Türkiye genelinde 19 ilde uygulanacak olan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi kapsamında Diyarbakır’da yapılan İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizleri’nin sunumunda konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Metin Kılavuz, turizmin geliştirilmesinin stratejik hedef olarak belirlenmesi gerektiğini söyledi. Kılavuz, turizmin gelişimi için de ...
Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM) kapsamında Diyarbakır İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizi sonuçları Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen bir toplantıyla kamuoyuna açıklandı. Açış onuşmasını yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, UMEM’in büyük bir istihdam projesi olduğunu belirterek projenin aynı zamanda Türkiye’nin Avrupa istihdam stratejisi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesine yol açacak çok önemli bir politika tercihi olduğunu söyledi. Çalışma Bakanlığı, İşkur ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın mesleki ve teknik eğitimin sektörel ihtiyaçlara göre yeniden yapılandırılması gibi olumlu bir politika değişikliğine gittiğini belirten Ensarioğlu, “Mesleki eğitimin payı 2002 yılında yüzde 25’ler seviyesinden bugün yüzde 45’ler düzeyine çıkmıştır. Son 7-8 yıl içerisinde mesleki eğitime ayrılan tahsisat yüzde 90 düzeyinde artırılmış” dedi.
Ensarioğlu, en az 2 milyar TL bütçeli UMEM Projesi ile yılda 200 bin gencin eğitileceğini, beş yılda bir milyon kişinin meslek sahibi yapılmasının hedeflendiğini kaydetti. Ensarioğlu en az 5 ay teorik ve uygulamalı eğitime tabi tutulacak olan kursiyerlere her ay için yaklaşık 360 TL ödeneceği bilgisini verdi.
**Kılavuz: Nüfus büyük, işsizlik yüksek**
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanvekili Metin Kılavuz ise, kısa bir zaman dilimi içinde yoğun ve zorunlu göç alan Diyarbakır’ın oldukça genç bir nüfusa sahip olduğunu, dolayısıyla nüfusun yarısının 19 yaş ve altında bulunduğunu söyledi. Üretim yaşındaki çalışabilir nüfusun ise yüzde 60’ının işsiz olduğunu kaydeden Kılavuz, “Yani çalışabilir nüfusun ancak yüzde 40’ının bir işi mevcut. Bir taraftan genç bir nüfus diğer yandan büyük oranda işsizlik bulunuyor” dedi. Kılavuz, sınırlı sayıdaki iş kollarında nitelikli iş gücünün azlığından yakındı. Kılavuz, işsizliğin devasa boyutlarda olduğu Diyarbakır’da kimi iş alanlarında nitelikli eleman sıkıntısı bulunduğunu, okullaşma ve mesleki eğitimde kentin genel ortalamanın altında olduğunu kaydetti.
**19 dalda eğitim veriyoruz**
Kılavuz, “Tam da bu noktada meslek öğrenmeye yönelik çabalar büyük önem arz etmektedir. 2006 yılından bu yana genç nüfusumuza meslek edindirmek için yoğun bir çaba içine girdik. Bugün Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda bulunan Meslek Edindirme Merkezimizde bugüne kadar 2600 genç meslek öğrendi ve sertifikalarını aldı. Meslek öğrenen gençlerin yüzde 30’u iş buldu ve evine ekmek götürebilecek duruma geldi” dedi. Kılavuz, Meslek Edindirme Merkezi’nde doğalgaz tesisatçılığı, sıhhi tesisatçılık, motor araç bakım onarım, metal işleri, bilgisayarlı muhasebe, yönetici sekreterlik gibi alanlarda 6’sı mesleki, 13’ü de hizmet olmak üzere 19 dalda eğitim verildiğini hatırlattı.
**Turizm stratejik hedef olmalıdır**
2014’e kadar 8 bin 800 gence sertifikalarını vermeyi hedeflediklerini ifade eden Kılavuz, bir başka konuya dikkat çekti. Meslek Edindirme Merkezi’nde bugüne kadar meslek edinenlerin yüzde 40’ının genç kadınlardan oluştuğunu kaydeden Kılavuz, “Yine meslek öğrenenlerin yüzde 91’i 4 ve daha fazla nüfuslu ailelerin gençleri, yüzde 82’si ise 0 ile 750 lira geliri olan ailelerin gençleri oluşturuyor. İstatistiklerden de gösteriyor ki meslek öğrenenler tam aradığımız hedef grupları oluşturuyor” diye konuştu.
Kılavuz kentin turizm potansiyeli ve bu potansiyelin değerlendirilmesine de dikkat çekti. Turizmin geliştirilmesi gerektiğini ve stratejik bir hedef haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Kılavuz, turizm alanının harekete geçirilmesi için Dicle Ünversitesi bünyesinde Restorasyon ve Turizm ve Otelcilik bölümlerinin açılmasını önerdi.
**Liselerin yarısı meslek lisesi olacak**
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, UMEM Projesinin hayırlı işlere vesile olacağını belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın son çalışmaları doğrultusunda Diyarbakır’da 40 genel okulun 25 tanesinin ticaret ve endüstri meslek liselerine dönüştürüldüğünü hatırlatan Toprak, 2013 yılında yüzde 50’ye yakın bir oranda genel liseleri meslek liseleri haline getirileceğini söyledi.
**İnsan kaynakları zenginliktir**
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de bir toplumun en önemli zenginliğinin insan kaynakları olduğunu söyledi. Dinçer, “Ne kadar gelişmiş fiziki imkanlarınız olursa olsun, şartlarınız ne kadar stratejik bulunursa bulunsun, ne kadar çok mali kaynaklara sahip olursanız olun eğer bunları değerlendirecek bir insan kaynaklarına sahip değilseniz bunlar çok fazla anlam ifade etmez” dedi. Bir toplum nüfusunun zenginlik olarak kabul edilemeyeceğini kaydeden Dinçer, zenginliğin olabilmesi için o ülke insanın iyi yetişmiş olmasının, gerekli biligi ve donanıma sahip olması ve girişimcilik gücüne kavuşmuş olmasının şart olduğunu vurguladı. Büyük bir hızla insan donanımını artırarak uluslararası alanda rekabet edebilir hale getirilmesi gerektiğini kaydeden Dinçer, mesleksizlik sorununu çözmek zorunda olduklarını söyledi.
**Batı’da piyasaya katılım yüzde 70**
Dinçer konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün ülkemizde iş arayanların yüzde 60’tan fazlası belli bir mesleğe sahip bulunmuyor. Ülkemizde her yıl yaklaşık 800 bin kişi işgücü piyasasına dahil oluyor. Aslında bu kurumsal nüfusun yarısı demek. Normal şartlarda her yıl kurumsal nüfusta çalışabilir hale gelen insanların ancak 800 bini, yani yarısı işgücü piyasasına giriyor. Bunlardan da yine sadece yüzde 49’u istihdam ediliyor. Bu ciddi bir sorun. Batılı ülkelerde işgücü piyasasına arz olma oranı yüzde 70’in üzerindedir. İstihdam oranları da yine aynı oranlardadır. Bu açıdan bakıldığında ciddi bir sorunla karşı karşıyayız.”
**Hep birlikte çalışalım**
Dinçer Diyarbakır’daki işsizlik ve istihdam sorununa dikkat çekerek şöyle devam etti: “Ama bunu Diyarbakır ölçeğine indirgedimizde sorunun vehametini daha bir ağır bir şekilde farkediyoruz. Diyarbakır ölçeğinde işgücü piyasasına katılma oranı yüce 32-33 dolaylarındadır. Türkiye ortalamasının çok aşağısında. Bunların istihdam edilme oranları yüzde 27’lerdedir. Bu da çok altında. Daha da önemlisi işsizlik Türkiye ortalamasının çok üstünde. Yüzde 20’lere yakın bir işsizlik var. O zaman biz çocuklarımıza sahip çıkmalıyız. Sadece devletin çabasıyla olmamalı. Bu yetmez. Hep beraber, elbirliğiyle, valisiyle, ticaret odasıyla, işvereniyle, belediyesiyle, ailesiyle, halkıyla hep beraber çocuklarımıza kendimizi adamalı ve onlara iş temin etmek için çalışmalıyız.”
Ardından Diyarbakır İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizleri konusunda TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ile TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Sarp Kalkan sunum yaptı.