafta Almanlar kazı çalışması yapıyor. Ödenekleri dahi yok. Kendilerini tatmin ediyor. Bir taşı 6 haftada yapıştırıyor. Bizim Kazılarımızın Türk arkeologlar ve üniversitelerimiz tarafından yapılmasını talep ediyorum. Bu Didimlilerin talebi; Çünkü bu sit alanı konusu ciddi bir sıkıntı…Tapınak çevresinin düzenlenmesinde ne sıkıntılar çektiğimiz giden kaymakamlar ve il müdürümüz biliyor." dedi.

Turizm Koruma Gelişim Bölgesi ilan edilen Didim'in 140 bin dönüm arazi 30 bin dönümünün turizm bölgesi, 40 bin dönümün askeri alan olduğunu belirten Kamacı "Turizm alanı olan ama sorunlu olmayan yerlerde var. Şu an 4 yatırımcı geldi ancak, 14 olabilirdi tapusu hazineye ait araziler var. Alt plan çalışması yapılmalı. Denizcilik Komutanlığına ait 44 bin dönüm arazi var. Sahillerimize o bölgelerden girilemiyor. Ülke güvenliğine sözümüz yok ama bu kadar geniş alanın askeri alana ayrılmış olması turizm kentinin askeri üst olarak görülmesini doğru bulmuyoruz." dedi.

Reklam
Reklam

Altınkum düzenleme çalışması hakkında da bilgi vererek Mayıs Sonuna kadar çalışmaların tamamlanacağını belirtti. Başkan Kamacı diğer sorunları da hanutçuluk ve gürültü kirliliği olarak açıklarken sorunun çözümü için Belediye, Emniyet ve Kaymakamlık ile çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Akbük Belediye Başkanı M.Erçin Sandalcı ise Akbük'ün sorunlarıyla ilgili de "Yatak sayımız çok az; bunun içinde imar planı çalışması başlattık. Milas sınırında bu çalışmayı başlattık. Bakanlıkta bunun takibini yapıyoruz. İmar sorunları bizi ciddi sıkıntılar yaşatıyor."dedi.

Didim Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver ise konuşmasında planlamalara dikkat çekerken "Kamu arazilerinin planlanması ciddi sıkıntılar yaratıyor. Bu arazileri en iyi şekilde değerlendirmek bizim görevimiz. Arazilerin planlanması iyi yapılmalı; yerel yönetimler kaymakamlık ve sivil toplum örgütleri ile bundan 25 sonra nasıl bir Didim olacak bunun planlanması yapmalı. İşin başı bu; ayrıca 30 bin dönümlük alanların planlaması da ilçemiz açısından önemli; yine ilçemizin Üniversite şehri olması anlamında düşüncelerimiz var. Vakıf ve Özel Üniversiteler ile ADÜ'nün yeni bölümlerinin açılması da ilçemizin gelişmesi açısında önemli.Yine ilçemizi göç alan bir yapıda bunun için de gerekli önlemler alınmalı."dedi.

Reklam
Reklam

"REKTÖRÜN ÖNERİLERİ"

Toplantıda konuşan Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Mustafa Birincioğlu ise Sökeli olduğunu bölgeyi iyi tanıdığını, Kuşadası, Didim ve Merkezin ayrı incelenmesi gerektiğini belirtti. Turiste sunulan hizmette tıkanma noktasında olunduğunu belirten rektör Mustafa Birincioğlu Aydın'ın Tarım, turizm, antik kent ve jeotermal enerji başlıklarında değerlendirebilecek potansiyele sahip olduğunu belirtti. Kültürel mirasların turistlere sunumunun önemli olduğunu belirten rektör Mustafa Birincioğlu "Bunu iyi sunamayacaksanız bırakın toprağın altında kalsın" dedi. Türkiye'nin jeotermal kaynaklarının %70'inin Aydın'da bulunduğunu aktaran Birincioğlu jeotermal kullanımında ise cılız kalındığını belirtti. ADÜ'nün 5 turizm okulu bulunduğunu belirten Rektör Birincioğlu sektör temsilcilerine okullara sahip çıkılması çağrısında bulundu.

Toplantı da diğer öne çıkan konular ise hastanenin özellikle yaz aylarında yetersizliği, eğitimli personel eksikliği, planlama sıkıntıları olarak öne çıktı.

Reklam
Reklam

Yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından Vali Kerem Al ve beraberindeki heyet Altınkum çalışmasını ve Apollon Tapınağı çevresini gezdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: